Pomysł na szybką i prostą sałatkę, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Z papryką, pomidorami, rzodkiewką i czerwoną cebulką. Doprawiona miodowym winegretem i opcjonalnie także kremem balsamico. Możecie podać ją jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do dania głównego. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 1 opakowanie mieszanki sałat 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki(...)cebulę kroimy w cienkie piórka. Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidory, rzodkiewkę, cebulę i paprykę. Lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem winegret i kremem balsamicznym
cool and mintyłączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami. Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bakłażany(...)posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami. Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami. Pesto pietruszkowe: pietruszkę zmiksować z dodatkiem soku z cytryny, słonecznikiem, oliwą, solą i pieprzem
SzczyptaSmaQBakłażany są idealne do nadziewania. Mam wrażenie, że jest to warzywo, do tego stworzone.. Dzisiaj postanowiłam zrobić krem pomidorowy- witaminy zawarte w pomidorach zostają przyswajane przez nasz organizm w towarzystwie tłuszczów- dlatego też użyłam awokado. Całość posypałam bobem. Pysznie i proste danie. SKŁADNIKI: bakłażan duży pomidor awokado szklanka bobu łyżka nasion chia przyprawy: czosnek granulowany, curry, majeranek, suszone pomidory
healthy dreamsPrzy okazji niektórych postów na blogu wspominałam już, że uwielbiam pieczoną paprykę. Nie inaczej jest jeśli chodzi o zupę z niej zrobioną:) Tym bardziej, że zupy-krem są moimi ulubionymi:) Pyszna, kremowa, lekko słodka, pachnąca… jednym słowem wspaniała:) Kolorem przypominająca trochę pomidorową;) Nie jest to jednak zupa na szybko. Najpierw należy przez około godzinę piec paprykę, następnie ostudzić(...)zeszklenia. Następnie dokładamy upieczoną paprykę, wyciśnięty z osłonek upieczony czosnek oraz pomidory z puszki wraz z zalewą, smażymy wszystko razem przez chwilę. Wlewamy bulion i gotujemy całość przez około 15-25 minut. Do zupy dodajemy kilka listków bazylii i miksujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz
Smaki Na Talerzukrótką chwilkę, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Być może zainspiruje kogoś do stworzenia swojej sałatkowej wariacji. Składniki: Jajka ugotowane na twardo pomidor / pomidorki koktajlowe zielone oliwki sałata lodowa majonez delikatny (Winiary) krem balsamiczny ser sałatkowy Kozi Sposób przygotowania: Umytą i wysuszoną sałatę rwiemy na części (jeśli kroimy to ceramicznym lub plastikowym nożem). Dodajemy pokrojone pomidory, oliwki
Wielki apetytsię w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu
Bananowe Poleblendera i zmiksować (można przetrzeć przez sito, aby nasiona oddzieliły się od kramu). Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do pomidorów wraz papryką oraz obraną cebulą, oliwą i cytryną. Wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub delikatnie podgrzewamy. Podajemy z grzankami lub ulubionymi
ChilliJemyZupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku Razem z Natalią vel WegePanna i Agatą vel Wege Smaki postanowiliśmy przygotować dla czytelników naszych blogów obiad kompletny na bazie cukinii. Jest to nasza wspólna akcja pod nazwą „WEGE TOGETHER” zainicjowana przeze mnie. Było mi bardzo miło wirtualnie gotować razem z dziewczynami. Co z tego wyszło – zobaczycie poniżej. W skład(...)gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanbrukwi już pisałam przy okazji przepisu na inny krem z brukwi . Tym razem krem czyli zupa jest bardzo aromatyczny, pyszny. dodatek pomidorów nadaje zupie charakteru. Bardzo pożywny i zdrowy obiad zaspokoi łaknienie wszystkich domowników. Kroimy, smażymy, podlewamy, dusimy, miksujemy i zajadamy. Szybko i smacznie. Krem z brukwi, selera i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemake #kokosowa. Ciasto powinno mieć konsystencję dająca się rozwałkować. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni - termoobieg. #Pomidory, sparzamy i obieramy z skórki. Panierujemy w poszatkowanej #natce #pietruszki, #koperku i #kurkumie. #krem z #pora #por kroimy i gotujemy do miękkości razem z #ziemniakami pokrojonymi w kostkę i suszona wloszczyzna. Po ugotowaniu blendujemy
Szkrab Je Samobiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną
Codzienna kuchnia niecodziennasmakowitą kulę, ale... Mi się nie chciało ). Muszę przyznać, że zupka wyszła zaskakująco pyszna, kremowa i treściwa. Wprost genialnie smakuje w towarzystwie suszonych pomidorów; jestem pewna, że to połączenie wykorzystam jeszcze nie raz. Krem idealny na te chłodne, listopadowe popołudnia - szybki, sycący i rozgrzewający. Czego chcieć więcej...? A po inne dania obiadowe z dodatkiem brukselki zajrzyjcie koniecznie(...)laurowy i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować blenderem na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną czarnym sezamem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego! Ja tymczasem wracam do aktualnej lektury - obiecałam sobie, że skończę w tym tygodniu. A tu już przecież czwartek się kończy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Przepisów na nią znajdziecie tyle, ile kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć
Dieta bez mlekasmoothi bowl z mango i banana z borówkami + matcha z mlekiem migdałowym * 11.00 - jabłko 14.00 - obiad: zupa krem na bazie leczo i dyni ( leczo z dnia poprzedniego ) * 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, borówek i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z brokuła, pomidora i czerwonej cebuli z odrobiną oliwy i soku z cytryny Do każdego posiłku oraz pomiędzy posiłkami - woda(...)przełóż do miseczki. Dodaj pokrojoną w plastry pozostałą część banana oraz garść borówek. Możesz dodać trochę sproszkowanej herbaty matcha. smoothie bow z mango Zupa krem z warzyw: do około 4 łyżek warzywnego leczo ( cukinia, papryka, pomidory, pieczarki i cebula ) dodaj 200 g pokrojonej w kostkę, obranej ze skóry dyni i około 200 ml wody - gotuj do miękkości. Zmiksuj na krem
kolorowotorcikowoZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój
My Culinary Art