kruche ciasteczka - 6462 przepisów (strona:346/431)

Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 250

Świadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych(...)okoliczność zawartości siarki. Taki sposób konserwacji pozwala na zachowanie apetycznego wyglądu i pięknego koloru owocom. Nam niestety nie przynosi korzyści, wręcz przeciwnie, może zaszkodzić. Wybierajmy zatem mądrze.  2. Ciasteczka domowe , batony zbożowe   najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z suszonymi wiśniami 132

Przy trójce dzieci zawsze trzeba mieć w zapasie coś słodkiego. Oczywiście domowego i  pysznego. Kruche zawsze są dobrym pomysłem . Z ulubionymi dodatkami zawsze są świetnym pomysłem na słodki deser. Świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni(...)kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy czy nie są za bardzo spieczone) . Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia.  białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 155

   Ciekawe ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują. Mogą też być miłym prezentem. Składniki: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5

Maminek kulinarny
"Pyszna książka kulinarna" Beata Pawlikowska 200

"Pyszna książka kulinarna" to autorskie przepisy na zdrowe i szybkie dania na Boże Narodzenie, Wielkanoc, domowy chleb, ciastka i potrawy na cztery pory roku. Przepisy to

kruche babeczki
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 206

latach 80-tych słyszał, żeby do wypieków używać masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli.  A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną warstwę przekładała dżemem. Jak dziś pamiętam, że zawsze mówiła "dżem musi być kwaśny". I był, najczęściej porzeczkowy z własnej spiżarni(...)minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Orzechy siekamy nożem (można zostawić większe kawałki). Rękami kruszymy ciastka - tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy

bistro mama
Ciastka dyniowo-kasztanowe 77

W lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki kasztanowej, z rodzynkami, o

To co kocham
Malinowa chmurka 331

Lato to czas, kiedy owoce aż krzyczą by je zjeść. Kuszą kolorami i zapachem. Ja przepadam za malinami. Szczególnie tymi samodzielnie zebranymi lub przynajmniej kupionymi na

Poezja smaku
Ciastka dyniowo-kasztanowe 170

W lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki

To co kocham
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 631

Znacie przepis na ciasto salceson, kiedyś często piekłam, a które ostatnio poszło w zapomnienie. Dzisiaj postanowiłam upiec coś w tym stylu też kakaowe, z krojonymi jabłkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pieguski, czyli ciastka w kropki 175

Są takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To

zabawa smakiem
Mini mazurki z masą kajmakową 198

Tutaj  pisałam ,że  będą mini mazurki...i są...Jedna porcja z masą kajmakową..może być nawet z puszki..ja zrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna

Moje domowe kucharzenie
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ 244

Uwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę.  Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ... Na blogu mam już przepis na  ciastka przez  maszynkę mojej Mamy , a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej. Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić(...)wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne!!!                      Składniki : (na 3 blachy ciasteczek) 400 g mąki pszennej 200 g masła o temp. pokojowej   2 łyżki  kwaśnej śmietany  120 g cukru pudru   2 żółtka   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Śnieżny Puch 316

Śnieżny puch to jedno z łatwiejszych ciast jakie robiłam. Nie wymaga włączania piekarnika, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, a całość przygotujecie w jakieś 20 minut. W

Ciastkozercy
Torcik porzeczkowy 103

Świetne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy(...)formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Składniki na nadzienie: 500 g czerwonych porzeczek 1 szklanka cukru 5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka ) 250 g mielonych migdałów Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku). Kilka gałązek można zostawić do dekoracji. Do obranych porzeczek wsypujemy

Słodki sentyment
Torcik porzeczkowy 108

Świetne kruche ciasto bez jajek z nutką alkoholu oraz kuszące nadzienie z czerwonych porzeczek i migdałowej bezy – to właśnie torcik porzeczkowy w pełnej krasie. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i ma niesamowitą konsystencję. Po prostu trzeba spróbować Składniki na ciasto: 125 g masła 2 łyżki cukru 1 szczypta soli 2 łyżki likieru (dowolnego) 1 ½ szklanki mąki Wszystkie składniki umieszczamy(...)formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Składniki na nadzienie: 500 g czerwonych porzeczek 1 szklanka cukru 5 białek (z żółtek możecie przygotować ciasteczka ) 250 g mielonych migdałów Porzeczki myjemy a dopiero później ściągamy je z ogonków (żeby nie straciły za dużo soku). Kilka gałązek można zostawić do dekoracji. Do obranych porzeczek wsypujemy

Słodki sentyment