Składniki 4 cebule 1 por bulion warzywny łyżka masła Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Razem z pokrojonym porem podsmażyć na maśle i zalać bulionem. Gotować
Gaździnka warzyPo Czekoladowym Napoleonie pora na czekoladową napoleonkę. Taka tam klasyka w nieco odmienionym wydaniu. 2 łyżki kakao, a różnica w smaku i wyglądzie kolosalna. Mimo tych
Cynamonowe szczęścieLubicie cukinię? My bardzo! W każdej postaci.... Placuszki z cukinią.... cukinia nadziewana.... mniaaam Dziś postanowiłam zrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw
paapilotkaamartwic, że już po sezonie. Bo to nasz krajowy owoc i w każdym sklepie do nabycia. Wiśnie w kremie odżywiają, koją, regenerują i nawilżają naszą skórę, odblokowują pory i dobrze"robią włosom". Chronią również skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniają procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek. No i są lekiem
AZgotuj!wracać owiany zapachem damskich perfum, bo pojęcie „bilard” oznaczało dwa krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego, co nam pora roku ofiaruje. Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA TARTA ZE SZPARAGAMI, DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ
ladykitchenZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę
Humanistka w kuchniodchudzających się. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Czyli oczyszcza organizm i pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Często jest składnikiem kremów antycellulitowych. Dodawanie cynamonu do potraw, zwłaszcza o tej porze roku, jest uzasadnione nie tylko z wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień
Smakowity Blog Kulinarnykuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk wykonanie: Na maśle(...)podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które
Przysmaki KarolkiAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna słonecznika(...)pokroić w kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego
kolorowotorcikowomiało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Robiłam ją do tej pory dwukrotnie i na pewno zrobię jeszcze kolejny raz tej jesieni. Po internecie krąży wiele przepisów na taką zupę , lecz ja zdecydowałam się skorzystać z tego(...)obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Gdy całość będzie miękka zdjąć zupę z ognia i dolać jeszcze 2/3 szklanki wody. Odstawić na 20 minut po czym zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprze. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Można również polać odrobiną oliwy
My simple kitchenSezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko
Truskawkowa Fiestaciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny
Cynamonowe szczęściedoścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką(...)czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, cukier i ocet. Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy śmietanę i znów miksujemy. Zupa powinna być
BaRepasDziś czwartek w związku z czym pora na zupę, oczywiście dietetyczną, z warzyw, które mogę jeść. Na szczęście zalicza się do nich marchewka, dlatego też postanowiłam przygotować krem z dodatkiem pomarańczy. Jest pyszny, aromatyczny i oczywiście mocno marchewkowy, a dodatek pomarańczy sprawia, że zupa jest słodka, a jednocześnie ma nieco goryczki. Zdecydowanie polecam! Składniki : 1kg marchewki 1 kostka bulionowa
Codzienne Gotowaniezsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki
Fiolka w kuchnisłonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki(...)morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepapryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić(...)mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć
Pełny talerzProporcje do malinowego kremu zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . Najlepszy curd jaki do tej pory robiłam... Składniki na 1,5 szklanki: 250 g malin, świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę(...)jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Czerwień i błękit