Ciasteczka takie dawniej przygotowywała moja Mama. Tym razem ja upiekłam je na święta i obdzieliłam Rodzinkę :) Część jeszcze pozostała, więc jak macie ochotę, to zapraszam na
Kuchnia w czekoladzieCiastka z masłem orzechowym i białą czekoladą z tego przepisu wychodzą kruche , delikatne i mocno orzechowe . Przepis na nie jest bardzo prosty, wystarczy zamieszać składniki co zajmie maksymalnie 15 minut a potem już tylko 20 minut pieczenia . Te kilkadziesiąt minut wystarczy, by cieszyć się pysznymi, domowymi ciastkami . Są tak smaczne, że trudno zatrzymać się na jednym ciastku
Zrób to smacznieciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny (i ja właśnie na tych starych maminych foremkach upiekłam grzybki:)). Mieliśmy zabawę nie tylko podczas(...)rzeczy ;) w końcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze w kaflowym piecu. Z pewnością większość
Kolorowy Przepisownikpachnące czekoladą i pomarańczami, a tym samym świętami, że pomyślałam sobie, że nie mogę tego przepisu zachować tylko dla siebie Z podanych składników otrzymacie około 16 ciasteczek. Będą kruche i mega czekoladowe. Po prostu pyszne. A zatem do dzieła… Składniki: 100 g czekolady (ciemnej lub mlecznej, jak wolicie) 50 g śmietanki 30% 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła(...)rozpuszczonej czekolady dodaję śmietankę i mieszam. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wszystkie składniki i ostudzoną czekoladę umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Ciasto należy rozwałkować (grubość dowolna, zależy jakie ciastka lubicie, u mnie to ok. 1 cm) i wykrawać dowolne ciasteczka. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pachnie niesamowicie w całym domu Smacznego! Artykuł Ciasteczka czekoladowe
Słodki sentymentwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny
Di gotujeUrocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają
Gotowanie i blogowaniejeżeli nie macie pomysłu na wyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie. CZEKOLADOWE CIASTECZKA CIASTKA 120 g zimnego masła 2/3 szkl cukru 1 duże jajko 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl ciemnego kakao 1,5-2 szkl mąki 1 łyżka
Pieguskowa Kuchniamasła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu 1 jajko 60 g mąki
Malowane smakiemDziś na tapecie ciasteczka. Delikatne, kruche, maślane...... pyszne. Dodatek drażetek czekoladowych dodaje im smaku i uroku. W słoiku na blacie kuchennym stają się fajną dekoracją. Myślę, że dzieci będą zadowolone. Na pewno chętnie zjedzą takie kolorowe ciacho. Do tego ciepłe mleko, lub kakao,... połączenie idealne. Ja bardzo lubię do herbaty. A Wy, z czym lubicie(...)stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą cześć ciasta rozwałkować i wykrawać foremką ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie w każde ciastko powciskać kilka drażetek. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 13-15 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, ponieważ po upieczeniu są miękkie. Przechowywać w puszce
Agusiowe smakołykiEksperymenty z makiem zaczęłam od makowców, a rok temu robiłam pyszną bezglutenową kutię jaglaną . Teraz przyszedł czas na kruche ciasteczka orkiszowe z makiem To już szósty Blogmas w tym roku, mikołajkowy! Czasu do świąt coraz mniej, a u mnie nawet nie ma jeszcze pierników. W ten weekend planuję(...)składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka niewielką foremką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec około 15 minut w 170 stopniach. Artykuł Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem – Blogmas 2019 #6 pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotupieczeniu mają dosłownie piaskową bardzo delikatną konsystencję, są miękkie i rozpływają się w ustach. Po wystygnięciu przybierają bardziej zwartą formę, ale nadal są kruche i delikatne. Pierniczki piaskowe mogą zmienić się w zupełnie inne ciastka, a to za sprawą niższej temperatury pieczenia wystarczy obniżyć ją do 175 st C, a ciastka zamienią się w wilgotne w środku
SprawdzonaKuchnia.plIdealnie kruche i idealnie słodkie ciasteczka z dodatkiem żurawiny, białej czekolady, orzechów i płatków owsianych. Proste i szybkie do wykonania. Wspaniale smakują z ciepłą herbatką lub mlekiem :) Składniki: 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko(...)wodzie (ciasto dosyć mocno się klei). Na koniec każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2) . Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, należy odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i dopiero wtedy przełożyć na kratkę żeby ostygły do końca. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. drukuj
Świat Ciastasłoną nutką, aksamitny serowe wypełnienie i lekko kwaśna galaretka… coś z innej bajki:)!Sernik karmelowy na zimno – składniki:Spód300 g imbirowych ciastek (jak ktoś nie lubi mogą być digestive albo zwykłe kruche)125 g masłaKarmel ok. 200 ml mleka skondensowanego70 g masła30 g cukrucukier muscovado(lub puszka masy krówkowej zamiast powyższych czterech…)1/4 łyżeczki soliSerowe nadzienie300
UgotujmyTo.plbyć rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła(...)razem rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 1,5 - 2 cm,a następnie nacinając każdy pod skosem wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mleko podgrzewamy w rondelku, a następnie dodajemy do niego
Czary - gary w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z opakowania cukru wanilinowego. Ciasteczka są idealnie kruche i nie za słodkie. Oprócz swojego pysznego smaku - zachwycają wyglądem! (23 dość duże ciastka) 250g mąki pszennej 130g masła/margaryny 1 jajko 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) W misce dokładnie
Di gotuje