Ciasto francuskie z jabłkiem i migdałami to naprawdę jedno z prostszych ciast na blogu. Głównie ze względu na gotowe ciasto francuskie, które się tu stosuje. Osobiście
RelaxtimeChałka z kruszonką jest kolejnym wspomnieniem z dzieciństwa. Dziś pierwszy raz ją upiekłam sama i jak na pierwszy raz wyszła całkiem ładna i smaczna. Składniki: 25g
W kuchni u MonikiCoś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;) Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;) Tarletki z borówkami
Lawendowe NieboFantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami. Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne … Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl! Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę. Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech(...)puder, zagniatamy ( możemy podlać odrobiną wody ). Owijamy w folię spożywczą i wkłądamy na 30 minut do mrożenia. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wyciamy okrągłe ciasteczka. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 15-18 minut ( do zrumieniania ). NADZIENIE: Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka. Dodajemy miód i cukier. Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy
Ostra na Słodkouzależnienie, bo w naszym domu każdy dzień, należy sobie osładzać. Czekolady zdecydowanie nigdy nie może u nas zabraknąć! Średnio co 2 dni pachnie u nas świeżutkim ciastem lub małymi ciasteczkami (w myśl zasady, że jak są małe to mniej zjemy - tatadrata, nic bardziej mylnego). Przymusowa dieta bezglutenowa zmieniła lekko nasze podejście do tematu słodkości. Szczerze mówiąc, mało co ze sklepowej(...)lepszego niż w wersji "zwykłej" :) Z jakich produktów korzystamy piekąc? - Tutaj! Lista przepisów na nasze bezglutenowe pyszności, którą mamy zamiar aktualizować i zachęcać tym samym, do tworzenia: 1. Ciasto kruche bezglutenowe - baza. (już niebawem) :) (... Przepisowa lista będzie aktualizowana wraz z kolejnymi postami, aż stworzy się nam tutaj mini spis treści z samymi łakociami) :) Czytelniku - prośba do Ciebie, napisz
Wypisz WymalujPrzygotowania do Świąt czas zacząć...dziś zagniotłam ciasto na mazurka..ale tak sobie pomyślałam, że zamiast jednego zrobię kilka...w foremkach na tartaletki....można oczywiście, zrobić
Moje domowe kucharzenieRabarbar uwielbiam szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ale w słodkich wypiekach jest też niczego sobie Zazwyczaj Piotrek przygotowuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybki do przygotowania, pyszny serniczek. Polecam, zawsze wychodzi i nie opada Składniki: ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2
Z Majeczką w kuchnitypowe szwedzkie ciastka na święta. Szwedzi lubią minimalistyczne wypieki. Ciastka , ciasteczka i słodkie bułeczki są tu bardzo popularne. Mówiąc szczerze zaraziłam się i też piekę po kilka rodzajów ciasteczek na święta. Korzenne ciastka przypominają kształtem ciastka szafranowe i ciastka karmelowe . Są bardzo łatwe w wypieku i niesamowicie pyszne! Korzenne ciastka Składniki: 100 g masła 90 g cukru 25 ml golden(...)plackami. Posyp placki perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 180ºC i piecz przez 17 minut. Wyjmij ciasto i natychmiast pokrój na podłużne ciastka. Po ostygnięciu ciastka stają się kruche. The post Świąteczne wypieki w szwedzkim stylu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKwaśno-słodka, chrupiąca, wyborna. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady to ciasto dość łatwe i do tego z efektem wow. Nadaje się
Poezja smakuSłodki piątek, oczywiście :-) Dzisiaj przepis na ciasto korzenna kostka na herbatnikach. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Nic nie wymyślałam, bo się trochę pochorowaliśmy i weny
kruche babeczkirabat na cały asortyment w sklepie! Foremka jest dwustronna. Zestaw zawiera 4 dwustronne foremki umożliwiające wycinanie jajek w ośmiu różnych rozmiarach. SKŁADNIKI: ( 10 dużych złożonych ciastek ) CIASTO KRUCHE: * mąka pszenna – 350 g * zimne masło – 200 g * cukier puder – 100 g * żółtko – 1 szt * gęsta, kwaśna śmietana -1 łyżka * sól -1 szczypta LEMON CURD: * jajko(...)chłodzimy. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 5 mm. Wykrawamy pisanki za pomocą wykrawaczek w kształcie jajek. Układamy na blasze w papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek wycinamy oczko ( już na blasze ). W wykrojonych małych pisankach robimy wzorek. Pieczemy ok. 13-15 minut w 180C / na złoto. Studzimy. Na całej ciasteczka nakładamy schłodzony lemon curd. Przykrywamy drugim
Ostra na Słodkoduńskiego. W Danii jest ono niezwykle popularne, można je kupić w każdej piekarni i cukierni; w mojej szkole robiliśmy je wręcz do znudzenia. Tym razem mam więc dla Was ciasteczka, które piekliśmy w szkole, z małym jednak twistem. Oryginały nazywają się spandauer , i, szczerze mówiąc, nie mam seledynowego pojęcia, jak to przetłumaczyć. Są to kopertki z ciasta duńskiego, wypełnione farszem(...)kolejnym poście), i, żeby ten smak uzupełnić, lukier wzbogaciłam o syrop z kwiatów czarnego bzu. Wyszły - obłędne! Nie tak słodkie jak oryginał, nieco lżejsze, ale nadal mocno maślane, krucho-miękkie, idealne po prostu. Muszę się przyznać, że wyjadałam je z blachy gorące, parząc sobie język i podniebienie, tak mi smakowały. Razem ze mną duńskie drożdżówki upiekły Mopsik , Panna Malwinna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam
Blog z Apetytemtworzyć takie ich smaki jakich nie ma w sklepie :-) Te dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się(...)kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Czary - gary w kuchni