chodzi zaś o smak ciasteczek to muszę napisać, że są po prostu pyszne, kruche i mocno maślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka. Kilka razy trzeba chłodzić ciasto w trakcie przygotowywania ciastek i dlatego czas trochę się wydłuża, ale samo zrobienie
Słodko-Słony Świat Ilonyspróbować z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić ciastka
Maślane ciasteczkoupieczenie tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką
MyCookBook.plSmakują trochę jak wiatraczki z powidłami , które kiedyś często przygotowywała mama. Są niezwykle kruche i przyjemnie rozwarstwiają się przy każdym kęsie. Najlepsze jeszcze ciepłe, posypane cukrem :) Składniki: 5 łyżek gęstej śmietany 18% 280 g mąki pszennej 250 g masła 1 żółtko Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na ok. 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej
Chocolate Muffin BlogDzisiaj przepis na coś, co pomaga na każdą pogodową depresję - kruche, czekoladowe ciasteczka :) KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - szczypta soli - 170 gram masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc jednolite ciasto. Rozwałkowujemy (stosunkowo cienko) wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Życie zamknięte w smakuSzybkie, kruche ciasteczka :) Składniki: 1,2 kg mąki 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. śmietany 1 kostka smalcu 1 margaryna 20 dag cukru pudru Wszystkie składniki razem zagniatamy i gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione wkładamy do specjalnej maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią
charlotte gotujeokoło 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki. Wałkować na grubość
kolorowotorcikowowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie kruche i delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu(...)Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją
Di gotujeDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo , a krem wykonałam według własnego przepisu. Składniki: Babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 200 g schłodzonego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli Krem: 1/2 l mleka 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki(...)mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy. 2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia. 3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość
Kuchnia domowa Aniskładniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers(...)wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy
Zasmakuj KuchniTo ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennanieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się(...)odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie
les mirabellesciasta wyszło bardzo dużo ciasteczek, więc zostały jeszcze na kilka dni po imprezie, jednak wczoraj zasmuciłam się, gdy z nadzieją wetknęłam łapkę do pojemnika i nie znalazłam żadnego, tylko okruszki. Chyba muszę przygotować nową porcję! Tak banalnie proste, tak pyszne i tak przepięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdej imprezy, zarówno dla najmłodszych, jak i trochę (!) starszych :) Kruche(...)zewnątrz, delikatne, mięciutkie w środku, uzależniają już od pierwszego kęsa. KOLOROWE, KRUCHE CIASTECZKA Składniki (na ok. 39 ciasteczek): 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka masła, miękkiego 1 szklanka cukru 1 duże jajo 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki skórki cytrynowej pół szklanki posypki cukrowej, kolorowej Przygotowanie: Wymieszaj
Gotowanie to kochaniewyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam kruche chruściki na piwie. Przepis dostałam od Pani Moniki ze sklepu, której bardzo dziękuję . SKŁADNIKI : 8 żółtek,( włożyć do szklanki) piwo ( taka sama pojemność w szklance co żółtek ) ok. 2,5 szklanki mąki(...)posypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo
Pysznosci Babci Basiczęści, formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeżeli ciasto za bardzo się klei – dosypujemy więcej mąki. Każdy placek wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 1-2 minuty z każdej strony, tak by nie były ani za miękkie, ani za kruche. Tak przygotowane tortille smarujemy ricottą, posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem, jeśli ich używamy, kładziemy plastry
Be Fit Be Strong