biszkopt na danej wysokości, dobrze jak druga osoba pomoże na przytrzymać biszkopt, aby nie miał szans na "ucieczkę" ) W kolejnym poście przedstawię Wam jak udekorować Nasz tort oraz pokarzę krok po kroku jak stworzyć różyczkę i listka do dekoracji. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia
cookplrozkładać całego robota na te parę ruchów. Masło, a nawet drobinki drożdży całkiem pozostają widoczne w mieszaninie, którą na tym etapie trudno nawet nazywać ciastem. Tak ma to wyglądać. Krok następny to uzupełnienie ciasta o wymieszane płyny i znowu przemieszamy kilkoma ruchami szpatułki. I to koniec na dzień pierwszy. Naczynie należy szczelnie zakryć folią i odstawić na noc do lodówki
I tu będę miała takie tekulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku - będzie zawierał całą potrawę - rozgrzewam oliwę i obsmażam klopsiki ze wszystkich stron. Następny krok to podlanie obsmażonych klopsików rosołem wołowym a następnie mlekiem Oba płyny powinny niemal przykryć klopsiki. Doprowadzam do leciutkiego wrzenia. I już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się
I tu będę miała takie teNajczęściej czytanymi postami na tym blogu są przepisy na królika. Znalazło się ich tutaj już kilka. Dziś absolutna moja klasyka. Podejrzewam, że najtrudniejszym krokiem jest znalezienie króliczego mięsa. Podając królika upieczonego według poniższego przepisu i serwując go np. ze szparagami, na które mamy aktualnie sezon, serwujecie danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, odpowiednie w przypadku wielu diet. Składniki : tusza
Weekendy w domu i ogrodzienajważniejsze świadoma – podmiana pewnych produktów na inne. Do tego musimy dorzucić oczywiście ruch i ćwiczenia, inaczej się nie da. Warto jednak od czegoś zacząć, bo najważniejszy jest pierwszy krok. Widzę to po sobie. Warto zmienić podejście do swojego życia, posiłków i codziennych zajęć, bo nie odczuwam psychicznych skutków „bycia na diecie” jak niektórzy moi znajomi, którzy większość
Mr. Tastejest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy. Przepis pochodzi ze świetnej książki o kuchni egipskiej "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy i jest już moim kolejnym krokiem do poznania kuchni kraju piramid. Na pewno zwrócicie uwagę na pierwszy etap przygotowania zupy, czyli smażenie surowego makaronu na oliwie z masłem. Takie traktowanie makaronu jest typowe dla kuchni
Chilli Czosnek i Oliwasię w całości. Jeśli nie to delikatnie pomagamy sobie nożem. Jeśli masę da się wyciągnąć z pociągnięciem sreberka to przechodzimy do kolejnego kroku - Ugotowaną kaszę miksujemy na gładką masę i układamy z niej kolejną warstwę w kokilce. Lekko dociskamy łyżeczką. Kokilkę wkładamy do lodówki - mango rozgniatamy widelcem i zagotowujemy
Pora na pora i pomidoradyni możecie posłużyć się tym przepisem. Piure z dyni przekładamy do szklanki lub miseczki i lekko podgrzewamy np. w mikrofalówce (ma być ciepłe). Jeśli wykorzystujecie świeżo zrobione piure ten krok możecie pominąć. Do miski wkładamy piure z dyni, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego
Słodkie okruszkitradycyjnej kuchni greckiej, ale stanowią ciekawą wariacje na dobrze znany i lubiany temat. Składniki obejmują nie tylko wspomniane już warzywa, oliwę i ser feta, ale również sałatę karbowaną. Pierwszym krokiem przy przygotowywaniu takiej sałatki jest oczywiście dokładne umycie i osuszenie składników, a w razie potrzeby obranie pomidorów ze skórki. Wszystkie warzywa, poza sałatą, kroimy na dość duże kawałki. Karbowaną sałatę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaubij na sztywno i dodaj do masy. Całość mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bardzo dobrej jakości, na jak najmniejszej ilości klarowanego masła. Placuszki przełożyłam ulubionym dżemem dyniowy, ale ten krok można pominąć. Polałam gorącym sosem malinowym. SOS MALINOWY: - 150 g malin - 70 ml wody - słodzik Maliny wymieszaj z wodą za pomocą widelca, rozgnieć maliny. Zagotuj sos i gorącym polej placuszki
SMYKWKUCHNIsamą myśl pysznego smaku koksu i ananasa, jak również obudził się w niej zew przygody. Ku jej zdziwieniu w głowie narysował się obraz tego co zamierzała zrobić. Szybkim krokiem podążyła do kuchni, odstawiła kubek aromatycznej kawy i otworzyła górną, lekko zacinającą się szafkę. Wyciągnęła rękę i sięgnęła po najlepszy trzcinowy cukier Królewski. Zwinnymi i szybkimi ruchami wyjęła resztę składników
Malinowe Pocałunkistworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze
Zawsze głodna!papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki nazywano bakłażana przypisując mu wywoływanie u ludzi szaleństwa - powaga! W sumie jabłko to nie takie dalekie skojarzenie, bo tak naprawdę bakłażan jest owocem. Dokładnie
Kulinarne zapędy Kokosaodchodzić od brzegu misy robota. Kiedy ciasto będzie wyrobione przykrywamy misę folia spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej aż wyrośnie – ok. godziny żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia. Startą czekoladę umieszczamy w misce razem z cukrem, cynamonem i stopionym masłem, a następnie mieszamy na gładką pastę. Po wymieszaniu zostawiamy pastę i ponownie bierzemy się
Kuchenne WariacjeStary Rynek zaczęły nas otaczać piękne aromaty przywodzące na myśl Francję. Intensywne zapachy rozmaitych serów oraz świeżo pieczonego pieczywa. Z wielkim zaciekawieniem zwiedzałyśmy cały Jarmark odkrywając na każdym kroku coraz to wspanialsze smakołyki. Było fantastycznie i na pewno udamy się na niego za rok. Dla tych co nie mieli okazji być w Poznaniu zapraszamy na krótką fotorelację. Oprócz różnego
Kolizje Smaków