trafiłam w Krakowie do sklepu z produktami z Sycylii. I to była miłość od pierwszego kęsa Cannoli to kruche ciasto, smażone w głębokim tłuszczu. W środku z nadzieniem z ricotty. W cieście wyczuwalna jest delikatna cynamonowa nutka i samo ciastko nie jest bardzo słodkie. Często ozdabiane jest siekanymi pistacjami czy też kawałkami czekolady. Foremki do cannoli i jak smażyć(...)słodsze smaki, dodajcie więcej cukru. Ciasto w cannoli jest kruche, nie za słodkie i jak dla mnie ta nutka cynamonu w nim, daje niesamowite wrażenie smakowe. Zdecydowanie ciekawszy smak niż nasze pospolite rurki z kremem Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Jeśli nie planuejmy od razu zjeść wszystkich ciastek na raz, to warto nadziewać je partiami, przed podaniem
Mieszam w GarnkuPyszne, francuskie ciasteczka z jagodami i mascarpone. Kruche, delikatne i wręcz przepyszne. Takie ciasteczka przygotowuje się ekspresowo, można je zrobić nawet wtedy gdy goście już nadchodzą. Z przepisu wyszło ich około 8 sztuk(...)dolny na górę. Tak powstaną małe, poprzeplatane kwadraty. Mascarpone mieszamy z cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce farszu, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 *C. Ciastka są już pięknie wyrośnięte i zarumienione. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKruche ciasteczka tłuczkiem robione Lubicie domowe ciasteczka? My uwielbiamy. Choć czasem zastanawiam się czy bardziej lubimy je jeść czy wspólnie przygotowywać Moje dzieci uwielbiają pomagać mi w kuchni, co często pokazuję na moim Instagramie . Jeśli jeszcze mnie nie obserwujecie, to zapraszam Poznamy się bliżej Ale wracając do ciasteczek… Dzisiejsze kruche ciasteczka tłuczkiem robione, to jedne z łatwiejszych do wykonania(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka do mięsa tworząc na ciastkach charakterystyczny wzorek. Ciastka powinny mieć około 7-8 mm (można zrobić cieńsze). Tak przygotowane ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyjdzie duża blaszka ciasteczek
Słodkie okruszkiniedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z jednej cytryny, 1 łyżka śmietany 18%, Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny(...)pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka
Tradycyjna kuchnia Kasimarmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam
Walijskie PichcenieDziś przepis na ciastka, które przywołują u mnie wspomnienia z dzieciństwa. Orzeszki, bo o nich mowa to pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem jakim tylko lubicie. Tym razem postawiłam na słodki krem z mleka w proszku. Ciasteczka te uwielbiane są również przez mojego męża i córkę. A elegancko zapakowane mogą stworzyć doskonały pomysł na słodki upominek :) Składniki na ciastka
Zrób to smacznieChcę dziś zaproponować proste kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek. Kruche koperty z jabłkamiSkładniki:ciasto: 1,5 szklanki mąki12,5
Smakołyki Berenikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, kruche i jednocześnie tak pachną, że trudno im się oprzeć. Kokosowa nuta sprawia, że znikają ekspresowo. Zresztą tak samo - jak ich przygotowanie - łatwe i szybkie. Ciastka można upiec bardziej płaskie i przełożyć dowolnym kremem lub ulubioną konfiturą. Ja swoje posypałam cukrem pudrem i udekorowałam czekoladą, ale świetnie
Di gotujeMleko i masło to produkty mleczne, które bardzo często są postawą do wypieku ciast i deserów. Jednocześnie zawierają laktozę – cukier mleczny, który nie jest przez
KierunekuchniaPyszne, kruche ciasteczka na piwie z konfiturą lub marmoladą to niesamowicie prosty pomysł na smaczną przekąskę w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Piwoszki również świetnie smakują na słono, z ulubionymi przyprawami bądź żółtym serem i mogą stanowić znakomitą przekąskę do piwa. składniki na około 30 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu pół szklanki(...)elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środku każdego ciastka kładziemy po pół łyżeczki konfitury lub marmolady. Tak przygotowane ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Smakowite Danianapisania o tych ciastkach. Jeśli jest z czymś dużo pracy to i sporo pisania niestety... ALE te ciastka są tego warte! maślane, orzechowe, tylko lekko słodkie! Choć robią się twardawe z każdym kolejnym dniem nadal są kruche i rozpływają się w ustach. Skusicie się? może warto je upiec na Święta??? Przepis pochodzi z pięknej książki "Kaukasis" autorstwa
Dzieje kuchennej Wiewiórylodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. Smacznego! * Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć, jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy wykonanie jest dużo szybsze
Słodkie PrzyjemnościBardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka. Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)dżemem wycieknie on nam bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku ;-) Składniki: 3 s zkl. mąki 200g zimnego masła (margaryny) 120 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie
Walijskie PichcenieAmoniaczki to kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku ciasteczka, pieczone na amoniaku, który zastępuje proszek do pieczenia lub sodę. To właśnie dzięki amoniakowi ciasteczka wyrastają, są puszyste i lekkie. Minusem amoniaku jest jego intensywny zapach, jednak jest on wyczuwalny jedynie w momencie przygotowywania ciasteczek. W upieczonych ciasteczkach zapach amoniaku zanika. Przepisów na amoniaczki jest wiele, ja jednak robię moje(...)amoniaczki smakują najlepiej tego samego dnia, zaraz po upieczeniu, gdyż wtedy dosłownie rozpływają się w ustach. Moje amoniaczki lubię podawać jako dodatek do herbaty lub kawy, są także idealnym ciastkiem do zaserwowania na słodkim stole. Polecam Wam poniższy przepis na amoniaczki i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Amoniaczki z cukrem Składniki
MeCooksbułką tartą. Nadzienie Marchwiowo - Jabłkowe 3. Jabłka odsączamy z nadmiaru soku, skrapiamy sokiem cytryny i mieszamy z marchewką. 4. Wykładamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzch ścieramy resztę ciastka które było w zamrażalce. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez około 45-55 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !