tego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze większą wilgotność i naturalną słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny(...)suchego patyczka Po wyłączeniu piekarnika, ciasto wyjmujemy i upuszczamy razem z blachą na podłogę lub blat z wysokości ok. 50-60 cm. To zapobiegnie opadaniu. Studzimy w piekarniku Krem jogurtowy: 100 ml śmietanki kremówki (30%) 300 g serka naturalnego (np. Bieluch) 300 g jogurtu greckiego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 4 łyżki cukru pudru Śmietanka powinna być wyjęta
Cooking MonsterCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami
BullioSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :) Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem
Cooking Monsterprzygotować ,,na szybko do jedzenia", gdy wracamy do domu głodni? Oczywiście zupę;) Jestem fanką prostych, warzywnych zup kremów. Przygotowuje się w kilka chwil, wystarczy obrać cebulę i jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste(...)cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona. Wlać bulion i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać curry. Zupę lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem. Dodać do zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu. Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu. Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam: Chłodnik z awokado Krem z pieczonych buraków
Codziennik KuchennyWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo łatwy i przepyszny tort z kremem jagodowym. Tort zrobiłam z okazji urodzin mojego brata :-) Jest przepyszny, zrobiony jest na mięciutkim biszkopcie kakaowym nasączonym ponczem z soku z cytryny, alkoholu. Oczywiście podstawą tortu jest rewelacyjny krem jagodowy :-) Ale dość wstępu -zaczynamy :) SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 20-22cm BISZKOPT(...)jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao KREM JAGODOWY -350g jagód (ja użyłam mrożonych) -3/4 szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodobnych. Trzeba to nadrobić Jakiś czas temu dodawałam wpis na pyszny deser chałwowo – truflowy (przepis znajdziecie tutaj ) i zostało mi wówczas zarówno jednego jak i drugiego kremu. W zwyczaju mam, że staram się nic nie wyrzucać, więc postanowiłam kremy jakoś wykorzystać (zresztą były tak dobre, że wolałabym je po prostu wyjeść z miski niż wyrzucić ). Pralinki robiłam w gotowej(...)szerokości około 1 cm, było dużo łatwiej, a efekty widzicie na zdjęciach Składniki na 12 pralinek: – 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 70 % kakao) – dowolne nadzienie: skorzystałam z kremów do deseru, które mi zostały (przepis tutaj ) oraz powideł śliwkowych – potrzebna również była foremka silikonowa oraz pędzel Połamaną czekoladę umieściłam w misce, a miskę wstawiłam do garnka z ciepłą
Relaxtimezawarty w awokado i to właśnie ono wnosi tutaj najwięcej kalorii ( w 100g owocu- 160kcal). Ale uwierzcie, że w smaku wcale ich nie czuć, ani nawet nie widać w kremie! Poza tym jednym mankamentem deser jest bombą witaminową! Tłuszcz z awokado jest absolutnie zdrowy dla naszego organizmu: obniża zły cholesterol, przeciwdziała nowotworom i chroni serce. Dodatkowo ten czekoladowy krem zawiera(...)dodatku, to od Was zależy intensywność tej czekoladowości i poziomu słodyczy deseru :) Przygotowanie nie powinno zabrać więcej, niż 10min. Wyciągajcie blendery, bo czas odpłynąć na czekoladowej fali pyszności! Krem czekoladowy z awokado i bananów (wegański) Potrzebujesz: Krem: 2 dojrzałe awokado 2 dojrzałe banany 2,5 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżki płynnego miodu Do tego: borówki amerykańskie maliny brzoskwinia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPoczątek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego za opóźnianie starzenia i dobrą odporność, zmniejszenie ryzyka zawału serca i wszystko co najlepsze znajdziecie w pomidorach i w smaku tego kremu! Blendery i łyżki w dłonie! :D Krem ze świeżych pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 500ml wody lub bulionu
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki rozpuścić , a 1/3 szklanki pozostawić do białek ) 1,5 łyżki kakao,(Wedel ) 1/3 szklanki wody, 1 i 2/3 szklanki mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania(...)następnie na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 części, otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się trochę pokruszy , to nic nie szkodzi -zostanie zakryte dekoracją. Przygotowujemy krem : cukier puder przesiewamy, Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier puder z serkiem mascarpone na przemian i dokładnie miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy, a resztę kroimy
Pysznosci Babci BasiSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące(...)robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :) Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący! Zupa krem
Cooking MonsterTort ten upiekłam na urodziny Mamy. Blaty ciasta orzechowego przełożyłam kremem kawowym, smak przełamał dżem z wiśni a do tego wszystkiego dodałam jeszcze beziki. Tort bogaty w smaku ale ani zbyt tłusty, ani nie przesłodzony. Wykończyłam go polewą a na wierzchu zrobiłam wzorek koszyka z kwiatami. Pierwszy raz robiłam splot koszykowy, średnio mi to wyszło, bo miałam złą tylkę(...)smakował. *foremka 21 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 8 jajek 300 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru łyżeczka sypkiej kawy mielonej 250 g masła na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKrem z Brokułów Za oknem nadal panuje aura zimowa,mimo iż śnieg już parę dni temu stopił się całkowicie. Przyznam szczerze,że bardzo brakuje mi już wiosny i kolorów nieco żywszych niż te panujące wokół. Biele i szarości to zdecydowanie nie moje kolory , wolę optymistyczne barwy, które od zawsze poprawiają mi nastrój :-) Jak dla mnie zima powinna kończyć(...)będzie do końca stycznia :-) najlepiej by była pełna śniegu i lekkiego mrozu. Takiej pluchy jaka panuje od paru dni nie znoszę. Dla poprawy nastroju ugotowałam dziś brokułowy krem z fetą. Jego kolor z pewnością napawa optymizmem i nieco przybliża nas do wiosny i o to mi właśnie chodziło :-) W smaku jest bardzo delikatny, w taką pogodę uwielbiam zajadać
Aromatyczne Podróżeprzepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko (białko zachowujemy do kremu) krem frangipane: 1 szkl. mielonych migdałów (użyłam już zmielonych ze skórką) 1,5 łyżki mąki 2/3 szkl. cukru 100 g miękkiego masła 1 całe jajko 1 białko 1/2 łyżeczki ekstraktu(...)łapiemy za 4 rogi i usuwamy fasolę. Formę z ciastem wkładamy z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty, aby dopiec spód. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. Upieczone kruche ciasto (nie trzeba go studzić) posmarować dżemem. Dokładnie cały spód cienką warstwą. Komu przeszkadzają pestki w dżemie, może dżem zmiksować blenderem. Krem: Wszystkie składniki zmiksować, aby dobrze się
Posadzone i zjedzonezobaczyłam moją Córeczkę! Jak ten czas leci... Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:) Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową. W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną. Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 1/2 szkl herbaty 1 łyżeczka cukru frużelina: 300 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru duża łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona wg tego przepisu ) Jajka ubić
6niebojajka 1 budyń o smaku malinowym odrobina czerwonego barwnika spożywczego do uzyskania koloru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak przy cieście I. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g świeżych malin wykonanie: Mascarpone miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dodajemy(...)mascarpone i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. Na blat czekoladowy rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu, wykładamy 100 g malin i rozsmarowujemy 1/3 kremu. Wykładamy ciasto z budyniem malinowym, rozsmarowujemy cieniutko kremem, rozkładamy pozostałe maliny i wykładamy równomiernie 2 część kremy. Następnie układamy ostatni blat i pokrywamy go pozostałą częścią kremu. Dowolnie dekorujemy np. malinami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia