makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MAKARON Z PIECZARKAMI Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu farfalle – 7-10 pieczarek – pół cebuli – 1 ząbek czosnku
nietylkopasta.plktoś woli, ale indyk jest lepszy) 500 g mrożonej ryby (dorsz lub morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki(...)rzeczy: z listy warzyw do upieczenia usunęliśmy cebulę, zamiast której dodaliśmy brokuł. Fundamentalna zmiana polega na tym, że zamiast z sałatą (tak jak było w oryginale) pieczone warzywa i krewetki podaliśmy z makaronem chińskim. Całość jest skomponowana jak klasyczny stir fry, tyle, że niczego nie smażyliśmy. Danie nazwaliśmy stir free , bo jest to potrawa absolutnie w stylu wolnym
Niedzielny kucharzmakaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu
nietylkopasta.plimprezę sylwestrową. Życzę Wam wszystkim wspaniałej zabawy i pięknego Nowego Roku! Przygotowanie: 15 min. Dla 4 osób: ● 4 mandarynki ● 120 g kremowego serka twarogowego (np. Philadelphia) ● 200 g gotowanych krewetek (np. tygrysich)* ● 12 małych gałązek koperku ● Pieprz ● Sok z połowy cytryny(...)Przygotowanie: Mandarynki umyj i osusz. Odetnij czubki, za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ ze środka, przełóż do miski. Odstaw. Koperek opłucz, osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Krewetki obierz z pancerzyków, natnij wzdłuż grzbietu, usuń czarną żyłkę. Pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Połącz z miąższem z mandarynek. Dodaj posiekany koperek i rozgnieciony widelcem kremowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSauce Ramen Oyakata Porcja dla jednej osoby Składniki: 1 kubek zupy Soy Sauce Ramen OYAKATA 1 łyżka pokrojonej w słupki marchewki garść kiełków sojowych 3-4 ugotowane duże krewetki 2-3 grzybki shitake 1 jajko 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Wykonanie: Grzybki zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 60 minut, a następnie gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie(...)pół miękko. Pokrojoną marchewkę blanszujemy w gorącej wodzie przez 5 minut, odcedzamy. Do makaronu w kubku OYAKATA RAMEN, wsypujemy przyprawy z torebki, dodajemy kiełki soi, marchewkę, grzybki i krewetki. Wszystko zalewamy 280 ml wrzątku. Mieszamy i przykrywamy. Po upływie 3 minut zupę ponownie mieszamy, a na wierzchu układamy obrane ze skorupki i przekrojone na pół jajko. Zupę można przygotować
Kulinarne przygody Gatityktóre zawsze po ciuchu liczą moi goście, a gdyby go przypadkiem zabrakło, to mogę być pewna, że głośno mi ten brak wypomną. Podawałam już przepis na causę z krewetkami i wielkanocną causę dla wegan, ale najlepsze jest to, że danie można dowolnie modyfikować, byle trzymać się podstawowych zasad i produktów. Oczywiście głównym składnikiem są ziemniaki doprawiane(...)sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką Aji. Ciężko dostać ja w Polsce, więc ja używam innych dostępnych odmian. Peruwiańczycy najczęściej robią causę z kurczakiem, tuńczykiem, lub krewetkami, ja dziś wybrałam tuńczyka i dodatkowo czarną quinoę. Nie może zabraknąć plasterków smaczliwki, często dodaje się też jajko gotowane na twardo, a do ozdoby oliwki. Warstwy causy łączy się
Quinoa Raz!dodatkiem cytryny, czosnku, posiekanej natki i kurkumy ryż uzyskuje całkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody(...)pieprz i wodę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie razem, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka
Karo in the Kitchenkrewetkami Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami Wiejska quesadilla Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Wrapy z kurczakiem Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia
Kuchnia Bazyliimakaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MAKARON Z szynką Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu fusilli lub podobnego np penne – 6 ząbków czosnku – 6-8 plastrów szynki
nietylkopasta.plłyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek, dodaj pokrojone w kostkę krewetki, zielony groszek, 2 grzyby shitake i marchewkę. Po chwili smażenia dodaj ok. 100 ml bulionu oraz 2 łyżki wina shaoxing (możesz je zastąpić cherry(...)Popieprz, posól, wyjmij z woka i przetrzyj naczynie ręcznikiem papierowym. Do rozgrzanego woka wbij jajko, a gdy będzie na wpół ścięte, dodaj ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj
Kuchcik gotujejaka pyszna. Może posłużyć jako dodatek do obiadu zamiast surówki albo lekka kolacja. Ale uprzedzam, znika szybciej niż się przygotowuje ;) Składniki (na 2 porcje) -300g krewetek koktajlowych -300g zielonych szparagów (mogą być także mrożone) -pół dużej główki czosnku -oliwa z oliwek -sól(...)pieprz Przygotowanie Szparagi zblanszować w krótkim czasie. Gdy ostygną podzielić je na mniejsze kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilę. Na czosnkową patelnię wrzucić krewetki. Smażyć aż będą miękkie i się ładnie zrumienią. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zblanszowane szparagi i smażyć jeszcze kilka minut aż zmiękną. W czasie smażenia całość dobrze
Zielona Kuchniachilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, bardzo często mieszając. Dodać oczyszczone krewetki, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńnajlepsze jeśli chodzi o sytuacje, w której musimy szybko coś przygotować. Polecam serdecznie! Składniki: Porcja dla jednej osoby * makaron penne lub świderki (około 100g suchego makaronu na osobę) * 100g krewetek * sól, pieprz, zioła prowansalskie * 1 ząbek czosnku Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy lekko przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy krewetki i doprawiamy przyprawami. Smażymy jeszcze przez 3-5 minut, po czym mieszamy z makaronem. Mega szybko i mega smacznie
Klasyka GotowaniaDziś obiad po tajsku, czyli szybko, smacznie i wartościowo. Do makaronu chow mein dodałam krewetki i paprykę czerwoną, pasują do siebie idealnie. Sos tajski z bazylią dopełnia smaku, więc jak mówiłam szybko, smacznie i pożywnie. Tajskie dania są pyszne i aromatyczne, idealne na ciepłe dni. Chow mein w sosie tajskim z bazylią, tofu i krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniektórym Skandynawia nie ma żadnych tajemnic. Przez 4 godziny razem z pozostałymi uczestniczkami przygotowywałyśmy Kanelbullar – czyli pyszne, słodkie drożdżowe bułeczki z masą cynamonową, Toast Skagen – sandwiche z krewetkami zimnowodnymi i pyszny, soczysty Rostbef z marynowanymi burakami i warzywami. To był prawdziwy orgazm dla podniebienia! Produkty najwyżej jakości ( !!! ) zastawiły stoły, a my oblizywałyśmy palce próbując przygotowanych dań. Niesamowita(...)uczta, podczas, której spróbowałam nieznanych dotąd mi produktów ( takich jak raki, krewetki zimnowodne czy cukier perlisty ). Produktów było pod dostatkiem a Electrolux Taste Center to wymarzone miejsce na warsztaty. Świetnie wyposażone w sprzęt najwyższej jakości, ale dostępny dla kucharzy amatorów, nie tylko profesjonalistów. PS. Wy też możecie brać udział w takich warsztatach! Na stronie: http://tastecenter.pl/ co chwilę pojawiają
Ostra na Słodko