krem - 19817 przepisów (strona:1045/1322)

Trifle borówkowe 189

Lekki deser na kremie z mąki kukurydzianej z dodatkiem borówki amerykańskiej i pokruszonych ciasteczek maślanych. Składniki:   0,5 szk cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 szk mleka 3 żółtka laska wanilii sól szczypta 200 ml kremówki 250 g borówki amerykańskiej 3-4 łyżki cukru 150 g ciasteczka owsiane Przygotowanie:   Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane(...)sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu

Ala piecze i gotuje
Ciasto szpinakowe z granatem 413

Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Kluski kukurydziane 210

Takie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z poziomkową galaretką 221

Kolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia  * sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta  Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka

Magiczne Życie Marty
Kremowa zupa szparagowa 144

boczku i jabłek. Gęsta śmietana kremowa zagęściła doskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały(...)blendera ręcznego. Wrzucamy do zupy czubki białych i zielonych szparagów, doprawiamy solą morską, gałką muszkatołową, białym pieprzem, śmietaną kremową i wszystko razem podgrzewamy na niewielkim ogniu, ok. 5 minut. Krem ze szparagów wykładamy na talerze, na środku układamy ugotowane czubki szparagów, posypujemy grzankami. Smacznego! The post Kremowa zupa szparagowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 224

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z  tej   strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje

Mia Cucina Sofieta
Marchewkowiec 168

połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietany 36% • 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone. Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową(...)kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze.  Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem

Mia Cucina Sofieta
Tarta cytrynowa 231

mąki krupczatki  150 g masła/margaryny   80 g cukru pudru    1 cukier waniliowy   1 jajko  1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy(...)która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C.  Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze  5 minut, aż spód lekko zbrązowieje. Na podpieczone ciasto wlewamy krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio

Mia Cucina Sofieta
5. Kokosowe love! 215

wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami, czy musli. To krem, który daje

Symfonia Smaków
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 219

przy białkach odwracamy miskę do góry nogami, by sprawdzić czy jest odpowiednio ubita. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo schłodzoną konsystencję zmieszanych musów i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Krem odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa równe płaty (jeśli chcemy można skroić go na 3, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać). Sporządzamy napar(...)podstawą dokładnie nasączamy wylewając stopniowo za pomocą łyżki porcje herbaty tak, aby pokryła ona całą jego powierzchnię. Na nasączony biszkopt kładziemy dość równą ilość konfitury malinowej, a kolejno schłodzony krem śmietanowy. *Aby wyszło nam to jak najrównomierniej można nakładać przełożenia pomagając sobie obwodem okrągłej formy tortowej - wtedy na pewno nie wyjdziemy również na boki.   Kolejnym krokiem jest wyłożenie

Symfonia Smaków
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 376

szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec 30 min w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na dwie części. Krem: 1/2 l śmietany 30%,  5 łyżek cukru pudru, 2 śmietan-fixy,  Śnieżka. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz Śnieżkę, na koniec dodać śmietan(...)fixy.  Kremem przełożyć ciasto. Schłodzić. Wierzch: puszka gotowanego mleka skondensowanego,  125g masła lub margaryny,  cukier waniliowy,  200 g łuskanego słonecznika (użyłam Kresto),  2 łyżki cukru,  5 łyżek mleka. Na cieście rozsmarować gotowane mleko skondensowane.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukry i mleko. Dodać uprażony słonecznik

Z miłości do słodkości
Zupa krem z dyni 179

Rodzice obdarowali mnie ogromnymi dyniami:) Bardzo się z nich ucieszyłam, więc trzeba było coś z nich wykombinować:) Na pierwszy rzut poszła zupa z dyni. W zupie

Z miłości do słodkości
Pianka z dyni 221

wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową.  Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż krem zgęstnieje. * możecie użyć zwykłego cukru

Z miłości do słodkości
Babeczki na Halloween 186

sprawdzają się u nas babeczki, dlatego też upiekłam pyszne babeczki z dodatkiem kawy i oleju ze słonecznika, który dostałam do przetestowania od Zielonego Nurtu . Do tego zrobiłam pyszny pomarańczowy krem i udekorowałam kapeluszami z masy cukrowej:)  Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 3 łyżki oleju ze słonecznika Zielony(...)składników.  Ciasto jest bardzo rzadkie, ale właśnie takie ma być!! Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nalać ciasto do 3/4 wysokości.  Piec ok. 18minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  250g serka mascarpone,  1/2 szklanki śmietany 18%,  100g białej czekolady,  3 łyżki cukru pudru,  szczypta pomarańczowego barwnika,  kapelusze z masy cukrowej .   2 łyżki

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania