krem - 19817 przepisów (strona:93/1322)

Tort truskawkowy z serkiem mascarpone 403

stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu.  Biszkopt przekrajamy na 2 części. Krem truskawkowy: 750 g truskawek świeżych lub mrożonych 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody 8 łyżeczek żelatyny w proszku(...)całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie doprowadzić do wrzenia.   Wystudzić. Wstawić do lodówkina ok godzinę, aby frużelina stężała. Do miski przełożyć serek mascarpone, zmiksować. Dodać frużelinę, zmiksować do połączenia. Krem będzie gęsty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietankę i serek przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Na koniec dodać cukier

kulinarnyswiatdomi
Eklerki z kremem budyniowym 160

Ekler, eklerek, eklerka , z fr. éclair – podłużne ciastko z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Car ê me, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Eklerki z kremem budyniowym. Składniki na ciasto: - 2 szklanki(...)wsypujemy opakowanie bitej śmietany – nadal ucierając masę. Na koniec, dla zaostrzenia smaku, możemy dodać 1-2 łyżki alkoholu. Masę budyniową przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Krem nakładamy na połówkę ciastka i przykrywamy jego drugą częścią. Gotowe eklerki oprószamy cukrem pudrem. Eklerki z kremem budyniowym - lekkie, chrupiące z pysznym, aromatycznym kremem. To ciastka, do których nie trzeba

mojewypiekiinietylko
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 167

Przyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i  lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy(...)Jakimś cudem udało mi się jednak wziąć ślinianki w ryzy i ukończyć ciacha - nadziałam prawie wszystkie ptysie (bo na resztę nie starczyło kremu), a nawet pstryknęłam kilka fotek :) Byłam z siebie tak dumna, że musiałam się nagrodzić kilkoma ptysiami :) Mówię Wam: P-Y-C-H-O-T-A :) Składniki (na 2 blachy - 26 szt.): Ptysie: 1 szklanka wody

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto CHATKA MIŁOŚCI, nie Baby Jagi ;) 2428

jaka ładna :) Przepis podpatrzyłam na rumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi biszkoptami. Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą serową(...)tortowe 700 ml mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 300 g cukru 6 żółtek 7 łyżek mąki 250 g miękkiego masła 350 g ciemnych markiz, np. oreo 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelli Przygotowanie: Krem: Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać ekstrakt waniliowy i jedną szklankę cukru. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając

Domowa Cookierenka Agi
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 179

przekąskę do kawy, ale także jako piękny i elegancki deser, który zachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja ze świeżych płatków róż – i voilà! Dzisiejszy wpis powstał we współpracy z firmą Westwing – na ich stronie(...)babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz

Ciastkozercy
Muffinki Kinder Bueno 720

kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche(...)brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do płynnej, ale nie gorącej czekolady dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy (nie należy się przerażać, kiedy krem zacznie

Ciastkozercy
Poniedziałkowy "fit" - Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą 240

cotygodniowym cyklu "Poniedziałkowy fit" zapraszamy Was na coś lekkiego i pożywnego. Sezon na zupy krem trwa u nas przez cały rok. Dzisiaj zapraszamy na krem, który przygotowujemy przez okrąglusi roczek bez znaczenia na jego porę roku. Jednak trzeba przyznać, że w sezonie pomidorowym pojawia się on z pewnością z większą częstotliwością na naszych stołach, mowa oczywiście o kremie z pomidorów(...)znam chyba nikogo, kto nie jadłby tego kremu przynajmniej raz w swoim życiu.  U nas dzisiaj klasyczna zupa krem, podana z mozzarellą i miętą. Zapraszamy :-)  Zupa krem pomidorowy z mozzarellą i miętą SKŁADNIKI : 1 puszka pomidorów w całości (lub około 800 g świeżych) 200 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ciasto Leon 428

pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy , pozostałe(...)Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z rabarbarem 145

