Faworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLenyFaworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLenyScones to brytyjskie bułeczko – ciasteczka, bardzo często podawane na śniadanie. Robię je sama dośc często, zarówno w klasycznej wersji (znajdziecie ją tutaj), jak i w
FlymetothespoonFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali
królestwo garówOstatni sezon kultowego już serialu „Mad Men” rozpoczyna się w USA w wielkanocną niedzielę . Nie wiem czy oglądacie w Polsce ten serial? Idealnie oddany
Jem więc JestemSkładniki na około 200 sztuk: 2 kostki margaryny 75 dag mąki 1 mały olejek zapachowy 10 dag drożdży 1 szklanka mleka Do posypania:cukier puderChristmas Cookies
Świat Ciastaodpocząć przez 1-2 dni, a następnie połączyć z nadzieniem i zostawić na kolejne 3-4 dni. Dopiero wtedy się je dekoruje. Cztery dni przed wigilią warto upiec kruche ciasteczka – korzenne i anyżowe , które po wystudzeniu przechowasz w puszce. Jeśli planujesz udekorować choinkę pierniczkami, przygotuj je właśnie teraz – muszą być bowiem twardsze niż te, które przyszykowałaś wcześniej do jedzenia(...)doskonale dopasowaną do swoich wymagań. Jednym z najchętniej wybieranych rodzajów jest sernik wiedeński . Nie ma on kruchego spodu; jest natomiast pełen bakalii, a jego wierzch dekoruje polewa z czekolady. Alternatywę dla niego stanowi sernik krakowski , w którym pomiędzy górą i dołem z kruchego ciasta znajduje się masa serowa z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową. Moim ulubieńcem już od kilku
Rozdomowionapieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca(...)łyżki ) 1 granat lub czerwona porzeczka Tortownica 20 cm. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na piasek. Mnie popsuł się malakser i miałam grubsze kawałki ciastka które słabo się łączyły. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem i czekoladą. Płynne składniki dodajemy do ciastek. Całość wyrabiamy. Gotową masą wykładamy spód i boki tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki
Smaczne mojesobą do pracy. To Ty decydujesz czy będzie bez glutenu, bez laktozy, poprzez wybór mleka roślinnego lub krowiego. Czy wybierzesz ciasteczka kruche owsiane czy pszenne. Jak nie zrobisz to i tak będzie pysznie. SKŁADNIKI: 8 ciasteczek kruchych np. owsianych kilka orzechów włoskich budyń waniliowy 450 ml mleka słoiczek prażonych jabłek 4 słoiczki lub szklaneczki B udyń ugotuj(...)zrobiła się sucha "skórka” . Ciasteczka połam w dłoniach i lekko rozkrusz np. pałką ( nie mielę w malakserze, bo wtedy są zbyt miałkie). Orzechy posiekaj i dodaj do pokruszonych ciastek. Wymieszaj. Na dna słoiczka wsyp dużą łyżkę ciastek, potem budyń i jabłka. Powtórz czynność. Gotowe
AZgotuj!kilograma i zjedzenie go Hankę przerosło (tatuś w przypływie zakupowego szału przedświątecznego zakupił to cudo córuni). Postanowiłam wykorzystać czekoladę do zrobienia ciasteczek. Dziś proponuję mocno czekoladowe i ekstra kruche ciasteczka. Nie są trudne do zrobienia, ani pracochłonne. W sam raz do popołudniowej kawki lub niespodziewanych gości. Zróbcie te ciasteczka koniecznie, bez kupowania Mikołaja oczywiście, bo mogło by być trudno(...)zastąpić cukrem waniliowym) Czekoladę posiekać nożem. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać jajka, smalec, kakao, cukier. Wszystko razem posiekać nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodać rozdrobnioną czekoladę i zagnieść szybko ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Schłodzone
Krylowa Kuchniakolorze i smaku żółtka :) Jeśli jednak nie uda Wam się kupić takich ładnych jaj z prawie pomarańczowymi żółtkami to możecie dodać kropelkę barwnika spożywczego w żółtym kolorze. Składniki: ciasto kruche: 40 g masła, 1 jajko, 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli. krem: 2 żółtka z jaj wiejskich, 30 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny(...)wbijamy jajko, dosypujemy cukier i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy. Następnie owijamy w folię i wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy jajka foremką do ciastek o takim kształcie. Z połowy wyciętych ciastek kieliszkiem wycinamy dziurkę na środku. Ciastka pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W rondelku podgrzewamy wymieszany soku z cytryny
Aga w kuchni125g margaryny 1 jajko 400g maki 120g cukru pudru 30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker
Klaudynkowa kuchniaDzisiaj mam dla Was HIT! Pieczony sernik kawowy z pianką ajerkoniakową . Połączenie kawy i ajerkoniaku to strzał w dziesiątkę. Sernik jest przepyszny, aksamitny, po prostu rewelacja
Oryginalny smakKruche i bardzo chrupiące ciasteczka z sezamem to pyszny dodatek do kawy lub przekąska na podwieczorek dla dziecka. Domowe niezbyt słodkie ciasteczka bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Według mnie domowe ciasteczka mają same zalety, gdyż nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wiadomo, z czego są wykonane. Nie ma w nich konserwantów, poprawiaczy smaku czy też wyglądu, a przede wszystkim(...)mamy wpływ na ilość i rodzaj dodanego cukru. Niestety cukier napędza apetyt i w sklepowych ciastkach jest tak dużo różnego rodzaju cukrów, że musi być dodawany regulator kwasowości, gdyż nie dałoby się rady ich jeść. Zaobserwowałam, że sklepowych ciastek zazwyczaj każdy zjada więcej, ale nie dlatego, że są smaczniejsze, ale dlatego, że są słodsze. Sklepowych ciastek staram
Gotuj w domuPewnie nie jeden osobnik płci męskiej stwierdzi, że to marnotrawstwo i kto to widział tak traktować piwo 😱 Do tego przepisu idzie go jednak nie tak dużo
Kuchnia w czekoladzieniezwykle kruche ciasteczka. Lekko słodkie przełamane cierpkością suszonej żurawiny. W wersji dla mniej odchudzających się można je udekorować roztopioną biała czekoladą. Ta krucha klasyka najlepsza do ciepłego mleka. Ciasto to idealnie nada się do spodu słodkiej tarty. POLECAM POTRZEBUJEMY: 200 g masła 3 5 0 g mąki 100 g cukru pudru (lub więcej) 1 jajko+ 1 żółtko szklanka posiekanej suszonej(...)końcu dodajemy żurawinę. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kształt i pieczemy około 20 minut w temp 180-190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika , ciastka możemy ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą lub cytrynowym lukrem
WYSPA SZCZĘSLIWAWiększość z Was zna te ciasteczka. Są bardzo kruche, delikatne no i bardzo smaczne. Po upieczeniu nie wymagają dodatkowej dekoracji. Dla mnie jedne z lepszych ciasteczek. Składniki: 350 g mąki pszennej 0,5 szkl cukru pudru Emix 2 łyżeczki proszku do pieczenia Emix 2 łyżki cukru waniliowego Emix 4 żółtka 250 g margaryny lub masła 3 łyżki oleju Przygotowanie(...)Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukry, żółtka, miękką margarynę, olej i zagnieść ciasto. Ciasto porcjami wkładać do maszynki do ciastek i wyciskać różne wzory bezpośrednio na blaszkę. Piec około
Ala piecze i gotujeroku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce. Eklerki przekroić wzdłuż na pół, nadziać bitą śmietaną i ułożyć na wierzch plasterki truskawek. Przykryć drugą połówką ciastka i posypać cukrem pudrem. /źródło: Moje Wypieki Artykuł Eklerki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia