Pierogi z jabłkami na oleju – kuchnia podkarpacka W podkarpackich domach przygotowuje się wiele rodzajów pierogów, ale niektóre z nich zamiast gotować, piecze się, albo nawet smaży
Trzeci talerzDo kawy, na święta, na prezent, czy do pracy. Każda okazja będzie dobra, by przygotować te pyszne waniliowe pieguski z gorzką czekoladą. Moja córka stwierdziła, że
Mienta blogJeśli widzieliście już pierwszy tegoroczny mazurek , to wiecie już pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z
CiastkozercyBezy to łatwy do przygotowania i podzielny, a do tego pyszny smakołyk, lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Samo przygotowanie to około 10 minut, a
Kuchcik gotujeHej :)) Dzisiaj mam dla Was recenzję książki o ciastach z kubeczka. Szybkie, bo 5 minutowe, smaczne i delikatne :) W książce jest prawie 100 przepisów na takie
kruche babeczkikruszonką : Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem świeżych porzeczek, które łączą się z kokosowym smakiem. Na górze znajduje się chrupiąca kruszonka dodająca kontrastu. Tarta porzeczkowa z białą czekoladą : Krucha tarta z wyłożonym dżemem z porzeczek, a na nim warstwa kremu z białą czekoladą. Dekoracyjnie ułożone porzeczki na wierzchu dodają koloru i świeżości. Ciasto jogurtowe z porzeczkami i miętą : Lekkie(...)cukrem pudrem lub polane polewą. Ciasto z kremem i porzeczkami : Ciasto przekładane delikatnym kremem budyniowym i świeżymi porzeczkami pomiędzy warstwami. Całość ozdobiona bitą śmietaną lub lukrem. Ciasto kruche z porzeczkami i migdałami : Kruche ciasto wyłożone porzeczkami, posypane prażonymi migdałami. Kombinacja kilku smaków i tekstur w jednym cieście. Babeczki z kruszonką i porzeczkami : Małe babeczki z soczystym nadzieniem porzeczkowym i złocistą
Via GustoKruche poduszeczki z ciasta francuskiego wypełnione jabłkami i cynamonem. Po prosty PYCHOTA! Bardzo łatwy sposób na szybkie ciastka! Zrobisz je raz dwa, gdy… przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed pieczeniem(...)posypać grubym cukrem dekoracyjnym. Pomysły na słodkości… ** Najprostsze muffinki czekoladowe ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 6 dużych ciastek: ciasta francuskiego (275 g) 2 jabłka (średniej wielkości) 4 łyżeczki cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu jajko do posmarowania cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozwiń
Kulinarny S.O.S.Hej :-)) Wracam do robienia muffin he, he. Tak poważnie, nie robiłam dość długo, bo tak załatwiłam blaszkę, do babeczek, że musiałam ją wyrzucić, a zapomniałam kupić
kruche babeczkiPokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI: 320
karolgotujeMazurek z jabłkami to moja propozycja na super smaczne, wielkanocne ciasto. Kruche ciasto z jabłkami – któż go nie lubi? Zatem w formie mazurka wielkanocnego sprawdzi się to połączenie idealnie. Bardzo prosty do przygotowania, tani, smaczny i świąteczny. Stanowi bardzo porządny deser, ale też jest pomysłem na świąteczną, jadalną dekorację. Nie trzeba mieć robota kuchennego – i tak się uda! Mazurek(...)miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatamy kruche ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany). Potem na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko, nadają mu kształt prostokąta – ciastem należy wyłożyć dowolną formę prostokątną. Brzegi odcinamy za pomocą noża
Dorota SmakujeSzarlotka nigdy nie była moim ulubionym ciastem. Ale ostatnio bardzo zaintrygował mnie przepis na szarlotkę z połówkami jabłek. Oryginalny przepis, który znalazłam w
Passion of CookingRustykalna tarta z rabarbarem (galette) jest o tyle ciekawa, że nie wymaga od nas użycia formy do pieczenia – piecze się ją „na płasko”
Poezja smakuczęsto z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo(...)Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia, a następnie
Cztery FajerySzarlotka na ciepło z lodami Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką. Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką
Cztery Fajerydrugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia i przeuroczą kratkę z migdałami. Zachęcam do upieczenia! Truskawki do wypieków lepiej wybierać twardsze i jędrne, które nie zawierają dużo soku, żeby ciasto nie było(...)łyżki cukru pudru 170g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietanki nadzienie: 400g truskawek 1 szklanka pokrojonego rabarbaru 3 łyżki cukru waniliowego 50g skrobi kukurydzianej 0,5 szklanki zmielonych ciasteczek (u mnie na pół digestive i amaretti) 3 łyżki płatków migdałowych do posypania białko do posmarowania Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka i śmietankę, zagnieść
Obiad gotowyjeżyn 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny) 3 łyżki cukru pudru DEKORACJA: 6 łyżek bitej śmietany 3 ciasteczka przełamane pa pół 3 kostki startej, gorzkiej czekolady kilka jeżyn (u mnie borówki) Przygotowanie: SPODY: Herbatniki zmielić w blenderze, dolać masło, wymieszać. Rozdzielić równo do 6 pucharków. Schłodzić w lodówce(...)dokładnie. Rozłożyć chmurkę do pucharków. MUS: Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie. DEKORACJA: Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami
Cakes By KejtJak idą Wam przygotowania do świąt? Ja już mam większość prezentów kupionych, kalendarz adwentowy odlicza dni, a w najbliższy weekend planujemy ubrać choinkę i w końcu
Cooking for EmilyRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się
W kuchni u Moniki