obaw, sklei się). Do takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C. Smacznego! ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne
greenscarfTartę zrobiłam z myślą o tym, by odmienić swoje codzienne menu. Jest smaczna i sycąca. Składniki: Na blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła
Kuchnia w czekoladzieTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio
Kuchnia w czekoladzieMałe kruche paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz
Monia miesza i gotujeCo tym razem wymyślić dobrego? dobre pytanie i bardzo szybko znalazłam na nie odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort
ciastkarnia na kruchym spodzieCo lubię najbardziej niezależnie od pory roku? oczywiście sernik:) nie wiem która to już wersja sernika na moim blogu ale zdecydowanie bardzo lubię to ciacho w
ciastkarnia na kruchym spodziezrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone
Symfonia Smakówprzygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia . Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam! Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała(...)też dobrze współpracowało się z tym ciastem. ;) 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm ( grubsze pierniczki lepiej smakują ). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rzez około 10-12 min w 180 stopniach. Pilnujmy czasu pieczenia żeby pierniczki nie spiekły się nam zanadto ponieważ staną się zbyt kruche oraz gorzkawe. Ps. Te białe ciapki na piernikach
Gotowanie...to proste !propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się(...)przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą czekoladową
Kubki smakuZrobiłam krucho-drożdżowe pierożki z marmoladą, na potrzeby Dnia Babci w domu. Zrobiłam pierożki...żeby nie robić...rogalików ! Składniki: – 250 g masła – 3 szklanki mąki pszennej typ 500 http://mlyn-kopytowa.pl/ – 60 g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru pudru – 1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%) – 8 g cukru waniliowego Nadzienie: – dowolna marmolada lub powidła Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży(...)cukru zrób rozczyn,zostaw w cieplym miejscu do wyrośnięcia. Masło,cukier,mąkę posiekaj dotąd, aż ciasto będzie przypominalo kruszonkę. Dodaj rozczyn, resztę śmietany, zagnieć ciasto. I zawiń ciasto w folię spożywczą, włóż do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i wyrób, rozwałkuj na grubość 4 mm. Szklanką wykrawaj kółka jak na pierogi. Układaj na każdym kółku
Z Kuchni Do Kuchnikruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) SPÓD; * ciasteczka Oreo – 15 szt * masło – 50 g MASA : * ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g * jajko – 2 szt * cukier – 150 g * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO
Ostra na SłodkoPrzepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć moc piekarnika na 100°C i zostawić w piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu
Passions hobbies lifedzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :) Zapraszam do wypróbowania(...)posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli
Sama słodycz i szczypta chilikeks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym . Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej(...)owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około
Słodkie Przyjemności