owoców. Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie. My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy. Potrzebne produkty: na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy(...)latach nasz mikser odleciał w niebyt. Jednym słowem mechanizmy utraciły możliwość dalszej pracy. Masę twarogową musieliśmy domiksować ręcznie-łyżką. Należy więc połączyć białka z masą twarogową. Nasze kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto wykładamy niewielką ilość dżemiku, np. z pigwy, na to owoce. Następnie wykładamy masę twarogową a na niej, ale niekoniecznie - paseczki
Maminek kulinarnyUpiec sernik to nic trudnego, a z owocami smakuje wybornie. Choć sernik brzoskwiniowy smakuje wybornie to brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. Sernik brzoskwiniowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26/28 cm Kruche ciasto 225 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 2 żółtka szczypta soli Masa serowa 500 g zmielonego twarogu, u mnie z wiaderka 180 g cukru 2 łyżki(...)skrobii kukurydzianej 1 jajko 125 g masła, miękkiego Dodatkowo 600 g świeżych brzoskwiń Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, sól, cukier i masło posiekaj nożem. Jak już utworzy się kruszonka dodaj jajko. Połącz ciasto lekko w jedną całość, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. W między czasie przyrządź masę serową. Cukier i masło zmiksuj na puszystą masę. Dodaj
codojedzeniaWytrawne babeczki z mięsno-warzywnym nadzieniem w „miseczkach” z kruchego ciasta. Niebo w gębie! Pięknie się prezentują na stole :) Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, więc nie martwcie się, że ostygną i będą niedobre nim zostaną zjedzone (a zostaną na pewno!). Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i do czasu użycia powinno leżakować w lodówce (owinięte oczywiście(...)wyschło). Potem należy je zostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej, gdyż bardzo mocno schłodzone jest twarde i przez to mało plastyczne. Z przepisu wychodzi około 24 babeczek. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej 125 g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę
MyCookBook.pldalszym ciągu świąteczne klimaty. Dzisiaj pyszne, wytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki(...)soli Na farsz: 1 cebula 300g pieczarek 100g gotowanego lub grillowanego kurczaka (opcjonalnie) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy krótko, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy minimum 60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, ciastem wykładamy foremki (dno i boki), foremki
Smak mojej kuchniPrzepis na Stefankę znalazłam na blogu Domowe Wypieki. Przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ bardzo lubię takie połączenia. Kruche ciasto, powidła, beza, no i krem czekoladowy… czego można chcieć więcej :) Ciasto trochę zmodyfikowałam, przede wszystkim zredukowałam ilość cukru. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne. Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek(...)mamy tradycyjnego mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA Składniki: Ciasto kruche: · 300g mąki pszennej · 150g zimnego masła · 70g cukru · 2 żółtka
Mania GotowaniaSkładniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder(...)Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy). 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka
Qchnia po prostulepszych jakie jadłam. Jest naprawdę fajne i warte wypróbowania. Kolejne podejście będzie na bank mniej słodkie ;). Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Z delikatną moją modyfikacją. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła Polskiego Mlekovita 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru(...)kremowa: 500 ml 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru cukier waniliowy 200 g masła kilka kropel aromatu waniliowego Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy. Gotowe dzielimy na pół i owinięte w folię spożywczą wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ubijamy białka na sztywno, pod koniec dodając małymi porcjami
Malinowe PocałunkiPani Walewska to ciasto zdecydowanie dla miłośników bardzo słodkich, kremowych ciast. Kruche ciasto, słodka beza, krem budyniowy i kwaśne powidła dla przełamania słodyczy … tzw. Bomba Kaloryczna J No ale raz na jakiś czas … czemu nie!! Ciasto wyszło pyszne, podbiło moje serce szczególnie ze względu na bezę, którą uwielbiam. Mojemu mężowi nie przypadło natomiast do gustu, ponieważ nie lubi ciast(...)małej blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim na specjalne okazje. PANI WALEWSKA Składniki: Kruche ciasto: · 2 szklanki mąki pszennej · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania Gotowaniaprawda najlepsze szarlotki są z jesiennymi jabłkami ale kto powiedział , że nie można ich robić na wiosnę. Kruche ciasto a w środku nadzienie jabłkowe o delikatnym cytrynowym posmaku , posypane cukrem pudrem wyglądało by ładniej ale nie lubię przesłodzonych ciast :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka cukru 20 dag masła lub margaryny(...)rozprażyć ( ok 15 min) jeżeli nie sa soczyste podlać odrobiną wody. Do jabłek dodać cukier do smaku. Mus jabłkowy wymieszać z proszkiem kisielowym. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagalicyjskim rodowodzie. Ciasto: 350 g mąki pszennej 2 żółtka 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut w lodówce. Formę (25x35 cm) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika(...)bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką. Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez
Food SquarePyszne połączenie jabłek z orzechami! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka smalcu ½ łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie ciasta kruchego: Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić, a następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka. Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać
Tradycyjna KuchniaSzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy na ciasto kruche, różne metody rozdrobnienia jabłek, inne dodatki i aromaty. Taki właśnie przepis, z którego korzystałam przez wiele lat, a o którym zapomniałam w ostatnich miesiącach, gdyż tworzę i wypróbowuję dużo nowych przepisów(...)przez około 45 minut - upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem, następnie kroić na kwadraty Szarlotka jest dość mocno słodka ze względu na karmelizowane jabłka. Delikatne, kruche ciasto wspaniale harmonizuje z nadzieniem jabłkowym. Smak cynamonu jest wyraźnie wyczuwalny w cieście
Smakołyki BerenikiSwego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem. Bałam się, że krojenie to będzie jedna wielka męka, ale przy plastrach na półmisek (chciałam takie centymetrowe) dość nie było takiego problemu. By pasztet miał charakter bardziej świąteczny, w masę mięsną włożyłam jajka gotowane(...)twardo, ale w ciągu roku możecie je pominąć lub zastąpić, np. suszonymi pomidorami. Możliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieZwykle przygotowuję tradycyjny budyń, ale czasem jest fajnie coś z nim też upiec. Kruche ciasto ładnie komponuje się z budyniem, który dodaje mu lekkiej wilgoci. Połączenie smaków jak dla mnie jest idealne. Najbardziej smakują mi takie ciasteczka jeszcze lekko ciepłe. Podobno to nie jest zdrowe, no cóż każda osoba ma swoje ulubione smaki, a ja uwielbiam jeść świeże ciasto :) Polecam(...)moje kruche babeczki z budyniem waniliowym :) Ciasto kruche na babeczki: 60g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 450ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka Babeczki z budyniem można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier. Lukier
Smakowy RajPyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g schłodzonego masła 3 żółtka 1-2 łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder
Mała Cukierenka