wołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna i bardzo dobrze doprawiona. Kolejnym daniem z setu degustacyjnego był aromatyczny krem z mango z imbirem, zaskakujący niesamowitą kompozycją smaków trochę nawiązujący do kraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii. Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care(...)owocowego. Przyniesiono je pod szklanymi kloszami, po których uniesieniu uniósł się nad stołem obłoczek dymu. To danie Nr 1 wg Piotra. Na koniec podano nam typowo włoski deser: krem carmel z kokosową pianką z bitej śmietany, dla mnie ciut za słodki, dla Piotra idealny w smaku ( ale on uwielbia bardzo słodkie desery). Spędziliśmy tutaj miło 1,5 godziny, obsługiwani
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoziomki leśne pachną tak intensywnie i słodko, że aż może zakręcić się w głowie. To zapach lata, rozgrzanego słońcem lasu i obietnica słodkiej soczystości. Żadne inne
Smaczna Pyzazwłaszcza wtedy, gdy nie mamy czasu gotować obiadu i trzeba wymyślać coś na szybko. Wtedy doskonale sprawdzają się takie mrożonki. Przepis na moją zupę porową znajdziecie tutaj :) Krem z porów Po wyciągnięciu porcji mrożonej zupy z zamrażalnika musimy dać jej nieco się rozmrozić. Kiedy przestanie być już jedną zwartą bryłą możemy miksować. Sprawdzi się zarówno stojący(...)można również podać z klopsikami, ale także z grzankami lub posypaną parmezanem, ziołami czy szczypiorkiem (tak jak u mnie). Nam smakowała zarówno w klasycznej postaci, jak i w formie kremu. Smacznego
Ratunku obiaddobra; sama się trochę wprosiłam :) Ulubiony produkt do ust na jesień? Jestem uzależniona od "smarowideł" do ust... Zawsze mam kilka pomadek ochronnych jednocześnie :) Ale na jesienną pogodę wybieram: Krem uniwersalny Tender Care z Oriflame. W tej chwili dostępny jest w różnych wersjach smakowych. Ulubiony jesienny lakier do paznokci? W kolorze nude. Ulubiony jesienny napój? Zielona herbata z pomarańczą(...)Cała paleta jesiennych barw. Ulubiony film o duchach, horror, film na Halloween? Nie mam ulubionego filmu... Ulubiony jesienny owoc/potrawa? Owoc to na pewno gruszka, a potrawa... hm... rozgrzewająca zupa krem; zupa cebulowa... Za co przebrałabyś się na Halloween? Za wampira... Albo za pin up girl. Co najbardziej lubisz w jesieni? Jesień lubię za długie jesienne wieczory spędzone z moimi mężczyznami
Miksturownikmąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotującego się mleka - gotujemy budyń :) Studzimy. Margarynę ucieramy z budyniem, dodając go stopniowo. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy połową kremu. Na wierzchu (na drugiej połowie kremu) układamy biszkopty, które wcześniej moczymy w ponczu przygotowanym z herbaty i wódki - ilość tej drugiej substancji zależy od naszych preferencji. Polewamy biszkopty polewą czekoladową
Miksturownikciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę i czekoladę startą na tarce. Mieszamy delikatnie. Nasączone(...)blaty ciasta przekładamy kremem. Dekoracja: Ja do dekoracji użyłam czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła (na torcie wylądowała po ostudzeniu), fig i maltikeksów. insertCookd("8ff75b646ef56c467d81725fef641920
MiksturownikMiałam ochotę na jakiś serniczek, ale jakoś nie opłacało się piec całego ciasta.. Chciałam coś na zimno i na szybko, więc wymyśliłam takie sobie babeczki
Kraina Tysiąca SmakówLucynka na blogu już gościła, choć w trochę innej wersji (zobacz: Lucynka ). Opowiadałam Wam, że to moje ulubione ciacho do kawy, choć jego przygotowanie nie jest
Kraina Tysiąca SmakówCiasto upieczone na okoliczność urodzin mojej córki. Przepis z niewielkiej książeczki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine - kupiłam ją w kiosku, bez specjalnych oczekiwań co do treści
Zdrowa Kuchnia Sowypraktyka" Juliusz Cezar Komentarze sylwiam7 2012/02/07 17:00:57 Kiedyś nie doceniałam groszku. Był mi zupełnie obojętny. Aż dokładnie, prawie co do dnia, rok temu, koleżanka przygotowała mi zupę krem z zielonego groszku. Cóż to za wspaniałe warzywo!! Jestem przekonana, że ta pasta jest wspaniała. sowa_nie_sowa 2012/02/07 18:10:12 Zupę krem z groszku też robiłam i zgadzam
Zdrowa Kuchnia SowyOdkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem
Zdrowa Kuchnia SowyKasza jaglana na śniadanie towarzyszyła mi na tyle długo, że zapragnęłam zmian - napatoczył się owies;) Mąki owsianej używam już od jakiegoś czasu, mleko odkryłam niedawno (i
Zdrowa Kuchnia SowyUpieczenie ciasta z buraczkami i ciasta z fasolą miałam w planie od dawna. Myślałam jeszcze o marchewkowym, ale mniej, bo za marchewką nie przepadam, co widać
Zdrowa Kuchnia SowyTe naleśniki to coś w rodzaju tortilli bezglutenowych; dla córki była wersja z kurczakiem i warzywnymi różnościami podobna do tej , a ponieważ mnie zachciało się czegoś
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam się po pierwszym zachwycie szparagami zajadać nimi cały sezon, a jadłam zaledwie 3-4 razy. Sezon się kończy, więc kupiłam z myślą, że zrobię znów
Zdrowa Kuchnia Sowy