duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. 2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną, od czasu(...)czasu zamieszać. 3. Zwiększyć ogień, dodać bulion lub wodę i zagotować. Po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować aż warzywa zmiękną. 4. Zmiksować na gładki krem. Według uznania posolić i popieprzyć. Posypać szczypiorkiem
Dziś Ja gotujedynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry i cebulę, również pokrojoną w grube plastry. Zalać wodą, tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i dyni - najlepiej, żeby się rozpadały. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pogotować chwilę. Zblendować całość na jednolity krem. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru
Ze smakiem bez glutenuRzodkiew/kalarepę i marchew zetrzyj na tarce, a por i seler drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody. Doprowadź zupę do wrzenia. Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna. Smacznego
greenscarfAksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule
potrawyregionalnegęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego
Słodko-Słony Świat Ilonyrzadko można je spotkać i pora najwyższa to zmienić, gdyż to bardzo smaczny i łatwy do zrobienia deser. Dodatkowo daje naprawdę wiele możliwości. Ciasto, z którego piecze się Brandy Snaps może być także wykorzystane do przygotowania rożków na lody, koszyczków na desery (Brandy Baskets) czy chrupiących kubeczków na kremy lub musy. Sami widzicie - jeden przepis, mnóstwo przyjemności
KUCHARNIAmoje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym i oczywiście w kształcie serca. Odpowiednie formy
W poszukiwaniu inspiracjijestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki: marchew – 4 szt. ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki(...)przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy
Gotuj z Misiemtorcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka(...)kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez 3 - 4 tygodnie i w tym czasie należy je wykorzystać. Białka rozmrażam w temperaturze pokojowej, tuż przed ich wykorzystaniem. Do tej pory robiłam z nich kokosanki , ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka? Zawsze staram się
Kuchcik gotujekilku tygodni mamy kalendarzową jesień. Porę roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić. Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie
Jacob Tastesjesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka
babka w formiekukurydzy z dodatkiem rozgrzewającego chilli. Krem okazał się strzałem w dziesiątkę w taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy! SKŁADNIKI: 1 litr bulionu, może być rosół wraz z włoszczyzną 1 puszka kukurydzy 1 niewielki por 1-2 ostre papryczki 2 łyżki masła (najlepiej(...)Papryczkę kroimy w krążki, jeśli zależy nam na podbiciu ostrości nie wyrzucamy pestek, tylko dodajemy je wraz z pokrojoną papryczką do zupy. Ponownie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Pora kroimy w krążki i smażymy na maśle. Kiedy się zeszkli dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstałą zasmażkę wraz z porem przekładamy do zupy. Dodajemy pomidory, bazylię, solimy
Kuchnia od dwojgamożliwych ! Bez żadnych dodatków w postaci kremów czy toppingu. Bronią się smakiem same, wyłącznie przy pomocy nadzienia z malin i pasty waniliowej. Piekłam już kiedyś muffinki z tego przepisu, ale z dodatkiem bananów i czekolady: Muffinki czekoladowe z bananem . Oryginalny p rzepis podpatrzyłam na blogu Fajne babeczki i do tej pory wykorzystuję go z drobnymi modyfikacjami i różnymi
Grunt to przepis!nieco lepszych zdjęć niż do tej pory-efekty można zobaczyć poniżej. Nie wymyśliłam poniższego przepisu sama, podobne znalazłam w internecie na kilku blogach i stronach, między innymi u Klementynki . Zależało mi jednak, aby świeży aromat był bardziej wyczuwalny, więc dodatkowo w mleku, na którym gotowałam budyń zaparzyłam torebkę mięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram
Wrzosowa Polanamakaron lub ryż Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować
O kuchni z uczuciemBrukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę
Czerwień i błękitDla wszystkich, którzy lubią rosołek zamieszczam przepis na delikatną zupę królewską. Nadaje się nie tylko jako pierwsze danie na wykwintny obiad, ale również na gorącą kolację
Kuchnia Beatykruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki z serem kozim, który bogaty jest w witaminy A, B6, B12, wapń, D i żelazo. Danie w przygotowaniu jest bardzo proste, listę składników i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 duży por 15 dag koziego sera
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które ucieszą Jubilatów;) Ten tort robiłam dla mojej Bratowej na urodziny- musiał więc być zupełnie wyjątkowy… A że było to zimą – zdecydowałam się na trochę cięższe smaki: orzechy i czekoladę. Całość nasączona rumem, skryta(...)Pamiętam, że był naprawdę mocno nasączony, wilgotny i treściwy, ale jednocześnie można się było pokusić o kolejny trójkącik tortu J Polecam więc Wam wykonanie tortu o tych smakach zimową porą. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy
Domowe ciastaciasta a bogactwo owoców o tej porze roku aż naprasza się o ciasto z owocami. Ale żeby było zdrowiej postało ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem mąki migdałowej a z owoców postawiłam na morele. Wiem, że morele się świetnie parują z migdałami ( przerabiałam to połączenie np w tych morelach zapiekanych w kremie migdałowym ) więc wierzch posypałam płatkami migdałowymi skarmelizowanymi
Cooking for Emilyzupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między
Karo in the Kitchenciasteczkami shortbreads jakie jadłam do tej pory. Przepis zaczerpnęłam (jak już kilka innych przepisów) ze strony Joy of baking. Fotel, dwa ciasteczka, filiżanka herbaty i żaden mróz wtedy nie jest straszny! Shortbreads 2 szkl. mąki tortowej 226 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masło ubić na krem, dodać cukier i ubić na puszystą masę
Posadzone i zjedzonenajpyszniejsze muffinki, jakie do tej pory udało mi się przygotować. Na wstępie przepraszam za jakość zdjęć, ale muffinki rozchodziły się w ekspresowym tempie i tylko tyle zdążyłam ocalić i sfotografować - to chyba kolejny dowód na to, jakie są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i ekstremalnie czekoladowe.. A do tego ten niebiański krem malinowy. Uwaga, można się od nich uzależnić! Świetnie
two broke sistersciasto-krem-ciasto-krem. Boki również smarujemy kremem. Dodatkowo wierzch można posypać okruchami ciasta (nożem ścinamy milimetrową warstwę ciasta i kruszymy). Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureuwagę. A zwłaszcza te ciastka z kremem ;);) Dzisiaj, po kilku latach, potrafię dopiero docenić sens wielu z tych cytatów tudzież wierszy, będących już dla mnie nie tylko zlepkiem kilku ładnych słów leczo nośnikiem głębszych refleksji egzystencjalnych. U mnie za oknem zimno i zaczyna padać deszcz. Ciepła herbata to już o tej porze norma. Jednak od czasu do czasu można
My simple kitchenZ sezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa! Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką . Zrobiłam też smakowite drożdżówki … więc teraz przyszła pora
Ostra na Słodkomarchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem Można podawać
Klaudynkowa kuchniaJesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini
SzczyptaSmaQ