tych zalet dodać należy: wyglądają tak atrakcyjnie, że czasem brane są za ciastka kupione w cukierni. Mam ten przepis od najbliższej sąsiadki, Kasi. Dziękuję. Przygotowanie ciastek zamknie się gdzieś w godzinie. Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk. A są tak proste w przygotowaniu, że dziś prawie w całości zrobili je jedenasto. i ośmiolatek. Składniki(...)cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość drobna niby kruszonka, zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy kulę. Teraz pora przygotować jabłka. Trzeba je obrać
I tu będę miała takie teMarcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic
Kuchnia MagdaLenyWalentynki - dzień inwazji serduszek i innych symboli miłości :) Więc u mnie na blogu również nie mogło ich zabraknąć. W tym roku zdecydowałam się na przepis Mistrza
Świat Ciastahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Bea w kuchni. Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia
Di gotujerazem postanowiłam je nieco urozmaicić co okazało się świetnym pomysłem. Masło orzechowe dodaje charakterystycznego smaku i doskonale pasuje do lekko przypieczonego jabłka. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są kruche i chrupiące, później nabierają nieco wilgoci i robią się miękkie, ale do kubka kawy lub herbaty pasują znakomicie. Składniki (8 ciasteczek): 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki(...)składniki do mokrych i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać pokrojone kawałki jabłka. Ciasto nabierać łyżką i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc kształt okrągłych ciastek. Piec przez około 15 minut
Healthy food explorermasło oraz żółtko. zagniatamy kruche ciasto. Następnie dodajemy żurawinę i jeszcze raz zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka foliowego i na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je dość cienko. Wykrajamy ciasteczka i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciastka przez 20 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarneserka mascarpone Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno obręczy. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Składniki na masę dyniową: W tym czasie puree z dyni chwilkę gotujemy. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Obręcze wstawiamy
Podróż w kulinariaTypowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego wina marsala.Zamiast migdałów prozdrowotna żurawina.Czas przygotowania:60 minut Składniki:2,5 szklanki mąki,½ szklanki cukru,Skórka otarta z pomarańczy,4 jaja (jedno do smarowania ciastek),2 łyżki miękkiego
SzczyptaSmaQużyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka
Raj dla Podniebieniaużyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka
Raj dla PodniebieniaSernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto. Spód sernika to zmielone
Kuchnia MagdaLenymgnieniu oka, idealnie kruche , nieprzesłodzone w sam raz na poczęstunek do filiżanki gorącej herbaty. Pasta orzechowa jest dostępna w każdym sklepie , kupimy ją bez problemu , część można wykorzystać do ciasteczek a resztę trzymać w lodówce . Wystarczy na nie spojrzeć aby nabrać ochoty na ich upieczenie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Składniki na dużą blachę ciastek: 20 dag mąki
Wanilia i KardamonTarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)mieszam. Na spód kruchy zimny wykładam masę makową, na nią połowę masy serowej, frużelinę/ dwie łyżki odkładam do dekoracji/ i resztę masy serowej. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni termoobieg i piekę 15 minut, potem zmniejszam na 130 stopni i piekę 25 minut. Ciasto zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach żeby wystygło. Zimne dekoruję ciastkami i resztą frużeliny
wesoła kuchniaJak tam Wasze przygotowania do Tłustego Czwartku ? U mnie pełną parą ! W tym roku postawiłam na faworki . Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy
Marcepanowa kuchniaużyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka(...)pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego! Artykuł Ciasteczka czekoladowe pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWałki wypróbowałam na kruchym cieście, sprawdziły się świetnie. Niestety ciasto było już zbyt miękkie (czekając aż zrobię dobre zdjęcie...) i wzorki nie wyszły idealnie odbite. Na dobrze schłodzonym cieście wzorki wychodzą idealne. Mały wałek jest nawet wygodniejszy w użyciu od większego, bo służy jedynie do ozdabiania i bez problemu możemy dekorować już nawet wycięte ciastka, bezpośrednio na blaszce
Gotowanie i blogowanieHej :)) Dziś mam coś fajnego dla fanów robienia tortów i nie tylko, bo książka jest tak napisana, że nawet osoba, która pierwszy raz zabierze się za
kruche babeczkiciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy
Rozpustne gotowanie