reszty. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Na pozostałej margarynie smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki. Gdy będą zrumienione dodajemy główki szparag i opiekamy z każdej strony. Zupę miksujemy na krem, nabieramy na talerze, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyrumienione kawałki pieczarek i szparag oraz grzanki. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieobiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ją podać na wiele sposobów: zupa pomidorowa z kluskami, zupa pomidorowa z ryżem, zupa pomidorowa krem (z grzankami), zupa pomidorowa czysta. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka woda
IzaGotujeZiemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zalać taką ilością wody, aby je zakryły. Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakuzrobić aby było smacznie i jadalnie dla całej rodziny. Dzieci na sam widok chórem zapowiedziały że jeść tego nie będą! Cóż pozostała jedynie zupa i to taka która idealnie zamaskuje obecność krabów. Tak oto powstała krem krabowo-kukurydziany. Dopiero wieczorem jak siadłam do komputera odkryłam, że to amerykański chowder:) Choć powstała z tego co akurat(...)Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną. Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam liście laurowe i ziele angielskie i całość miksuję. Do zmiksowanej zupy dodaję krem kukurydziany i całość dokładnie mieszam. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Dodaję obydwie papryki i dosmaczam solą i pieprzem. Podają z kleksem kwaśnej śmietany i pieczywem
Magiczna kuchnia Dariismaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki. Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem z bagietką lub, jeśli wolicie, ugotować do niej makaron (polecam pełnoziarnisty) lub ryż. Zupa wspaniale smakuje w sezonie, kiedy pomidory są soczyste i bardzo dojrzałe. Świetnie nadadzą się(...)łusek i również wrzuć do zupy. Dosyp listki bazylii, dodaj sól, pieprz do smaku, mieloną paprykę, masło, cukier i słodką śmietankę, i zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj zupę z bagietka, ryżem lub makaronem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyDziś nadszedł czas na moje zupowe must eat - krem z cukinii. Kocham ją przede wszystkim za to, że nie trzeba stać godzinami w kuchni, aby ją przygotować. Taką zupę robię w 30 minut między jednymi a drugimi zajęciami na uczelni. Jest aromatyczna, pachnąca. Posiada słodko-ostrą nutę smakową. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i podczas imprezy(...)zmiękną warzywa. Zblenduj na gładki krem. Do smaku dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Zupę możesz podawać z nasionami słonecznika, świetne połączenie! A jakie są Wasze ulubione zupy? Wolicie kremy czy tradycyjne? Jesteśmy bardzo ciekawe, a nuż odkryjemy nowy przepis! Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą stronę na Facebooku lub zaobserwujesz nas na Instagramie / Google+ . Cieszymy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńrównież bardzo ważna informacja, że mogę włączyć piece i grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik(...)osób na sali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby. Jak wydajemy drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek
Kulinarny karnet ChristopheraSezonowy klasyk czyli zupa szczawiowa to coś co trzeba zrobić w wiosenne dni!. Zdaję sobie sprawę że zupa ta ma tyle samo smakoszy co przeciwników dlatego
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)Krem z brokułówSkładniki:udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)mały brokułpół cebulipół pietruszkimarchewka2 ziemniakiserek topionysólświeżo mielony pieprzsuszony koperek grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułkaPrzygotowanie:Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. Na bazie(...)pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut.Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem do smaku.Można podawać solo, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżą
Lawendowe NieboIdealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów
Bernika - moj kulinarny pamietnikGdzieś w odległej przeszłości na blogu pojawiła się zupa kalafiorowa, teraz czas na krem kalafiorowy. Przepis(...)jest dokładnie taki sam. Należy dodać do niego miksowanie w blenderze, ale postanowiłam go wstawić, bo może zainspiruje to kogoś do zdrowej kolacji. :-) Ja zazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki
Szefowa kuchniZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę
Humanistka w kuchnibardzo smaczna. Do tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami. Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis(...)minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku imbirem, solą i pierzem (ja mam mieszankę od Kamisa, wystarczy kilka obrotów młynka), rondelek ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na krem. Do zmiksowanej zupy ziemniaczanej wrzucamy 1 łyżkę masła, mieszamy, aż masło się rozpuści. Zupę ziemniaczaną ekspresową podajemy posypaną z chorizo i jakąś zieleniną (natką pietruszki, szczypiorkiem, trybulą, oregano) w zależności
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką
Cynamonowe szczęścieUwielbiam zupy. I gotować, i jeść. Bo czy jest coś prostszego niż przygotowanie gorącej, aromatycznej zupy (najlepiej kremu), który zachwyci wszystkich domowników? Zupa nie musi być wymyślna, żeby oczarować podniebienia; zupa to taki comfort food chyba dla wszystkich. Gdy zajadamy się nią po powrocie z długiego, zimowego spaceru lub w jesienne popołudnie, gdy za oknem wiatr i deszcz. Co począć
Pożeraczka, czyli raz adobrze