myślę, że było warto, aby zdjęcia były apetyczne i odzwierciedlały cały smak potrawy. Zatem zapraszam na pyszną zupę krem. Składniki 500 g obranej pietruszki, pokrojonej w kostkę 2 gruszki obrane pokrojone w kostkę włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek, selera i pora, obrane pokrojone na kawałki 2 łyżki masła 200 g śmietanki 30%, można zastąpić jogurtem naturalnym curry 1 łyżeczka
gotuj ze mnąformy na talerz deser, Jeżyki, Coffe Break pokroić na kawałeczki i rozsypać na kremie budyniowym delikatnie przycisnąć w krem, schować do lodówki na całą noc - deser jogurtowy z owocami, z wafelkami jest bardzo smaczny, łatwy, smakuje wybornie o każdej porze roku...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchciało głowy urwać, pada, mokro... Można by tak wymieniać dalej, jaka ta jesień jest paskudna i nieprzychylna. Ta pora roku ma jednak też swoje zalety. Kasztany, piękne złoto w koronach drzew oraz smakowite plony, w tym właśnie buraki. Zupy krem mają to do siebie, że są bardzo łatwe w przygotowaniu, sycą i wystarczy naprawdę niewiele składników, by wydobyć
W kuchni Karmel-itkiuśmiech na twarzy i wprawiające w dobry nastrój. Moja lista comfort food jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki
Fitsweet.meKrem z białej kapusty jest nadzwyczaj smaczny, lekko słodki, nieco kwaskowy - jednym słowem niezwykle ciekawy, zdecydowanie warto jej spróbować! Składniki: 1 por 1 cebula 2 ząbki czosnku pół niedużej białej kapusty ~500ml bulionu warzywnego ~100ml śmietany sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nim pora
Codzienne Gotowaniewprawiające w dobry nastrój. Moja lista comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie, jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.: TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ SERNIK Z FISTASZKAMI ZUPA-KREM Z DYNI A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni? Składniki
Fitsweet.memożna było zrobić we właśnej kuchni. Nie znajdziemy tu przepisów które zawierają produkty zwierzęce, jest za mnóstwo kremów, ciast, ciasteczek, które zostały przygotowane nie tylko bez mąki pszennej, ale też bez jaj czy mleka. Książka podzielona jest na pory roku, każdy rozdział na podrozdziały ( na co dzień, dla malucha, na szybko, na wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem
kruche babeczkiwszystko, do czego dodaje się jogurt grecki:D Te są zupełnie inne niż wszystkie, jakie piekłam do tej pory. Mają miękki, ale raczej zwarty, wilgotny miąższ ukryty pod lekko chrupiącą skorupką. Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo
6nieboKrem brokułowy można serować małym dzieciom i na eleganckich pryzjęciach. Ja wybrałam coś pomiędzy. Bardzo smaczna i pożywna zupa - krem. Banalnie prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń) 1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba
Codzienne GotowanieW taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść
MarciochaKucharzyfaworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam tu , użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe 300 g pieczarek 6 szt niedużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej
pink envelopeZupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory
Pyry na Gazroku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam! Składniki: Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm): 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia domowa Anitruskawkami i polana jogurtem naturalnym (przepis podlinkowany) Wróciłam wczoraj "lekko" spieczona, ale szczęśliwa. Teraz smarować się tylko jakimś kremem, dobrze, że prawie od razu brązowieje :P Miałam iść rano biegać, ale jednak nie poszłam, jak dla mnie o tej porze jest już za gorąco i tak jakoś nie wiedziałam jak ze śniadaniem, żebym nie padła z głodu gdzieś
More food, love and dreamsDzień dobry! Kto z Was lubi Nutellę? Sądzę, że każdy :-). A kto chciałby spróbować jej śliwkowego odpowiednika? Bardzo prosty przepis na krem śliwkowo-czekoladowy zwany czekośliwką
Pora coś zjeśćDzień dobry! Lubicie awokado? Ja bardzo i to nie tylko na wytrawnie :-). Dzisiaj proponuję Wam koktajl, ale polecam też przepis na czekoladowy krem z awokado . Zarówno
Pora coś zjeść[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie same) 50 g mąki krupczatki 70 g cukru 4 jajka (białka, oddzielone od
Domowy Smak JedzeniaWitamy obiadową porą! Na zimny, nieprzyjemny wiatr i niską temperaturę za oknem jest jedna podstawowa recepta – musimy się stale rozgrzewać. By co roku przetrwać zimną jesień wiadome jest, że nie zapominamy o ciepłym ubiorze, dużej ilości ciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny
Symfonia SmakówDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)kurczaka, a resztę odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut. Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać
Trufelkowozamawiamy proponowane desery. Beza jest pyszna, krucha, przełożona pysznym krem, podana z sezonowymi owocami z lekkim sosem. Panna cotta lekko waniliowa, mocno schłodzona, podana z truskawkami w lekkim syropie, Saska z Dziką Różą idealnie komponuje się kawą i z deserem. Spędzamy miłe i smaczne przedpołudnie. Mimo wczesnej pory w lokalu jest bardzo dużo gości i po konsumpcji wiemy
