więc wiedziałam, że ich książka będzie cudna ! Książka podzielona jest na 2 części: Słona i Słodka. Przepisu z obu części trafiają w me gusta. Na pierwszy ogień pójdzie krem z pieczonych pomidorów i papryki. Od dawna chodził mi po głowie, wygląda na sycący i mega rozgrzewający. Idealny na zimę ! Ps. Czekam na kolejne – równie cudne – książki ! Katarzyna Meller
Moja pasja smakuząbki czosnku, posypujemy całość solą i pieprzem, dodajemy gałązki oregano i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 60 minut 4. Upieczone pomidory miksujemy z mascarpone na gładki krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy
Słodki KompromisKlasyczne caprese w odmiennych kolorach. żółty pomidor mozzarella oliwa z oliwek kilka listków fioletowej bazylii czerwony ocete balsamiczny krem sól pieprz Sparzyć pomidora, obrać ze skórki. Pokroić w plastry, mozzarellę można porwać lub pokroić w paski. Układać na talerzu naprzemiennie. Skropić oliwą i czerwonym octem balsamicznym
AZgotuj!Jako dziecko nie lubiłam sałat, pomidorów i cebuli, a do nie dawna nie przepadałam za mozzarellą. Zdecydowanie wyznaję zasadę, że do pewnych smaków człowiek dorasta, dlatego
Wypieki i RumieńceBardzo lubię zupy. Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole. Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki. Danie jest idealne na chłodne dni. Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso
BaRepasBABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy
W kuchni Karmel-itkitamtym roku robiłam sok pomidorowy (przepis znajdziesz TUTAJ ), dlatego w tym postawiłam na zupę. Dokładnie jest to gęsty krem pomidorowy , który smakuje przegenialnie! Jest słodko-kwaśny, idealnie kremowy i oczywiście wyraziście pomidorowy. I choć ilość użytych pomidorów może dla niektórych z Was okazać się dość pokaźna to finalnie wychodzi jej nie aż tak dużo, jak mogłoby się wydawać
Zdrowie na języku :Ppęczka dymki Sposób przygotowania: Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ciecierzyce odsączyć z zalewy, umieścić w kielichu blendera z ząbkiem czosnku, orzechami, pastą sezamową i oliwą z suszonych pomidorów. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dymkę i suszone pomidory drobno posiekać. Wymieszać z pastą z ciecierzycy. Czas przygotowania: 15' Trudność: łatwe Kaloryczność: 280 kcal
Pyry na GazWielkimi krokami zbliża się do nas jesień, już czuć ją wieczorami i porankami. Dzisiaj w Poniedziałkowym Fit chciałyśmy zaprosić Was na krem pomidorowo - paprykowy, który doskonałe Was rozgrzeje i nasyci :) Dodatkowo zarówno pomidory jak i papryka świetnie pasują do lekkich diet(...)czosnek obieramy. Cebulę czerwoną, czosnek i paprykę chili drobniutko kroimy, przesmażamy na oliwie do zarumienienie, następnie dodajemy pomidory krojone oraz pokrojonego świeżego pomidora, wszystko przesmażamy kilka chwil po czym wlewamy do pojemnika i miksujemy na gęsty krem. W tym czasie drobno kroimy paprykę czerwoną oraz żółtą - przesmażamy je na oliwie. Zmiksowany krem przelewamy do garnka, dodajemy przesmażoną paprykę, doprawiamy - koncentratem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna wersja zupy krem. Tym razem z czerwonych warzyw, z papryki i pomidorów. Pomidory stanowią bazę natomiast papryka dominuje smakiem. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie podłużne lima 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula ok 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka masła sól 1 łyżeczka oregano 1 łyżka słodkiej papryki cukier śmietanka 30 % ok 30-50 ml Pomidory naciąć(...)bulionem. Dodać słodką paprykę i oregano, troszkę soli. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę. Śmietanki dałam niedużo aby przełamać kwaskowy smak pomidorów
Monia miesza i gotujeW ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pływa w zupie - zje wszystko. Jeżeli nie lubicie kremów, wystarczy ładnie pokroić warzywa i pozostawić je w takiej formie. Śmietanka kokosowa nadała jej nieco orientalnej nuty. Potrzebujemy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kalarepa 1 pietruszka 2 marchewki 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża lub 2 małe cukinie 3 pomidory malinowe 1/2 puszki śmietanki kokosowej , u mnie ze sklepu(...)cukinię. Warzywa gotujemy do miękkości. Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Ja ją nacinam, zalewam pomidory wrzątkiem, odczekuję aż zacznie schodzić niemalże sama, później kroję je w mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Wszystko razem gotuję jeszcze 5 minut. Dodaję śmietankę kokosową i blenduję na gładki krem. Zupę należy również doprawić pod swój gust. Wystarczy sól i pieprz. Propozycja podania
MamaOskarkaPomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku, podbija kubki smakowe i nadaje się również jako sos do klusek, makaronów, kasz i ryżu, dodam, że jest to danie fit, więc dla wszystkich fit-maniaków wręcz wskazane:) Składniki: 6 pomidorów 1 duża papryka(...)posiekane suszone pomidory. Gotuję tak długo, aż woda z pomidorów odparuje i wszystko zgęstnieje (około 30 minut). Kolejno wykładam upieczone pomidory z papryką z blaszki do garnka, dodaję posiekane chilli, koncentrat i miksuję blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy krem przyprawiam do smaku, komu mało radzę dosolić;) aby pozbyć się kwaskowatości, w jednej łyżce wody rozpuszczam 1/2 łyżeczki brązowego cukru
Pause Gotowanie!pomidorowa nie jest taka, jak klasyczna poniedziałkowa zrobiona z rosołu z wczoraj. Jest gęstsza, ale nie tak gęsta jak podawana w restauracjach pod nazwą "najdelikatniejszy muślinowy krem z ekologicznych sycylijskich pomidorów cherry". Różnicę robi cebulka z czosnkiem oraz przecier, passata lub świeże pomidory, a nie koncentrat, którego najczęściej używa się do zrobienia pomidorowej (tej z rosołu z wczoraj(...)moja teściowa taką właśnie robi i bardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę
bistro mamagładki krem. Podawać z drobnymi grzankami i przyprawioną mielonymi płatkami chilli. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na cukinię, to spróbujcie także: Ketchup z cukinii i pomidorów Błyskawiczna dwukolorowa zupa krem z cukinii Dżem z cukinii z nutą mięty
Codzienna kuchnia niecodzienna