krem - 19817 przepisów (strona:684/1322)

bajaderki, ciasteczka z ciasta 185

polecam go dodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach), można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa

chili & sugar
Jabłecznik z białą czekoladą i bezikami 142

rozpuszczenia żelatyny.Zimną kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę -chłodną ,należy robić to z wyczuciem aby masa się nie zważyła.Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi w palcach bezikami schładzamy w lodówce.Dekorujemy pozostałymi całymi bezami i podajemy

Wanilia i Kardamon
Krem z pora z chlebową grzanką 161

Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego

Wanilia i Kardamon
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 146

łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g stopionej margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 pęczka świeżej mięty kilka kropel zielonego barwnika do ciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty 5 łyżeczek żelatyny spożywczej 100 g cukru pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki

Wanilia i Kardamon
Torcik czekoladowo-śliwkowy 159

owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur   i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika,  całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 10 dag cukru pudru ½ szklanki mąki

Wanilia i Kardamon
Malinowe fale dunaju 213

minut.Upieczone ciasto wystudzić. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego ciasta,posypać startą na tarce mleczną czekoladą.Schłodzić w lodówce

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 186

Uwielbiam zupy krem. Czasami nawet wolę je bardziej od tych zwyczajnych. Może dlatego, że w ich wypadku ciekawe połączenia smakowe odczuwa się nieco inaczej. Po dorwaniu niedawno selera naciowego pomyślałam, że i z niego taka zupa u mnie na pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z kukurydzy konserwowej 121

garnka dorzucamy podduszoną kukurydzę z masłem. Gotujemy, aż całkowicie zmięknie, a ziemniaki niemal się rozpadną. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę, choć ja zawsze pozostawiam nieduże kawałki. Krem doprawiamy imbirem i resztą przypraw. Podajemy gorące, przybrane szczypiorkiem i posiekaną ostrą papryczką

Kuchenna Kontrrewolucya
Tomato soup with coconut milk and balsamico 216

miękka. Całość włożyć do blendera i zblędować.  Należy dodać wszystko co jest na papierze do pieczenia, czyli soczek, który puściły warzywa, ponieważ w nim tkwi cały smak. Przelać krem do garnka dodać bulion, przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Potem zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Przelać do miseczki a następnie doprawić balsamico. Wystarczy odrobina. Na wierzch

Kulinarna rozmowa
Zimny krem chałwowy z truskawkami 299

Przekładacie do szklanych salaterek i wstawiacie na kilka godzin do lodówki albo zamrażalnika, żeby się schłodziły. W tym czasie prażycie na suchej patelni sezam i siemię lniane, którym posypiecie krem. Truskawki myjecie pod bieżącą wodą i używacie ich zamiast łyżeczek do wyjadania tej pyszności. Najlepiej z widokiem na łąkę pełną pięknych ludzi… Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Pieczone gruszki 173

lodów czy tak jak ja - z bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;) Składniki: gruszki (dowolna ilość) cynamon masło bita śmietana cukier płatki migdałowe krem toffi (np. taki - klik ) Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i oprószamy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Gruszki wkładamy

My simple kitchen
Deser z truskawkami. 290

białek. Do misy miksera dodajemy żółtka i cukier i ucieramy do białości. Dodajemy mascarpone i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Do pucharków wkładamy pokruszone herbatniki, następnie porcję kremu i umyte i pokrojone w cząstki truskawki. Przystrajamy listkami mięty. Smacznego

Miksturownik
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 140

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki. Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy

Ostra na Słodko
KREM Brokułowo- Serowy 176

Składniki: 2 brokuły 1 seler naciowy 0,5 kubka tartego parmiggiano reggiano sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 kostki serka topionego Gouda 2 litry wody

Luźna Kuchnia
SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów! 127

jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy w lodówce. Świetnie

Ostra na Słodko