Tarta na kruchym cieście wypełniona  kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Jak dla mnie duet: krem budyniowy i rabarbar to idealne połączenie. Krem budyniowy nie jest zbyt słodki, ale wspaniale kontrastuje z kwaskowym rabarbarem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem(...)średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka starta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z granatem 178

niedzielny deser proponuję Wam dzisiaj śmietankową tartę z granatem na spodzie z ciasteczek zbożowych. Możecie ją zrobić w dwóch wariantach: bez pieczenia, spód należy schłodzić przed nałożeniem kremu – jest wtedy miękki i delikatny lub z 10 minutowym pieczeniem – na chrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych 50 g herbatników(...)maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy w blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe z maślanymi herbatnikami, żeby masa była bardziej stabilna. Same ciasteczka zbożowe były zbyt kruche i nie chciały się kleić

Ciastkozercy
Jogurtowe babeczki z truskawkami 189

miałam najmniejszych problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne babeczki jogurtowe z kremem śmietankowym i truskawkami w czekoladzie – palce lizać! Składniki na babeczki: 200 g mąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju(...)jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy 12 najładniejszych sztuk do dekoracji. Suche składniki mieszamy razem w misce. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i jogurt. Resztę truskawek kroimy na małe kawałki. Mieszamy suche

Ciastkozercy
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM CHAŁWOWYM 145

Chciałam dać przepis na ciasto, bo nie ukrywam - dobre było, a krem chałwowy zaskoczył nie tylko mnie. Ciasto przygotowałam na 55 rocznicę ślubu moich teściów, dlatego na zdjęciach nie widać go w przekroju :) Jest jednak w tak prosty sposób złożone, że nie wymaga dodatkowych ilustracji.  Właśnie, chciałam napisać tylko o cieście i jego walorach smakowych, ale od kilku(...)nagrzanym do 170 stopni. Pieczemy ok. 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy w środku nie jest surowe. Kiedy patyczek jest suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. krem chałwowy: 250 g chałwy 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki kremowej 30 % lub 36 % 1½ łyżeczki żelatyny Mascarpone przekładamy do miski, chałwę kruszymy palcami i dodajemy

bistro mama
Chatka Baby Jagi na słodki Dzień Dziecka 213

jajko wiórki kokosowe i banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę. 1/3 kremu przekładamy do osobnej miseczki i dodajemy kakao - ilość również zależy od naszych preferencji. Herbatniki rozkładamy na pokrytej folią desce. Folia musi być na tyle wytrzymała(...)sztywna by udało się przy jej pomocy złożyć domek, a deska na tyle długa by zmieściło się 6-7 herbatników ułożonych po długości (przy siedmiu herbatnikach jest niewielki deficyt kremu) . Na rozłożone herbatniki wykładamy krem kakaowy i delikatnie rozsmarowujemy nożem na całość. Na to układamy drugą warstwę herbatników. Z resztą cóż ja będę tłumaczyć - wygląda to tak: Herbatniki przełożone kremem

Kuchnia po mojemu
Domowa nutella 233

Domowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy, dzięki którym krem jest słodki i gładki. Orzechów jest tylko 13%. W mojej nutelli głównymi składnikami są ciemna czekolada i orzechy laskowe. Smak takiego kremu jest bardzo podobny do oryginału, a nawet lepszy(...)ukryć, że domowa wersja jest droższa, ale kanapki i naleśniki z taką domową nutellą są obłędne! I co najważniejsze – wiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka

Poezja smaku
Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów 120

proste i szybkie do zrobienia, że nie powstrzymałam się. Wiem, że lubicie właśnie te najprostsze przepisy :)  Babeczki są podwójnie migdałowe, gdyż i do ciasta, i do kremu dodałam tarte migdały. Jestem pewna, że zasmakują zwłaszcza tym, którzy lubią migdały. Same babeczki są kruche, delikatne i lekko słodkie. Krem to właściwie gęsty kisiel mleczny z uprażonymi migdałami. Całość tworzy coś(...)taką konsystencję, że można sobie pracę ułatwić i pokruszyć je, a następnie palcami lekko docisnąć do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Po wystudzeniu nałożyć krem i ozdobić. Krem: 2 szklanki mleka , 4 łyżki brązowego cukru , 1/2 laski wanilii , 70 g masła , 8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów - tu również użyłam tartych migdałów BackMit , 4 płaskie łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna