znalazłam przepis na wspaniałe faworki. Wyszły wspaniałe. Delikatne i niesamowicie kruche. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka masła lub margaryny 8 łyżek śmietany 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: Olej do smażenia Cukier puder do posypania. Z podanych składników zagniatamy dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie zbijamy wałkiem kilkakrotnie, żeby się napowietrzyło. Ciasto dzielimy
Na słodko lub wytrawnieFaworki , chrust, chruściki - kruche, złociste ciasteczka w kształcie kokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść... Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu
Salonik smakówpracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?… Są kruche, złociste, takie jakie jadłam w dzieciństwie… Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 żółtko 4 łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i zostawić na 30 minut. Następnie cienko rozwałkować
Oryginalny smakKruche babeczki z wątróbką Co powiecie na babeczki w wersji słonej z wątróbką ? Bardzo polecam są naprawdę pyszne , nawet mój syn który nie lubi wątróbki zjadł je ze smakiem :) Przepis bardzo prosty i nie drogi :) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki zwykłej 1 szkl mąki krupczatki 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 margaryna Kasia Wykonanie : Do miski
Sama słodycz i szczypta chiliNajprostsze ciasteczka jakie robiłam. Kruche, maślane , pachnące wanilią. Do części z nich dodałam kakao. Można dodać inne ulubione składniki np.cynamon, imbir, orzechy, wiórki kokosowe. Z bazy maślanej powstaną wtedy różne pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej, ale najprawdopodobniej zostaną wcześniej zjedzone ;-) Kształt i wzory zależą od waszej kreatywności. Idealne do robienia z dziećmi, jest to przy okazji fajna zabawa i mile(...)pszenną i cukier puder. Wsypałam proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Z laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego z jasnego i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam
potrawyregionalneciasto skradło moje podniebienie! Jako, że czekoladki reese's uwielbiam w każdej postaci, nie mogłam przejść obok tego przepisu obojętnie. Zrobiłam go raz, drugi, trzeci... i się uzależniłam :) Jest idealne! Obiecuję, że nawet ten kto nie przepada za masłem orzechowym będzie zachwycony tym przepisem. SKŁADNIKI (25x20 cm) 200g herbatników/ciasteczek owsianych/ lub innych kruchych ciasteczek 2 kopiaste łyżki masła orzechowego(...)mikrofali. Przy pomocy łyżeczki, tworząc nierównomierne wzory wylewamy białą masę na ciemną masę czekoladową. Drugim końcem łyżeczki przeciągamy po masie tworząc "esy floresy". Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. Smacznego! Poniżej filmik, który przedstawia tworzenie ciasta krok po kroku
DefinicjaSmakumały włos nie kupiłyśmy pięknie wyglądających, marketowych placków, jedyne co nas powstrzymało to ich skład. Dzisiaj postanowiłyśmy zaryzykować i oto przygotowałyśmy swoje własne tortille. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne, kruche placki, które możecie przygotować z dowolnymi warzywami i innymi dodatkami, z czym chcecie :) My również mamy własną propozycje na nadzienie dla naszym placków. Już wkrótce zobaczycie ją na blogu(...)szczypta soli W misce rozmieszać mąkę z solą i zalać gorącą wodą (nie musi być wrząca). Dodać olej i wymieszać wszystkie składniki. Kiedy już składniki są rozmieszane, zagnieść ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią, a następnie rozwałkować bardzo
Banana SmilesHej :-). No i mnie namówił, mój młody na zrobienie tych świderków. Chodził, chodził i wychodził. Miała pomagać, ale skończyło się na tym, że sama robiłam, a
kruche babeczkiNa Andrzejki moje dziewczyny wymyśliły sobie ciasteczka z wróżbami. One tworzyły teksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro
Smaczne ZdroweKolejny przepis z mojej ulubionej książki pt. Southern Italian Desserts . Jakiś czas temu pisałam, że kupiłam ją wyłącznie ze względu na ciasto, które kusiło z okładki
Domowa Cookierenka AgiJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek
Kuchnia EllieTym razem proponuję Wam przyrządzenie klasycznej białej bezy ze wspaniałym kremem z dodatkiem likieru Advocat oraz prażonymi migdałami. Cudowne połączenie słodkiej, kruchej bezy i pysznego kremu
Słodko-Słony Świat Ilonyniego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji - gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników - ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY - jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając(...)przy lekko uchylonych drzwiczkach) do momentu, aż będą kruche (najlepiej sprawdzić to na jednej sztuce), powinno to trwać co najmniej 1 godzinę, im niższą temperaturę ustawimy na początku, tym dłużej będzie trwało suszenie - gotowe bezy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie schować je do szczelnego pojemnika spożywczego, aby nie zmiękły SERWOWANIE CIASTA - schłodzone ciasto cytrynowe wyjąć z lodówki, kroić
Smakołyki Berenikiblogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę je co roku. Pierniczki świąteczne wykorzystałam również do deseru, który(...)cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Przełożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość 4 mm (można delikatnie podsypywać mąką – tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się
Moja Delicjatradycyjnego lemon meringue pie, albo do kruchych babeczek. Zastosowanie zależy od Waszej wyobraźni. Dobrze się przechowuje i jest szalenie ozdobna. Do jej zrobienia będziecie potrzebowali termometru cukierniczego. Z podanych proporcji wyjdzie wam około 8 małych lodów (zależy od wafelków), lub jako ozdoba na wierzchu ciast o średnicy 23 cm Przepis 2 białka
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk