Wszystko dokładnie wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 200 C 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Przygotowanie kremu z serka mascarpone – do serka mascarpone dodać cukier i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić aż napęcznieje. Następnie zalać pozostałą wodą, ale musi być
Kuchnia Pokoleńoleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe (do posypania(...)kremu kokosowego) BURACZANE MUFFINY CZEKOLADOWE Buraki obrać, pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić
Candy PandasSkładniki syrop 200g cukru 150g wody masa - krem 6 żółtek rozbełtanych jak na jajecznicę 250ml świeżego mleka szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej -u mnie tortowa 1 łyżeczka cynamonu ½ cytryny skórka ciasto na wypełnienie foremek 500-600 gr. ciasta francuskiego domowej roboty lub gotowe ze sklepu ciasto francuskie 500 g mąki pszennej 500 g bardzo zimnego masła, pokrojonego w małą(...)kostkę 1 łyżeczka soli 250 ml lodowatej wody Wykonanie kremu i syropu Trzy łyżki mąki rozrobić w małej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cynamonem i skórką z połowy cytryny . Gdy mleko zaczyna się gotować dodać do niego rozpuszczoną mąkę, energicznie mieszając trzepaczka ,aby nie powstały grudki. Zagotować wciąż mieszając ,aż do zgęstnienia masy. Wyjąć skórki cytryny. W rondelku
w mojej kuchniodsłonie bo zamiast biszkoptów w jego wnętrzu kryją się toruńskie pierniki. Dodatkowo w tej wersji tiramisu nie ma jajek ! Mięciutkie, aromatyczne pierniki namoczone w mocnej kawie, otoczone delikatnym śmietankowym kremem w towarzystwie ciemnego kakao. Przepis powstał przy okazji konkursu " Przepis na Kopernika ". Polecam gorąco ten przepis. Składniki : 300 g Pierników Toruńskich Katarzynek 500 ml śmietany kremówki(...)będziemy namaczać pierniki. Pierniki maczamy w kawie i układamy w kieliszkach. Następnie wyciskamy na pierniki śmietanową masę. Całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników nasączonych kawą przykrywając je kremem. Odrobinę kremu zostawiamy na dekorację. Na wierzch układamy nie namoczone w kawie pierniki. Deser wkładamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem tiramisu posypujemy kakao i dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego
Słodka StrefaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki na krem: 8 średnich ziemniaków, średnia marchewka, mały por, mała pietruszka, 750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), łyżka oleju, szczypta pieprzu cayenne, papryka słodka, lubczyk, suszona natka pietruszki, curry. Składniki na klopsiki: 4 jajka ugotowane na twardo(...)pęczka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Warzywa kroję w mniejsze kawałki, podsmażam na oleju. Zalewam bulionem, dodaję przyprawy, gotuję do miękkości. Całość miksuję z dodatkiem śmietany do momentu uzyskania gładkiego kremu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Ugotowane jajka rozgniatam widelcem, dokładnie mieszam z surowym jajkiem, solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formuję małe kulki, obtaczam w bułce i smażę
JejKuchniaJeśli tak samo jak ja lubicie zupy krem - ta powinna skraść Wasze podniebienia i serca. Smaki już jesienno-zimowe, mocne, aromatyczne i pikantne. Ale przecież jesień przyjdzie tak szybko, a wówczas warto mieć już w zanadrzu szybkie przepisy na rozgrzewające posiłki. Zupę krem z kalafiora przygotujecie dosłownie w 15 minut. Wystarczy tylko gotowy bulion drobiowy ( nie z kostki ! ) lub rosół(...)ziarna kolendry, kminek i imbir. Przyprawy wsypać do zupy, dodać także pikantną pastę paprykową. Jeżeli bulion lib rosół nie były solone - zupę posolić. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. 4. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zupę podawać posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego
kolorowotorcikowoPowoli dodawać do masy mascarpone i kontynuować miksowanie. W drugiem naczyniu ubić białko z dodatkiem dwóch łyżek cukru (masa musi stać się błyszcząca i sztywna). Dodać ubite białko do kremu serowego - delikatnie wmieszać łyżką do połączenia. Połowę pierników zanurzyć w kawie (1-2 sekundy, by zbytnio nie rozmokły) i nałożyć do pucharków. Na pierniki wyłożyć połowę kremu i posypać cienką(...)warstwą kakao i szczyptą cynamonu. Następnie nałożyć drugą warstwę pierników moczonych w kawie, drugą połowę kremu i udekorować z góry kakao i cynamonem. Włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny, albo nawet na całą noc. Z podanego przepisu otrzymamy ok. 4 porcje deseru (w zależności od pojemności pucharków
