krem - 19817 przepisów (strona:370/1322)

Czekoladowe limonczello 209

formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. nasączenie: 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szkl ciepłej wody Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok. krem limonkowy: 3 limonki,  200 g cukru, 190 g masła,  2 jajka Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok. 100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę(...)cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej. masa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 125 g śmietany 30%,  40 g masła

Bon appetit mon amie
Ciasto z jabłkami i budyniem 85

biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa 1,5kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki brązowego cukru krem budyniowy 2 szklanki mleka 2 łyżki kaszy manny 200g masła 2 szt budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka  2 łyżki wody(...)wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy całość aż zgęstnieje. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, na samym końcu cukier. polewa : w rondelku stapiamy masło, wsypujemy kakao, cukier, dodajemy

Raj dla Podniebienia
Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów 89

Skoro sezon szparagowy w pełni, to trzeba z niego korzystać. Dziś wspaniały i niezwykle aromatyczny krem z mojej ulubionej cukinii w towarzystwie zielonych szparagów. Polecam! Składniki: 800g cukinii 200g zielonych szparagów 1 serek topiony 1 ząbek czosnku garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz kolorowy sól Wykonanie: Cukinię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Szparagi(...)przekrojony duży ząbek czosnku i dusić całość do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać serek topiony oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego!   Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tort kawa cappuccino z truflą 130

jednym żółtku. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem : mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz : do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać tort : biszkopt podzielić na 2 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko(...)kajmakiem truflowym,wyłożyć masę kremową, ciasno ułożyć beziki, przestrzenie między nimi pokryć pokruszonymi bezami, ponownie wyłożyć krem i delikatnie rozsmarować, przykryć drugim  krążkiem biszkoptowym od spodu posmarowanym kajmakiem. Całość wysmarować kremem, ozdobić zmielonymi orzeszkami pistacjowymi i migdałami. Udekorować owocami. Artykuł Tort kawa cappuccino z truflą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 94

1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany(...)teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego i potrzepałam ziarenkami granatu. Artykuł Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 111

też brzmi… Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie… Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie. Też jesteście spontaniczni w kuchni? Czasami można wyczarować codzienną(...)porcje): 3 indycze golonka 3 limonki 2 duże cebule 1 główka czosnku 1i1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka kremu balsamicznego pieprz czarny sól do smaku Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać. Taką marynatą natrzeć

Raj dla Podniebienia
Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką 83

podkłady do babeczek (użyłam Dan Cake) Wykonanie : w naczyniu zasypać borówki (1/5 z nich odłożyć do dekoracji) cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Dodać serek mascarpone i dokładnie, krótko wymieszać. Krem schłodzić przez ok.1h. Tartaletki napełniać kremem borówkowym, dekorować czerwoną porzeczką, maliną, borówką. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem. Artykuł Tartaletki z kremem borówkowym, malinami i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą 105

pełna jarzyn zupa zimowa. Jest tu marchew, pietruszka, seler, cukinia, a w zasadzie sporo cukinii oraz pieczonej żółtej papryki. Dodatek zielonej soczewicy wspaniale zagęszcza zupę, sprawiając, że powstaje pyszny krem. Wszystkie jarzyny podsmażam na oleju kokosowym, aby zyskały na smaku, następnie gotuję i miksuję. Całość wspaniale smakuje z podprażonym słonecznikiem. Spróbujcie, bo to bardzo prosta, gęsta zupa(...)sicie soczewicę. Mieszamy i nadal gotujemy. Do gotującej się zupy dodajemy pokrojoną w plastry cukinię, a także upieczona paprykę. Z garnka z zupą usuwamy kostkę, zupę miksujemy na krem. Dodajemy zioła, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Zupę zaprawiamy niewielką ilością śmietanki kremowej. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Posypujemy zupę-krem. Smacznego!   Artykuł Zupa cukiniowo-paprykowa z zieloną soczewicą

Raj dla Podniebienia
KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru) 524

łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu lub sody szczypta soli himalajskiej 6 łyżek wody opcjonalnie słodzik np. stewia (keto, LCHF)/ksylitol/cukier dla osób, które ich używają Składniki na krem: 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna) Wanilia sproszkowana Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier   Szpinak umyć, osuszyć i obciąć(...)śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować

Ola la LCHF
Ekspresowy 3-bit 148

zapraszam na słodki 3-bit, który przygotujemy w 30 minut. Potem pozostaje nam poczekać aż ciastka zmiękną i gotowe. Składniki: 500 g herbatników 260 g gotowej masy kajmakowej 1 krem w proszku do karpatki bez gotowania 400 ml mleka 330 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/2 szkl cukru pudru 1 op. śmietan-fixu 1 gorzka czekolada blaszka 24x24 Przygotowanie: Blaszkę wykładamy(...)papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich masę kajmakową i układamy drugą warstwę herbatników, lekko je dociskając. Do miski wlewamy mleko i wsypujemy krem w proszku. Miksujemy aż krem zrobi się sztywny i wykładamy go na herbatniki, wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników. Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, dodajemy cukier puder i śmietan

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kruchy torcik z ganache czekoladowym i truskawkami 175

kładziemy z nim, powinien się przykleić do posmarowanej Kasią blaszki) i w nagrzanym do 170 stopni piekarniku wypiekać przez 20 minut - lub krócej, jeżeli wypiek nabrał lekko złotawego koloru. Krem: 300 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka 4 łyżki cukru 300 ml kremówki 30% 5 łyżeczek żelatyny(...)czekolady mlecznej jako polewa (czekoladę połamać i podgrzewać z kremówką do rozpuszczenia) espresso do nasączenia ciasta świeże truskawki do dekoracji - 200 g Chłodne blaty nasączyć kawą i przełożyć kremem. Na dno tortownicy wyłożyć mocny papier do pieczenia, położyć pierwszy krążek ciasta, przełożyć go kremem, położyć drugi krążek ciasta i kolejno, do wyczerpania warstw ułożyć tort. Ciasto wstawić do lodówki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Babeczki czekoladowo- kawowe 148

produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia. Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek.  Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem kawowy 100g mascarpone  250 g śmietany kremówki 2- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( powinna być jak proszek) 3 łyżki (lub więcej do smaku ) cukru pudru Wszystkie składniki zmiksować na gładki(...)gęsty krem . Gotowym kremem ozdobić wystudzone babeczki, używając rękawa cukierniczego. Posypać kruszoną czekoladą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto pawi ogon 249

powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem budyniowy: 1000 ml mleka 3 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 250 g masła dodatkowo(...)ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z rzodkiewek i jabłek 185

Pyszny, delikatnie słodki (tak tak słodki - bo po upieczeniu czy ugotowaniu, rzodkiewki są słodkie) krem z rzodkiewek i jabłek. Idealnie kremowy sycący. Jeśli zastanawiacie się czy go zrobić - zróbcie i spytajcie się domowników, jakie są składniki tego kremu. Uwierzcie mi, nikt nie wpadnie na to, że są tam rzodkiewki. Do tego ten piękny kolor :) Składniki: - 3 pęczki rzodkiewek (ok 500g(...)dusić przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, rzodkiewki i zalać bulionem.  Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut (do miękkości warzyw). Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub/i podsmażonymi na maśle rzodkiewkami. Smacznego

CookYourself
CIASTO "LEŚNY MECH" 167

szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 400g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Na krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%  4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo do posypania pestki granatu do posypania jagody lub borówka amerykańska  WYKONANIE(...)wystygnięcia -ciasto może trochę opaść. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i odcinamy wierzch mniej więcej 1/3 wysokości.Odkrojoną część ciasta kruszymy.Pozostałą część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy. KREM Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia na ok.10 min.Następnie podgrzewamy  ciągle mieszając do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder

Mała w garnku miesza