Składniki : Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki pszennej 18 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie : 80 dkg rabarbaru pokrojonego w kostkę 4-5 łyżek cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Kruszonka do posypania : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki płatków(...)migdałowych 9 dkg stopionego masła 1 cukier waniliowy Dodatkowo : cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : W szystkie składniki na kruche ciasto na spód zagnieć, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie włóż go owinięte w folię do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkuj go i wyściel nim blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast
Przepisy i porady kulinarnejajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą. Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać(...)budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz
PychotkaaaKruche ciasto na słono i nadzienie z jajek, kiełbasy swojskiej drobiowej, cebuli i mieszanki warzywnej meksykańskiej to propozycja na obiad czy ciepłą kolację, jest pyszna a dodatek zupy cebulowej podkreśla jej smak. Składniki: Ciasto: 15 dag mąki krupczatki 15 dag mąki pszennej 20 dag masła 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki(...)groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto, Wylepić dno i boki formy do tarty o śr 28 cm. Ponakłuwać
Wanilia i Kardamontwarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 jajko, 5 żółtek. Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite(...)Nakłuj ciasto widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj mikserem. Masa powinna być płynna. Taką masę wylej na upieczone ciasto kruche i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. 3. Białka zmiksuj z cukrem na błyszczącą pianę. Pianę można przeczesać specjalnym grzebieniem lub nożem z ząbkami, tak by powstały rowki
Aga w kuchnimiałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)budynie śmietankowe/waniliowe 3 szkl mleka 5-6 łyżek cukru 12 brzoskwiń 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (za mnie robi to robot kuchenny ;). Gdyby za bardzo się kleiło dodać jeszcze trochę mąki - ma być plastyczne. Ciasto podzielić na pół, jedną część rozpłaszczyć i schować do lodówki, drugą podsypać mąką, rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej
Kto ugości moich gości?Kruche ciasto i jabłkowe nadzienie z odrobiną cynamonu, dodatkiem może być kleks bitej śmietany... to wszystko sprawia, że tartaletki rozpływają się w ustach... Polecam:) Składniki na ciasto kruche: 225 g masła lub margaryny; 3 żółtka; 3 łyżki cukru pudru; szczypta soli; 280-300 g mąki pszennej; 5-6 łyżek zimnej wody; Mąkę pszenną i cukier puder przesiać przez sito(...)dodać sól i schłodzone masło lub margarynę. Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 2 godziny do lodówki. Składniki na nadzienie jabłkowe: 5-6 średniej wielkości jabłek; około 6 łyżek cukru kryształu; cynamon do smaku; 1 czubata łyżka
In my kitchensamemu. Spód: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3/4 kostki margaryny 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabiera kruchości. Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ulubione(...)dżem (najlepiej z czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również
Cynamonowe szczęściePyszne kruche ciasto z jeżynami i bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Tajemnica kruchego ciasta - choć przepisy na nie są różne, jest jedna ważna zasada: im zimniej, tym lepiej. Im chłodniejsze będą składniki i im krócej będziemy zagniatać, wałkować i ogrzewać dłońmi, tym ciasto wyjdzie bardziej kruche. źródło: Świat kobiety - 08/2015
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadal w mojej kuchni rządzi rabarbar, bo jeszcze mi się nie znudził ;) Dlatego kolejna pyszna propozycja dla Was - rozpływające się w ustach, bardzo delikatne kruche ciasto, pianka z kaszy manny i oczywiście rabarbar. Prosto, smacznie i niezwykle elegancko. C iasto: 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklank i cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)kaszy manny: 5 białek 1 szklank a cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 4 - 5 ło dyg rabarbaru szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy
Cynamonowe szczęścierekomendacji jaką usłyszałam byłą zawarta informacja, że nie potrzeba jajek. Hm, jak mama uczyła w ciastach mąka i jajka są "must have" tym bardziej zaskoczyła mnie ta oszczędność w kruchym cieście. No trudno, jak eksperymentować to na całego więc wzięłam się do dzieła. Wszystko poszło zgodnie z przepisem, zagniotłam ciasto, podzieliłam(...)samym zwijaniu ciasta i krojeniu go na plastry jeszcze kruszenie można było ujarzmić ale po wyjęciu z lodówki i podaniu na talerz niestety już nie. Stanowczo zwijańce z samego ciasta kruchego zbytnio się kruszą, zwłaszcza gdy próbujemy spróbować słodkości, a one rozsypują się w rękach. Dosyć niekomfortowa sytuacja zwłaszcza na przyjęciach. W kwestii smaku według mojego łasucha nie było
ciastkarnia na kruchym spodziemnie dziś zaległe ciacho :-). Przepis mama przyniosła od koleżanki z pracy. Lubię je, bo nie jest bardzo słodkie. Takie łaciate rzeczywiście, jedno ciasto to ciasto kruche, a ciemne to ucierane ze śmietaną, do tego delicje, galaretka. Pracochłonne tez nie jest, więc tylko robić :-)). Blaszka 23x33 cm. Polecam i życzę miłego dnia :-)) Składniki ciasto kruche: 1 kostka masła(...)łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy. Dodatkowo: napar z herbaty
kruche babeczkiKruche ciasto w połączeniu z bakaliową bezą i puszystym kremem ananasowym z warstwą dżemu niskosłodzonego z pomarańczy OWOCOWA ROZKOSZ , tworzy pyszną kompozycję smakową, jednym słowem pyszne ciasto, godne polecenia. Jedno z najlepszych. Dżem ma idealną konsystencję, do ciast nadaje się wspaniale, ale nie tylko,świeża bułeczka na śniadanie z nim też smakuje wybornie, choć(...)BAKALIAMI: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 15 dag orzechów włoskich 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części.Wylepić dno dwóch jednakowych blaszek do pieczenia.Każdy kruchy blat, posmarować cienko dżemem pomarańczowym. Beza: Białka jaj ubijamy na sztywna pianę wsypując w trakcie miksowania
Wanilia i Kardamonpewno znacie bardzo dobrze to ciasto? Pleśniak - pyszne, kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie z dziecinnych lat , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)minut Składniki: Ciasto kruche: 6 jaj 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia op. cukru wanilinowego 200 g masła słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia Piana: białka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka
Różne smaki w kuchnikroiłam mimo wszystko zwykłym, z ząbkami i też było w porządku. Moi drodzy, przed Wami przepis na iście słodki deser, idealny dla czoko i toffi holików :) " Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 150 g masła 50 g cukru Składniki na karmel : 200 g cukru 80 g masła 80 g śmietanki 30% Dodatkowo: 250 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Parę(...)poruszać garnuszkiem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę ( uwaga karmel się wzburzy!) i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Studzimy ( ja wkładam garnuszek do większej miski z zimną wodą). Kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Gdy będzie już ostygnięte, wylewamy na nie pierwsza warstwę - karmel i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( na garnuszek z wodą
Słodkie Przyjemnościtutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady(...)łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem
Pożeraczka, czyli raz adobrze