Mania Wypiekaniachwyciłam za blender (mam wrażenie, że stał się moim niezbędnikiem) i sięgnęłam do "szafki istnej rozkoszy" (wiem co mówię, tutaj możecie przeczytać, jakie produkty otrzymałam). Dzisiaj w roli głównej krem z prażonych orzechów laskowych w towarzystwie pasty kokosowej bio i czekolady 101% raw bio . Zabójcze połączenie. Szczerze muszę przyznać, że produkty rozprowadzane przez alfa-koszyk imponują mi swoją jakością(...)mogę polecić je każdemu z Was. Nie będę jednak już owijać w bawełnę, zapraszam do przepisu! Składniki: 5 0 gram pasty kokosowej bio (5 czubatych łyżeczek) 5 0 gram kremu z prażonych orzechów laskowych (2.5 pełnych łyżek) 10 gram czekolady 101% raw bio (1 pasek) łyżka syropu daktylowego bio szczypta cynamonu Przygotowanie: Zblenduj pastę kokosową z kremem z prażonych orzechów
Smiling Shrimpciasto jest przepyszne. Połączenie puszystego biszkoptu, kremu z mleka w proszku i polewa kakaowa... "niebo w gębie". W smaku naprawdę przypomina "mleczną kanapkę". Od dawna planowałam zrobić to ciasto, ale zawsze jakoś to odwlekałam i teraz żałuję. Ciasto na pewno zrobię jeszcze nie raz. Idealne jako słodki poczęstunek dla gości, których smak tego ciasta na pewno oczaruje. Składniki(...)obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Składniki na krem: * 300 g masła * 1,5 szklanki cukru * 125 ml mleka * 200 g mleka w proszku * 2-3 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy
Zrób to smacznieprodukty i zadanie, by wykorzystać je wszystkie w jedynym przepisie. Ponieważ moją specjalnością są słodkości, a z kuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe? Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów kuchennych innowacji dla kochających tarty Składniki(...)Wykonanie masy: Wystudzony spód posmarować dżemem wymieszanym z octem winnym. Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany. Kremem posmarować tartę (można wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego) i udekorować świeżymi listkami bazylii. Przechowywać w lodówce. Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć
Mania Wypiekaniazmielonych migdałów 400 ml mleka kokosowego z puszki 100 g masła 80 g ksylitolu 30 g kakao ewentualnie karobu czubata łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego Na krem: 400 ml mleka kokosowego z puszki 60 g ksylitolu kilka kropli aromatu waniliowego 45 g mąki ziemniaczanej 100 g masła Dodatkowa czekolada gorzka starta na grubych oczkach lub posiekana(...)drobną kostkę ilość według uznania 2- 3 banany sok z cytryny aby banany nie czarniały Krem: W 50 ml mleka kokosowego rozmieszaj mąkę ziemniaczaną . W garnuszku zagotuj 350 ml mleka kokosowego z ksylitolem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Po zagotowaniu zdejmij garnuszek z ognia i dodaj mleko kokosowe z mąką ziemniaczaną powoli, energicznie mieszając. Postaw z powrotem tak przygotowany
cukrem pudrem posypanezimnej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę równomiernie wykładamy na kruche ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru nasionka z 1 laski wanilii wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Serek miksujemy(...)ziarenkami wanilii, dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na schłodzone ciasto. Na krem wykładamy wystudzoną bezę. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce przez max. trzy dni. (inspiracja z przepisu Bananowa chmurka
Domowy Smak JedzeniaPyszna, tradycyjna pavlova ze słodkimi truskawkami i kremem śmietanowym, podana w postaci tortu bezowego. Wygląda pięknie w całości, ale niestety wymaga szybkiego podania i na talerzu nie prezentuje się już tak elegancko (jak to beza...;)). Za to w smaku jest nieziemska i rozpływa się w ustach. Wersja z truskawkami jest najbardziej znaną opcją, można oczywiście użyć dowolnych owoców. Składniki Beza(...)truskawek łyżka cukru Truskawki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej na 8 części). Włożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 15 min., aż puszczą sok. Krem śmietanowy 500 ml śmietanki 36% (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem na sztywną masę. Przygotowanie końcowe: Na paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować połową masy śmietanowej
Słodkie inspiracjetrudne i czasochłonne w przygotowaniu. Składniki: (na około 35-45 sztuk) ciasto: 125 g masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli łyżka cukru krem ok 600ml mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy(...)małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch. Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę. Za pomocą szprycy
Lena Gotujenaszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu! Składniki: na ciasto gofrowe: 2 jajka, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 1 1/3 szklanka mleka, 1/3 szklanki cukru(...)dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego, posypka czekoladowa, 250 ml śmietanki 36 %, 2 łyżki cukru pudru, duża garść malin, galaretka przezroczysta winogronowa Winiary Przygotowanie: ciasto gofrowe: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy
Lena Gotuje