kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:423/648)

Sernik karmelowo-kokosowy. 233

smak! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik karmelowo-kokosowy: KRUCHY SPÓD: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko

Rozpustne gotowanie
Czekoladowa babka piaskowa 163

Pamiętam, że dawno, dawno temu na wiosenne święta przygotowywałam moją ulubioną babkę piaskową. Zachwycałam się nie tylko jej wyglądem ale również smakiem. Krucha babka na zewnątrz, w środku zaś lekko wilgotna i hmm piaskowa? Nie wiem jak inaczej opisać jej smak. Robiliście kiedyś sami babkę piaskową? (Nie mówię o takiej z proszku :) -  miałam również kiedyś z taką do czynienia(...)masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Rabarbar tu, rabarbar tam, jakżeż mu oprzeć się mam - torcik rabarbarowy 197

Ciasto wykładam przy użyciu szpatułki na środek i delikatnie, powoli rozprowadzam tak, by wypełnić cały okrąg denka. Wkładam do piekarnika GORĄCEGO 180st. i piekę 10-12 minut na złoty kolor. Od razu delikatnie zdejmuję upieczony na kratkę do ostudzenia, pomagam sobie długim płaskim nożem. Krążki są gorące i wówczas miękkie, szybko zrobią się, łapiąc chłód, podobne do dużego, kruchego herbatnika(...)zwyczajnie posypując cukrem pudrem, ja tak zrobiłam. Ozdobę stanowią wzorki cynamonowe, mogą też być ze słodkiego kakao. Teraz torcik ląduje w lodówce, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie ciasto ponownie zmięknie dzięki musowi, kroi się idealnie. Jestem bardzo zadowolona z finalnego smaku torciku. Pyszny wyszedł!! A okazja była, świętowaliśmy nim urodziny mego Taty. Szkoda, że niemożliwe jest

I tu będę miała takie te
Tarta z musem rabarbarowym, bitą śmietaną i pistacjami 428

jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam! A do tego jego przygotowanie nie jest trudne! Tarta jest lekka, orzeźwiająca, intensywnie owocowa - idealna w ciepłe, letnie dni. Czytałam kiedyś, że dobry deser powinien zawierać różne smaki, a także łączyć różne struktury i konsystencje. Ta tarta ma to wszystko. Połączenie kruchego spodu, soczystego nadzienia, puszystej śmietany i chrupiących orzechów przenosi(...)galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować, wyłożyć nim, formę do tarty (20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do lodówki na 10 minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) 105

Intensywnie kakaowe ciasteczka bezglutenowe. Pachnące, kruche, z małą ilością cukru i z pysznymi dodatkami. Polecam do chrupania w zimne jesienne wieczory :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 150 g mąki kasztanowej 100 g mąki jaglanej łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta łyżka cukru trzcinowego 90 g ciemnego kakao 60 g zimnego masła 2 łyżki śmietany(...)czasie na podsypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wycinamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i na środek wciskamy bakalie i orzechy. Pieczemy około 5 minut. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego :)   Artykuł Kruche ciasteczka kakaowe (bezglutenowe) pochodzi z serwisu

Mienta blog
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 357

wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki(...)pokruszyć i dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin.  Przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady i polewą karmelową. Ciasto jest bardzo delikatne w swojej strukturze. Nie za bardzo słodkie, gdyż do bitej śmietany nie dodawałam cukru - jest on tylko w bezach. Fajnego posmaku dodaje też esencja waniliowa.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 295

Połączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :) Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do tego kruche beziki... ...mmmm niebo w gębię, mówię Wam :)  Spód*: *masło- 200g *czekolada gorzka- 200g *jajka- 6 sztuk *cukier brązowy- 120 g Masa: z tego przepisu (najedź myszką) Beza**: *białka- 2 sztuki *cukier(...)stopniowo. Ubite białka pomału mieszamy z czekoladową masą. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35min w 180st. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i wtedy ciasto powinno opaść tworząc miejsce na masę. Może się też zdarzyć, że ciasto opadnie już w piekarniku i tak też będzie ok. Beza: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto makowe na biszkopcie 165

skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki(...)gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki. W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut

nietylkopasta.pl
Marcepanki 201

czeluściach swojej spiżarni znalazłam opakowanie marcepanu, w sumie mógłby poczekać do Wielkanocy, ale co tam, ciacha się w domu skończyły, więc wykombinowałam półsłodki, kruche ciacha, a Nina, jak zawsze stwierdziła, że te są najlepsze. Składniki na około 40 szt. 200 g marcepanu (całe opakowanie) 300 g mąki (u mnie pół na pół pszenna biała i pełnoziarnista) 50 g mąki ziemniaczanej(...)partiami, żeby nie zagotował Ci się blender. Do dużej miski wsypą mąki oraz masę marcepanową. Początkowo możesz wszystko wymieszać za pomocą szpatuły. Gdy już nie będziesz ogarniać łyżką, zagnieć ciasto ręcznie, no chyba że masz jakiś dobry sprzęt typu malakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około

greenscarf
Babka cafe latte 242

Słonecznej pogody ciąg dalszy i oby tal dalej aż do zimy. W ramach zbliżających się już dużymi krokami świąt  sezon babkowy uważam za otwarty. Dzisiaj

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasteczka orzechowe, bardzo kruche 237

Z tymi ciasteczkami była tak zwana szybka akcja. Coś się chłopakom zachciało a ja poszłam do kuchni, zagniotłam składniki i za pół godzinki były ciastka. Tak

Smaczna Pyza
TARTA WAFELKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 754

ależ dziś będzie rozpusta! Przygotowałam dla Was kolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino. Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska! Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy(...)cukru. Syropem cukrowym zalewamy ubite białko i miksujemy ok. 8-10 minut ( do momentu aż beza będzie zimna i sztywna ). Wykładamy ( możemy to zrobić zdobną szprycą ) na gotowe, schłodzone ciasto i opalamy palnikiem. Zajadamy! Z dokładką! Smacznego

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami 186

kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut. Smacznego! ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę   Artykuł Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Orzechowe księżyce 206

cukrem waniliowym. Ja ciasteczka przechowuję w szklanym słoju. W pierwszy dzień są bardzo kruche i delikatne, co nie znaczy, że kruszą się w rękach Co do dni kolejnych nie mogę się niestety wypowiadać, bo ciasteczka ich nie doczekały. Do wypieku zdecydowanie polecam cukier puder. Ciasto z użyciem orzechów jest dość delikatne i jeśli użyjemy cukru tradycyjnego w kryształkach, to będzie

Mieszam w Garnku
Grecka tarta Dionizosa! 242

podania. Bo pamiętajcie nie jemy też oczami ;-) Na lunch z bliskimi przygotowałam cudowną, kruchą i kolorową tartę grecką, którą nazwałam Tartą Dionizosa - greckiego boga urodzaju. Nie ma co zwlekać!  Zerknij na listę składników i razem na chwilę przenieśmy się smakiem ku Grecji! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g Mąki Szymanowskiej typ 450 - 2 żółtka - 1 białko - 2 łyżki mleka

SMYKWKUCHNI