Dzisiaj polecam przepis na pyszną tartę z pieczarkami, szynką i porem. Farsz idealnie komponuje się z kruchym ciastem, tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Ważne, by warzywa po podsmażeniu nie miały nadmiaru wody, należy je dusić do momentu, aż cała woda odparuje. Polecam! Tarta z pieczarkami, szynką i porem Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki(...)cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki formy do tarty. Przekładamy do natłuszczonej formy, nakłuwamy
Smak mojej kuchniMusze przyznać ,że połączenie jabłek z serem nie do końca do mnie przemawiało. Ale okazało się ,że sprawdza się świetnie . Kruche ciasto , kwaskowe , soczyste jabłka i słodka masa serowa. To ciasto ma dla mnie jakiś rustykalny klimat .... może dlatego też ,że przepis pochodzi z mojego starego , mocno już wysłużonego kajecika . Składniki : Ciasto kruche : 1 szklanka mąki 80 g masła(...)Nadzienie jabłkowe: ok 4 średniej wielkości jabłka (ok 80 dkg ) 1 cytryna Wykonanie : Na stolnicę wsypać mąkę , dodać masło i posiekać razem . Dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto Rozwałkować i wyłożyć ciastem spód formy ( u mnie 24x22 , ale korzystniejsza byłaby troszkę mniejsza ) Formę z ciastem schłodzić ok 20 min w lodówce , a następnie upiec
Malinowa Kawiarenkakruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe, wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty. Składniki: Kruche ciasto 25 dkg mąki pszennej 5 dkg kokosu Kresto 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko(...)serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka
Ala piecze i gotujeSkładniki na kruche ciasto mąka pszenna, 3szkl cukier, 1szkl margaryna, 250g kakao, 3 łyżki żółtka, 3szt proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki Składniki na masę serową ser twarogowy mielony, 1kg jajka, 5 szt cukier, 1 i 1/2 szkl mąka ziemniaczana, 2 łyżki cytryna, 1 szt masło, 150g Przygotowanie Składniki na kruche ciasto powinny być mocno schłodzone. Wszystkie składniki początkowo siekamy nożem(...)obroty i dodajemy stopniowo, po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, otartą skórkę, mąkę ziemniaczaną oraz wystudzone masło. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Wylewamy masę serową na kruche ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 1 godzinę
Gotowanie moimi oczamifirmy STREAMLINE który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY, jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku. Składniki Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag cukru 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Biszkopt: 3 jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru(...)śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 21 cm po nakłuwać gęsto widelcem wsadzić do Nagrzanego
Wanilia i Kardamonbędzie smakował z malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można(...)dodać mniej) budyń śmietankowy 2 jajka 2 szklanki jeżyn Pianka kokosowa 3 białka 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. dzielimy je na 2 części. Jedną wykładamy blaszkę a drogą wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę wyłożoną ciastem wkładamy do lodówki. Ucieramy masło z cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy
sierotka maRysia w kuchniSkładniki (tortownica) : Kruche ciasto : 1/3 kostki zimnego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1,5 szklanki mąki Masa budyniowa : 400 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa + 400ml wody Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownice i wstawić(...)rozpuścić budyń w proszku i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy masa zacznie tężeć dodać masło i cały czas mieszać do momentu zgęstnienia. Wylać na wystudzone kruche ciasto. Odstawić do wystygnięcia. 3. Galaretkę rozpuścić. 4 Truskawki oddzielić od szypułek, umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć na masę budyniową i zalać tężejącą galaretką. 5. Ciasto wstawić do lodówki
A Ty Smakuj Mniezepsute jakąś ohydną glazurą. Stwierdziłam, że moje muszą być inne, aby nie kojarzyły mi się z tymi kupowanymi. I tak powstały Strzępiaki mojego pomysłu. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Strzępiaki Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 82% + 1 jajko L 3 kopiaste łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub aromat migdałowy(...)Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę, cukry, proszek przesiać do miski o nie wysokich ściankach, dodać jajko, a na końcu masło, najlepiej zimne, ale dające się formować. Masło pokroić na mniejsze cząstki i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki. Foremki na Strzępiaki: silikonowe foremki do muffinek pergaminowy papier do pieczenia Przygotowanie foremek: Z papieru do pieczenia wycinamy odpowiednich rozmiarów kwadraty. Tak przygotowanymi
Eat ShrimpsProponujemy pyszny sernik w wydaniu nietypowym, puszysty, z chrupiącym, prażonym ziarnem słonecznika, warstwą ciasta na bazie orzechów i przełamanym smakiem masy kajmakowej, zapewniamy - efekt wizualny i smakowy....gwarantowany! Składniki: Ciasto kruche - spód : 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej kubeczek masła roślinnego 2 łyżki smalcu 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać(...)ziemniaczanej zapach-wedle uznania: sok z cytryny+skórka otarta z cytryny lub podobnie z pomarańczy Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wszystko razem zmiksować. Masę serową wylać na kruche ciasto. Pieczemy w 180 st. przez 40-50 minut. Orzechowa warstwa: 6 białek (pozostały nam z przygotowania ciasta kruchego i masy serowej) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka orzechów włoskich,lekko
kgwjanczewokokosowe zastąpcie śmietaną kremówką. Ale malinki obowiązkowe - z nimi nawet zwykły sernik staje się niezwykły ;). Pasować będą też inne owoce lata - wiśnie, czereśnie, jagody, borówki amerykańskie etc. Bardzo polecam :) Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 190 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa(...)likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie składniki posiekać razem nożem i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie połowę kruszonki ( lub nieco więcej niż połowę ) wysypać
Opowieści z piekarnikajabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru 3 żółtka 250 g margaryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bardzo zimnej wody budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy
na moim stole...średnicy 22 cm, po czym włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Drugą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być(...)wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze pokojowej. Aby zachowało swoją kruchość
Passions hobbies lifeCiasto kruche : 1,5 szk. mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)Formę o wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem
w mojej kuchnimieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę. Przełożenie ciasta : Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa(...)kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisu Ciasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień. Smacznego
charlotte gotuje