krem - 19817 przepisów (strona:376/1322)

Piankowy deser z budyniem 202

Efektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką

Kulinarna (nie)codzienność
Naleśniki z domowym kremem czekoladowym 130

Składniki (na 1 porcję) - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/2 szklanki mąki Graham (ok. 65 g), - 3 łyżeczki domowego kremu czekoladowego (ok. 45 g), - banan (ok. 115 g). Sposób przygotowania 1 . Miksujemy jajko z mlekiem i szczyptą soli. 2. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. 3. Naleśniki smażymy(...)patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 4. Naleśniki smarujemy domowym kremem czekoladowym i dekorujemy plasterkami banana. Naleśniki z domowym kremem czekoladowym są bogate w: - błonnik pokarmowy, dający uczucie sytości, - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Potrójnie pomarańczowe zapiekane naleśniki! 155

cynamonu, rozbudzi wszystkie zmysły! Przepyszne, można rzecz, potrójnie pomarańczowe zapiekane naleśniki z orange curdem! Sok pomarańczowy znalazł w tym daniu aż potrójne zastosowanie, jako składnik samych naleśników, baza do kremu orange curd i jako napój do posiłku. Te naleśniki, co tu dużo pisać, są strzałem w dziesiątkę. Same w sobie są już przepyszne i mogą pełnić funkcję pysznego śniadania bądź(...)lunchu, ale dodatkowo zrobiłam do nich obłędnie kremowy i aromatyczny pomarańczowy krem z plastrami pomarańczy. Wszystko zapiekłam w żeliwnym woku, dzięki czemu naleśniki, wchłonęły cały krem, pięknie się zapiekły i przyrumieniły. Ten posiłek to obowiązkowy "must to do" w waszej kuchni! Koniecznie zapiszcie ten przepis. Smak jest rewelacyjny, wraz moim Lubym, mianowaliśmy te naleśniki najlepszymi jaki do tej pory jedliśmy

SMYKWKUCHNI
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone 127

Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z  cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy(...)wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut  a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na jednym krążku rozsmaruj połowę kremu z sera mascarpone, przykryj drugim krążkiem i posmaruj pozostałym kremem. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Czekoladowy torcik z melasą 133

ognia i dorzuć do garnka czekoladową lawinę. Kołysząc garnkiem okrężnymi ruchami, poczekaj aż czekolada nieco się zagrzeje i stopi, po czym wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką na gładki lśniący krem. Początkowo polewa może wydać Ci się zbyt płynna, jednak odstaw ją na godzinę w chłodne miejsce, a zrobi się doskonała do smarowania.  Teraz kolej na ciasto. Do średniej miski wsyp(...)minut w foremce, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na pół i ułóż jeden ze spodów na paterze albo talerzu i posmaruj jedną trzecią przygotowanego kremu, na nim ułóż drugą warstwę ciasta i posmaruj resztą kremu od góry i po bokach, robiąc łopatką ozdobne ślady. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu (jednak nie w lodówce

Roślinna - blog wegański
Orzechowiec 1318

pudru 200 g miodu 180 g margaryny lub masła 2 łyżeczki sody Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g cukru 125 g margaryny 2 łyżki miodu Krem budyniowy: 10 łyżek cukru 1 litr mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto:  Ze wszystkich składników zagnieść(...)minut. Masa orzechowa:  Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. Dodać posiekane orzechy i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na blat ciasta i upiec. Krem budyniowy:  Obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozmieszane w mleku mąki, dobrze mieszać aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć

talerz przyjemności
KULECZKI LUSETKI 199

Szybki i nieziemsko smaczny deser? Ależ proszę bardzo. Kuleczki na bazie wafelków i kremu czekoladowego polecają się dla każdego łasucha ;) Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany przez  Lusette . Bardziej wydobyć smaku tych pysznych wafelków już chyba się nie da. Czekolada jeszcze bardziej podkreśla ich smak, wydobywając najlepsze doznania smakowe.  Składniki: 200 g wafelków Lusette 250 g kremu czekoladowego(...)prażonych orzechów z karmelem łyżka mleka tabliczka 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Wafelki kroimy na maleńkie kawałeczki, dodajemy do nich krem czekoladowy i drobno posiekane orzechy w karmelu. Wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w garnuszku wlewając łyżkę mleka.  Formujemy kuleczki, każdą polewamy czekoladą, możemy posypać prażonymi orzechami z karmelem

Z Majeczką w kuchni
Tort lodowy z kremem czekoladowym i wafelkami Lusette 188

Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na spód: 5 wafelków czekoladowych Lusette 120 g kremu czekoladowego Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki i krem czekoladowy przełożyć do miski, bardzo dokładnie rozdrobnić, do połączenia. Masą wyłożyć dno i boki formy, wyrównać(...)Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 400 g twarogu zmielonego trzykrotnie 100 ml jogurtu greckiego 300 g lodów waniliowych, miękkich 1/4 szklanki cukru pudru 300 g kremu czekoladowego 2-3 wafelki czekoladowe Lusette + 200 ml śmietany kremówki 2-3 wafelki czekoladowe Lusette Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do naczynia i zmiksować na gładko. Delikatnie wmieszać pokrojone na mniejsze kawałki wafelki

Domowa cukiernia Ewy
Krem z marchewki w orientalnym stylu 154

gości słońce, ale na dworze wciąż czuć chłody powiew wiatru. Byliśmy przekonani, że dodawaliśmy już przepis na zupę marchewkową, a jednak nie! Dlatego nadrabiamy zaległości i przedstawiamy przepis na krem z marchewki w nieco orientalnym stylu. Do tego grzanki albo prażony słonecznik i gotowe :) Krem z marchewki w orientalnym stylu Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 4 średnie marchewki

Bananowe Pole
Pączki malinowe 186

nazwane najlepszymi , czy tegoroczne. Jeszcze jedną zmianą, którą wprowadziłam, jest sposób nadziewania pączków. Zawsze nadziewałam je przed smażeniem, a tym razem postanowiłam napełnić je malinowym curdem, więc smażenie z kremem w środku nie było możliwe. Nadziewałam pączki po usmażeniu, kiedy prawie wystygły. Zamiast lukru pączki przyprószyłam cukrem pudrem - znowuż, kilka kalorii mniej na sztuce:)  No i powiem(...)cudownie smakują z tym malinowym kremem w środku, a ciasto jest jak zawsze lekuchne i niesamowicie puszyste. Składniki (na 22 duże pączki): 650g mąki 25g drożdży 60g cukru 2 jajka 4 żółtka 80g śmietany 18% 250ml mleka ziarenka z laski wanilii 2 łyżki spirytusu olej do smażenia malinowy curd do nadziewania (zrobiony wg tego przepisu , zamiast porzeczek użyłam mrożonych malin

Obiad gotowy
Pomarańczowe pączki 164

żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka pomarańczowa puder do posypania 1 pomarańczo(...)dołu. Podczas smażenia reguluję temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Smażę z dwóch stron. Do miski przekładam galaretkę pomarańczową, dodaję śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną i miksuję aż krem będzie gęsty. Zimne pączki kroję na pół, i smaruję kremem za pomocą szprycy. Układam kawałki pomarańcza. Posypuję cukrem pudrem

wesoła kuchnia
Krem ukraiński 250

nigdy jej w ten sposób nie podawałam. Zaryzykowałam do zdjęcia i… okazało się że to był strzał w dziesiątkę. Uwielbiany przez nas barszcz ukraiński podany jako zupa krem smakuje równie rewelacyjnie, a może nawet i lepiej, a wygląda obłędnie. Dlatego zachęcam do wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie ok. 1/2 kg) kawałeczek wędzonki (u mnie mała

Mama z miasta
Tort marchwiowy 99

Bardzo aromatyczny tort marchwiowy z dużą ilością cynamonu. Przełożony dżemem pomarańczowym oraz kremem waniliowym. Składniki: 4 jajka 250ml oleju rzepakowego 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 3 szklanki tartej marchewki Dodatkowo: dżem pomarańczowy do posmarowania ciasta (około 2 łyżki) 250g masła 350g cukru pudru 50g gorzkiej(...)oprószonej mąką. Piecz około 50 minut w 180 º C do tak zwanego suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrój ciasto na pół i posmaruj jedną połowę dżemem a następnie przełóż kremem (masło ubite z cukrem pudrem) Zostaw trochę kremu i wymieszaj go z roztopioną czekoladą. Przełóż do szprycy i wyciśnij na wierzch tworząc ładne wzorki. Całość posyp cukrem pudrem

wysmienity
Krem szpinakowy 141

czosnek i suszone warzywa. 3. Ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 4. Do ziemniaków dodajemy szpinak i razem gotujemy ok. 5 min. 5. Warzywa miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu sojowego. 6. Krem podajemy z kleksem jogurtu naturalnego. Krem szpinakowy jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
tort z Maszą i niedźwiedziem 129

sposób przykleić opłatek do masy cukrowej, kupiłam specjalny żel, ale był gęsty i ciężko było go rozprowadzić, bałam się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze. W efekcie zrobiłam najprostszy krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem), identyczny, jak ten, za pomocą którego przyklejam masę cukrową do tortu. Cienką warstwą kremu nasmarowałam wierzch tortu w obrębie, jaki miał zająć obrazek, przyłożyłam(...)liści, kwiatów i owoców truskawki. Dodatkowo całość spryskałam specjalnym opalizującym sprejem z brokatem, tort nabrał blasku:) Wewnątrz kryje się pyszny tort brzoskwiniowy, identyczny jak ten ; jasny biszkopt, przełożony fantastycznym kremem maślano-budyniowym na soku z brzoskwiń, z dodatkiem krojonych owoców

6niebo