krem - 19817 przepisów (strona:94/1322)

Torcik marchewkowy z kremem jogurtowym 169

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny tort marchewkowy z kremem jogurtowym.     Uwielbiam ciasta marchewkowe , są smaczne i szybko się je przygotowuje :)                                    Zapraszam(...)kopiaste szklanki mąki  1 cukier waniliowy 1 płaska  łyżka sody 5 jajek 220 g cukru 1 łyżka cynamonu  2 łyżki startej skórki ze sparzonej pomarańczy  Krem jogurtowy Dr. Oetkera 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 200 ml mleka  Wykonanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej , cynamon, startą

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą 187

Urocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser.  Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki(...)Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao  ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej

Słodka Strona
Dwukolorowe różyczki z kremu 133

tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy po łyżce ciasta, układamy wiśnie

Ciastkozercy
Tort Chanel 2.55 208

zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba? Składniki na krem kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone): 250g mascarpone, 250g(...)kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby można krem dosłodzić. Dla mnie smak kawy był zbyt delikatny, dlatego dodałam łyżeczkę cappuccino orzechowego. Do momentu przekładania tortu kremem przechowujemy w lodówce. Składniki na podstawowy krem maślany: 200g masła

Pudełko rozmaitości
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 180

jest gdy ma się za dużo, człowiek nie umie sobie poradzić z nadmiarem :) Rozsądek podpowiadał jednak, żeby świeże kasztany zostawić na święta, upiec i popijać grzanym winem, a krem kasztanowy zamienić w deser. I posłuchałam tej rady. Smak pieczonych kasztanów jest niepowtarzalnie dobry i z wielką chęcią powrócę do niego za kilka dni. Ale już go znam. Czymś nowym był(...)krem kasztanowy. Zawsze miałam wielką ochotę, by go spróbować. I w końcu nadarzyła się odpowiednia okazja. Wybrałam deser, który łączy w sobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem

KUCHARNIA
Zupa krem z brokułów 148

Zupy kremy mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uwielbiają je za ciekawe połączenia smakowe i łatwość przyrządzenia, a ci drudzy uważają, że zmiksowanej papki, przypominającej jedzenie dla małego dziecka, nie można nazwać zupą, bo ubliżyłoby to tradycyjnym zupom. Ja jakiś czas temu bardzo polubiłam gotowanie kremów z różnych warzyw. Niestety, muszę przyznać, że jestem bardzo na bakier(...)Jakoś nie mogę się przemóc żeby je ugotować, bo wydaje mi się to skomplikowane i wymagające dużej ilości czasu. Być może muszę dorosnąć do tego. Na razie jestem fanką kremów, z które są łatwe i szybkie w przyrządzeniu oraz bardzo smaczne. Polecam każdemu, kto nie do końca polubił się z gotowaniem np. rosołu. Mój krem brokułowy jest naprawdę bardzo łatwy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 275

coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało,  a nie miałam serca(...)pieczeniaSKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ:500 g malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 186

Macie ochotę na ciasto, ale nie macie w domu śmietanki, albo masła aby przygotować jakiś krem? A może chcecie zrobić deser z owocami i szukacie przepisu na lekki krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją(...)tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy ma schowaną w spiżarni puszkę mleka kokosowego, a przecież i tak oba warianty są pyszne, kwestia dodatków, do których zamierzacie dodać owe kremy. Warto przepis zapamiętać, albo dodać go do zakładki

Słodkie Przyjemności
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 132

Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremuciasteczka amarantusowe110g mąki gryczanej70g mąki z amarantusa60g(...)Dzięki temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć je tak aby powstały dwa blaty. Z resztek uformować uszy. Krok 3 KREMY Pierwszy: Pomarańcze wyparzyć w gorącej wodzie i dokładnie wyszorować. Skórkę z jednej pomarańczy zetrzeć lub pokroić w małe kwadraciki. Miąższ obrać ze skórek oraz z błonek. Na patelni lub w szerokim

CoolinarniePL
Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem 129

MniamSkładniki:200 g cukru150 g mąki tortowej50 g mąki ziemniaczanej4 jaja1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:250 g masła4 cytryny2 op. biszkoptów (po 80 g)60 g dżemu morelowego Krem nr 2:250 ml mleka1 torebka budyniu śmietankowego250 g masła80 ml rumu200 g cukru pudrupolewa:sok z 1 cytryny200 g cukru pudruok. 80 ml gorącej wodyi(...)biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić go ciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia

Bon Appetit Małgorzaty
KORA ORZECHOWA 221

pierwszy).  Ciasto jest pyszne. Orzechowe blaty (niedokładnie widoczne na zdjęciach, gdyż ciasto kroiłam "na świeżo",   kilka godzin po zrobieniu), przełożone kremem budyniowym z delikatnym brzoskwiniowym posmakiem + owoce zalane galaretką tworzą bardzo smaczną całość.  Niewielką trudność sprawiły mi jedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta.  Następnym razem  chyba(...)pominę, bo wiem, że nie wpłynie to na smak tej pysznej kory orzechowej :))Ciasto:  (u mnie  blacha  35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy)6 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g orzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone)100 g rodzynków

Walijskie Pichcenie
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 404

dobra, nie ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody (około 2-3 łyżki)2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka startej skórki z cytrynyziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)KREM KOKOSOWY:500 g serka mascarpone250 g śmietany kremówki 36 %2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)1,25 szklanki wiórków kokosowych2-3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru pudru

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort cytrynowy 145

minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj, aby wierzch był płaski.(Ciasto które mi zostało spałaszowałam)Krem cytrynowy:Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku z wodą. Ogień zmniejsz i mieszaj(...)dość intensywnie. Kiedy masa zacznie gęstnieć i zacznie się przyklejać do trzepaczki zdejmij i wystudź.Krem na wierzch:Masło utrzyj i dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie.Czekoladki do ozdoby:Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy.Ja miałam foremkę

Moje pyszne gotowanie
Tort z kaszą manną 196

także Sylwesteri Mieczysław. Innym również życzymy samych słodkości.Do rzeczy:   Dla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem biszkoptu, propozycja tortu z ciasta miodowego, które zawsze się udaje. Krem też będzie inny, niż popularne kremy.   Składniki na ciasto:-3,5 szklanki maki pszennej-0,5 szklanki cukru-2 łyżki płynnego miodu-2 łyżki śmietany-0,5 kostki(...)margaryny-2 jajka-łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki kremu:-1 l mleka-1,5 szklanki cukru pudru-kostka margaryny lub masła-10 czubatych łyżek kaszy manny-1 cytryna-aromat rumowy-dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki   Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę.Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok. 3 minuty

Maminek kulinarny
World Baking Day! 206

wysokim numerem uznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego.Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche(...)zwartego budyniu. Hmpf... Nie do końca mi to odpowiadało. Dodałam więc ubitej kremówki, która sprawiła, że całość stała się dużo lżejsza i delikatniejsza. Od siebie dodałam również laskę wanilii - krem z czarnymi kropeczkami prezentuje się doprawdy uroczo (czego na zdjęciu oczywiście nie widać), poza tym całość zyskuje dodatkowego smaku i aromatu. Sądzę też, że ilość mąki jest zbyt duża - moim

Pożeraczka, czyli raz adobrze