SMYKWKUCHNIbędę się rozpisywała, z rymami kombinowała, bo w kremie smaki się zmieszały, a moje dzieci się w nim się „rozsmakowały”. TYLE…….. :P Składniki: na ok. 2,5 l (6 porcji) 3 białe cebule (250 g), 250 g pora, 4 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli do smażenia cebuli, 1 płaska łyżka soli (dodajemy stopniowo(...)Przygotowanie: Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobna kostkę. W garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka min, nie zapominając o mieszaniu. Następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość gorącą wodą
Moniki Smakołykigrzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane. Brązowa pieczarka(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu. Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz
Z Kuchni Do KuchniSzybka, bardzo smaczna i dietetyczna zupa – krem z brokuła. Można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym, a także z ryżem lub z makaronem. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 brokuł (można też użyć brokuła mrożonego) 1 niewielka marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera pół niedużego pora 1 litr wody 1 ząbek czosnku Przyprawy(...)czasie do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler, por i korzeń brokuła oraz przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, a następnie dodajemy resztę brokuła czyli różyczki i gotujemy jeszcze około 10 minut *** *** Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z garnka mięso oraz kulki pieprzu i ziela angielskiego. Zupę miksujemy na gładki krem *** *** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Mi
Blog z ApetytemCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na prosty krem z białych warzyw z odrobiną gałki muszkatołowej i słodkiej żurawiny. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 mały kalafior - 2-3 ziemniaki - 1 białą pietruszkę - 1 por (tylko jego białą część) - ćwiartkę selera - 1,5 litra wody (możecie użyć bulion) - 1 kostkę rosołową - pół szklanki mleka - 1-2 łyżki śmietany(...)wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową, po czym dodajemy wszystkie warzywa. 3. Całość gotujemy pod przykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam
Bez CebuliSmak rewelacyjny, byłam cała w skowronkach. Miałam w domu pustą lodówkę, na szczęście dynia ocalała. Dynia to takie warzywo które może leżeć bardzo długo, więc zawsze
Kuchnia PokoleńRozgrzewające i sycące zupy, zimową porą stają się jednym z moich ulubionych posiłków. Proste w przygotowaniu, za każdym razem inne, pełne zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zupy krem, bo takie lubię najbardziej, przygotować można na wiele różnych sposobów. Ja często dodaję do takich zup aromatyczną pastę curry - po prostu uwielbiam ten smak. Czasem jednak wolę zjeść zupę bardziej "neutralną",niezmąconą
kolorowotorcikowoDzisiaj mam dla Was przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni. Z dodatkiem chipsów kukurydzianych tortilla smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania przepisu. składniki: 1 dynia piżmowa 1/3 białej części pora 1 duży batat 3 ząbki czosnku pół papryczki chili świeży imbir - kawałek ok 4cm bulion warzywny 2,5 l chipsy kukurydziane typu tortilla z chili
noteskulinarnyfigai smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać
Monia miesza i gotujeChciałam napisać, że nie przepadam za zupami o kremowej konsystencji... ale jak prześledziłam przepisy, które do tej pory Wam proponowałam- okazuje się, że robię ich całkiem sporo. Ciekawe... Jedno jest jednak pewne, mianowicie to, że zwykle lubię do takiego kremu dorzucić jakiś chrupiący element. No i tutaj kolejne zaskoczenie, bo moja dzisiejsza propozycja jest tego przeciwieństwem. Rozkosznie gładka zupka
Pichceniomaniawrzucić czosnek , lekko go zeszklić , po czym dodać pokrojony por i dusić ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyć do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą się zagotuje , wrzucić 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser się roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodać usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy
Różne smaki w kuchnijedna zupka.. Jak szparagi to warzywa jak warzywa to? Oczywiście Jadłonomia ! - i jej kuchnia roślinna. Krem szparagowy z kokosowym bekonem tak tak z bekonem..wejdźcie koniecznie zobaczyć jaki Jadłonomia przygotowała Bekon 6. Pyszna Krucha tarta ze szparagami porem i parmezanem od Zosi Cudny z MakeCookingEasier uwaga! uzależnia. nawet jak nie chcecie jej robić wejdźcie
Wylizany RondelKarpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego
Monia miesza i gotujeKoniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki
Zainspirowana w kuchniChef Paweł Wałęsa , któremu kibicowaliśmy do samego końca. Kolacja była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie
Pan i Pani Smith w kuchnistopnia, że mógłbym coś z grzybami jeść codziennie. Ostatnio ktoś w mailu poprosił mnie o łatwy przepis na krem z pieczarek, mówisz i masz. Czytelnik nasz Pan! Czego potrzebujemy: -bulion drobiowy, rosół z niedzielnego obiadu 1.5 litra -10 dużych pieczarek -por część biała i zielona -masło, duża łyżka -natka pietruszki -pół kostki sera topionego -łyżeczka sosu sojowego -kromka chleba czerstwego
BaRepasgodziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK ;) Tutaj beza przed upieczeniem... ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks
Sajkofanka smaku