kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:440/648)

Rogaliki kruche z serem i kajmakiem 134

Każdy z nas potrzebuje chwili dla siebie, choćby było to tylko 5 minut w towarzystwie kawy i ciastka. Kruche rogaliki „prześladowały” mnie w myślach

Wiszniówka
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 114

Hej :-)) U mnie dzisiaj muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu

kruche babeczki
Deser z malinami, mascarpone, kakao i biszkoptami 784

Hej :)) Sezon na maliny się zaczął - jupi, ja już troszkę sobie zamroziłam, resztę wykorzystałam do deseru i torcika (wpis jutro :)). Uwielbiam desery z serkiem mascarpone, jakoś

kruche babeczki
Placuszki z żurawiną 163

Hej :) Moje dziecko przepada za wszelkimi placuszkami. Jak tylko jest weekend, to zawsze chce, albo właśnie placuszki, albo owsiankę, czasem płatki z mlekiem. Tym razem umęczył

kruche babeczki
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 160

Chwilowa przerwa w blogowaniu nie oznacza, że zaczęłam się obijać z pieczeniem, wręcz przeciwnie. Wyjazd do rodzinnych stron owocował w wiele nowych pysznych słodkości i właśnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Domowe Faworki , Chrust – z ciasta zbijanego 247

chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie. Na filmiku jak i w opisie na blogu starałam się jak najdokładniej przedstawić proces przygotowania faworków, który nie jest wcale taki trudny. Faworki według tego przepisu są bardzo smaczne i puszyste (kruche) więc polecam(...)użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu Link do filmu z przygotowania: Faworki https://www.youtube.com/watch?v=x9yPnSBzibM Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą ciasto wykładam na blat i zagniatam przez chwilę dłonią – gdyby zdarzyło się że ciasto jest zbyt

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki z fantazją 233

Dzisiaj przy okazji mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła 30 dkg mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2  żółtka 2 łyżki zimnej  wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę(...)margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 min wyjąć babeczki z foremek

Ala piecze i gotuje
Świąteczny keks angielski / Christmas Fruitcake 150

nadeszły, a już kolejne Sylwestrowe zamówienia płyną..., a wytchnienia znikąd :) Żeby ciasto się udało na 100%, sięgnęłam po przepis Doroty , który tylko nieco zmodyfikowałam. Przekonała mnie jej rekomendacja dla tego keksu, a zwłaszcza fakt, że nie jest przeładowany bakaliami, czego nie lubię. Mój również wyszedł mięciutki z lekko kruchą skórką, a więc faktycznie satysfakcja gwarantowana :) Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać do połączenia. Wmieszać ręcznie posiekane bakalie, namoczone rodzynki i oraz pozostały rum z miseczki. Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC

Delicious Titbits
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 124

Tarta ta jest idealna dla miłośników słodkości, tart, kremów budyniowych i rabarbaru: Creme Patissiere inspirowany przepisem Marthy Stewart, rabarbar karmelizowany w brązowym cukrze i krucha słodka tarta z nutką wanilii. Pyszności! Ciekawostka: Dlaczego   Creme Patissiere ma różne odcienie w zależności od bardzo podobnych przepisów. Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli kupicie jajka fermowe(...)mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około

KreatywnePiny
Kruche ciasteczka śmietankowe z marmoladą 189

porannej kawy lub jako deser w ciągu dnia smakują wyśmienicie. Są kruche, pachną masłem i pysznie komponują się z różaną marmoladą. Ja akurat użyłam takiej, ale jeśli macie ochotę możecie spokojnie zastąpić ją inną. Ciasteczka są bardzo chrupiące. Jeśli nie dodacie do nich marmolady możecie je upiec same a gdy lekko przestygną polać, np. w kratkę polewą czekoladową(...)zmianę cały czas miksując ciasto. Przełóżcie gotowe ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskajcie na papier do pieczenia okrągłe z kształtnymi i fantazyjnymi brzegami ciasteczka, na środek układajcie łyżeczkę marmolady, lekko ją wgniećcie, spłaszczcie. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, pieczemy ciastka na środkowej półce bez termoobiegu przez 13-15 minut. Smacznego kruchego

