bazie mąki gryczanej, owsianej i amarantusowej, z masłem orzechowym i olejem kokosowym, a wypełniony naturalnie słodkim nadzieniem z daktyli, fig i żurawiny. Ciasto ma charakterystyczny posmak mąki gryczanej, jest kruche, ale nie suche. W nadzieniu pestki fig przyjemnie chrupią, a słodycz jest zrównoważona sokiem cytrynowym. Pyszne! Następnego dnia postanowiłam zafundować sobie śniadanie z płatków z migdałami i owocami goji. Same(...)kukurydzianej, z dodatkiem mielonego lnu, oleju kokosowego, masła, jajka i kurkumy, a słodzone miodem i słodem ryżowym. Już sam kształt gwiazdek zachęca do chrupania, płatki bowiem smakują jak ciasteczka. Z jogurtem smakowały wybornie, ale obawiam się, że dość szybko znikną wyjadane po prostu z paczuszki:) Właśnie tak bez niczego wyjadam drugie płatki śniadaniowe - korzenne z orzechami włoskimi. Płatki są upieczone
Obiad gotowylatach osiemdziesiątych, ja poznałam ją niedawno. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków. Bez pieczenia, bez jajek, bez mąki, za to z dodatkiem kruchych herbatników. Miesza się je z kakao, masłem i cukrem. Można je pokruszyć całkowicie na pył, lub tak jak ja tym razem, zostawić większe kawałeczki. Rolada zyska w ten sposób dodatkowy wzorek(...)Najwięcej czasu pochłania schładzanie jej w lodówce, aby dobrze się kroiła. Rolada kokosowo-kakaowa ciemna część: 4 łyżki kakao ½ szkl. wody ½ szkl. zwykłego cukru 50 g masła 300 g ciasteczek – herbatników jasna część: 150 g masła ½ szkl. cukru pudru 100 g wiórków kokosowych ciemna część: Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub tłuczkiem na drobne kawałeczki lub do postaci małych okruszków. Kakao, wodę
Posadzone i zjedzoneRomantyczny walentynkowy obiad już za mną. Bukiet stoi w wazonie, a Walentynek pojechał na noc do pracy. Zanim z okularami na nosie i zajmującą lekturą (triller
Kuchenne zapiski Edytyniebawem/ 8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę, /przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/ 9. Bezę posypujemy kruszonką ( przepis na kruche ciasto b/glutenowe ) 10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni, 11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :) PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić okiem(...)sernik to szaleństwo dla podniebienia. Posmakuje chyba każdemu - a jak nie posmakuje, to należy się poważnie nad tym osobnikiem zastanowić! :) Niedługo więcej serników (opatentowałyśmy kilka smakowitych wersji), ciast, ciasteczek i dań wszelkiej maści - idealnych dla bezglutenowców. Mamy nadzieję, że kulinarne imperium będziecie budować razem z nami! :) Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać
Wypisz Wymalujkochacie adwent, okres oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, słuchacie w radio świątecznych piosenek, to pewnie lubicie w tym okresie spędzać czas w kuchni. Ja uwielbiam. Piekę różne ciastka i ciasteczka, a w kuchni unosi się niesamowity aromat. Od jakiegoś czasu o tyle milej to przebiega, że pomagają mi dziewczynki. Może to „pomagają” nadal na wyrost, ale w końcu(...)moją modyfikacją w postaci dodatku soli, proszku do pieczenia i zmiany kremu. Ciasto ma idealną konsystencję, więc nie ma problemu z robieniem kuleczek, obojętne czy używacie patelni do smażenia ciasteczek czy też elektrycznego opiekacza. Ciasto jest zwarte i dobrze się dzieli, także z czystym sumieniem polecam ten przepis. A same orzeszki…dla wielu chyba ciastka legenda bożonarodzeniowa Ja długi
Mieszam w Garnkuzajączków - zapewne rok temu. Więc, po długiej przerwie dziś w Kronice zajączki. Tym razem to nie do końca słodkości, choć bez wątpliwości podszywają się pod prawdziwe ciacha. Kruche, z mąki migdałowej, bardzo aromatyczne, korzenne z akcentem kakao. Są banalne w wykonaniu, jednak wymagają nietypowych składników - erytrytolu jako zamiennika cukru i mąki migdałowej. Choć - wymagają - to krzywdzące(...)lubicie posmaku słodzika w wypiekach - nie stosujcie go. Wspomnę natomiast, że moja wersja z erytrytolem jest doskonała dla osób na dietach niskowęglowodanowych. Składniki: proporcje na około 15 ciasteczek 1 szklanka mąki migdałowej 2 łyżki erytrytolu 1 jajko 4 łyżki masła klarowanego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie przypraw korzennych 1 łyżka kakao ulubione orzeszki do ozdoby
Kronika PiekarnikaDziś tak na szybko ale bardzo smacznie. Uwielbiam takie ciasteczka na jeden kęs, a te właśnie takie są. Marmolada czy dżem - dowolny, wszystko zależy od naszych upodobań... To co, pieczemy?! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 2 jajka 10 dag cukru 20 dag miękkiego masła 5 dag posiekanych migdałów Skworcu dżem malinowy Skworcu szczypta soli cytrynowej(...)Skworcu Przygotowanie; Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce. Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku palcem zrobić mały dołeczek, (tak jak kluski śląskie
Radość kipiąca uśmiechem.Te ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam
To co kochamBabeczki ze śliwkami. Dziś polecam Wam przepis na proste babeczki z kawałkami śliwek i limonkowym lukrem. Pyszne, miękkie w środku i ta śliwka… Coś cudownego
Słodkie okruszkiIm bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są
dolcevitainmykitchenCzęsto się szukając przepisy na chrusty, zastanawiamy się czym się różnią od faworków. Ja powiem szczerze że do dzisiejszego dnia nie wiem, wiem że są różne
Pomysłowa kuchniaFaworki czy tradycyjny chrust robię raz, no może dwa razy w roku. Lubimy je, ale jednak smażone ciastka mają sporo kalorii. Jeśli też unikacie ich z
Smaczna PyzaTe ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je
To co kochamMini bezy robię często, gdyż wychodzą mi zawsze. Wiem, że są osoby, które do tego produktu podchodzą jak do jeża twierdząc, że bezy im nie wychodzą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłuskanych pistacji niesolonych Spód: 160 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 100 g. masła 40 g. cukru pudru 2 żółtka Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ze składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto. Odłóż z ciasta kawałek o wadze 40 g. i po rozwałkowaniu powykrawaj z niego małe kwiatuszki lub inne świąteczne kształty. Ułóż je na blaszce do pieczenia(...)wyłóż nim dno blaszki (najlepiej takiej ze zdejmowanym rantem). Nakłuj ciasto widelcem i piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Wyjmij ciasto i wystudź w blaszce. Upiecz małe ciasteczka kwiatuszki, które posłużą do ozdoby mazurka. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy i doprowadź do zagotowania. Wsypuj kaszę i cały czas mieszaj trzepaczką. Gotuj na malutkim ogniu przez
Delicious Place