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowe ciasteczka owsiane 120

Pyszne ciasteczka owsiane. Czy ktoś jest w stanie się im oprzeć? Kruche, kokosowe, z czekoladą, mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie

Kucharzyca
Tarta z jabłkami 165

jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru łyżka jogurtu naturalnego

Pysznie & Pięknie
Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 163

różne, zależnie od zastosowanej receptury. Sięgając po poniższy przepis uzyskacie pyszne, kruche pierniczki, których intensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki gryczanej i oleju kokosowego będzie niewyczuwalny. Melasa nada pierniczkom ciemniejszy kolor i bardziej charakterystyczny smak, podczas gdy syrop uczyni je słodszymi. Z ciastem będzie się Wam przyjemnie pracowało – jest stosunkowo elastyczne jak na fakt, iż nie zawiera glutenu, znakomicie

Even Better Food
Kruche ciasteczka na choinkę i nie tylko.... 142

się drzemie na świątecznym kocyku... Jeśli macie ochotę wypróbować przepis na nasze świąteczne kruche ciasteczka to serdecznie zapraszam.  Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - 15 dag masła - 2 łyżki miodu - szczypta soli Ilość mąki należy dostosować do potrzeb podczas wyrabiania ciasta. Do dekoracji: - do dekoracji rogów i kopytek możecie użyć produktów Delecty, np. posypka

Apetyczna babeczka
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 225

pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się pokusić o upieczenie placków kruchych (ja nieraz to robię). Polecam. Zapraszam...  Składniki (na formę o wym. 37 x 26 cm): 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone  1 kg jabłek

Kubki smaku
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 587

chodzi zaś o smak ciasteczek to muszę napisać, że są po prostu pyszne, kruche i mocno maślane, dokładnie tak jak lubimy. W opisie wykonania zamieściłam również link do filmiku instruktażowego, na którym krok po kroku zobaczycie jak zrobić te małe cudeńka. Kilka razy trzeba chłodzić ciasto w trakcie przygotowywania ciastek i dlatego czas trochę się wydłuża, ale samo zrobienie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka z maszynki 148

spróbować  z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki  suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy, ozdobić ciastka

Maślane ciasteczko
Szarlotka tatrzańska 147

upieczenie tego pysznego i popularnego ciacha przepisem na szarlotkę tatrzańską :D Wyjątkowo krucha i delikatna, bo upieczona z mąki krupczatki, z bardzo dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki ułożonych warstwowo, przypominających piętra górskie oprószone śniegiem (czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką

MyCookBook.pl
Półkruche serduszka z posypką 143

Smakują trochę jak wiatraczki z powidłami , które kiedyś często przygotowywała mama. Są niezwykle kruche i przyjemnie rozwarstwiają się przy każdym kęsie. Najlepsze jeszcze ciepłe, posypane cukrem :) Składniki: 5 łyżek gęstej śmietany 18% 280 g mąki pszennej 250 g masła 1 żółtko Składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na ok. 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej

Chocolate Muffin Blog
Kruche ciasteczka czekoladowe 192

Dzisiaj przepis na coś, co pomaga na każdą pogodową depresję - kruche, czekoladowe ciasteczka :) KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki kakao - szczypta soli - 170 gram masła - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 jajko - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatamy, tworząc jednolite ciasto. Rozwałkowujemy (stosunkowo cienko) wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

Życie zamknięte w smaku
Ciastka z maszynki 138

Szybkie, kruche ciasteczka :) Składniki:  1,2 kg mąki 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do  pieczenia 1 szkl. śmietany 1 kostka smalcu 1 margaryna 20 dag cukru pudru Wszystkie składniki razem zagniatamy i gdy ciasto będzie już ładnie wyrobione wkładamy do specjalnej maszynki i wyciskamy ciastka. Pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180st. C do czasu gdy się nie zarumienią

charlotte gotuje
Brak tytułu 170

około 20 minut. Smacznego ! A poniżej - ciasteczka kruche oraz zawijane z marmoladą KRUCHE CIASTECZKA Składniki: 2 szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki. Wałkować na grubość

kolorowotorcikowo