Lato to idealny sezon na pyszne zupy ze świeżych pomidorów. Jeżeli znudziła się już Wam klasyczna pomidorówka, warto poeksperymentować. Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty Dymek. Początkowo do pomysłu podeszłam sceptycznie ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze bo zupa okazała się pyszna - delikatna i kremowa a mleko kokosowe dodawało naprawdę przyjemnego posmaku. Jeżeli chodzi
Milion Smakówinformacja, że mogę włączyć piece i grzać gorące dania. Zupa, o niej napiszę tak. Oprócz królującego wszędzie na weselach rosołu, są jeszcze takie zupy jak, krem ze świeżych pomidorów z listkami bazylii, krem z borowików, brokułów, zupa cytrynowa i wiele innych. Ten sławny polski rosół różnie w różnych restauracjach wychodzi. Tylko niektóry prawdziwy gastronomik pojedzie na wieś
Kulinarny karnet Christopheraciut dłuższa wersja dla tych mniej głodnych. ;) Składniki na 2 porcje: 1 pomidor 125 g odsączonej świeżej mozzarelli (1 kulka) 4 kromki ciabatty 3 łyżeczki pesto odrobina kremu balsamicznego garść rukoli Pomidor i mozzarellę pokroić w plastry. Plastry pomidora można dodatkowo podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne. Dwie kromki ciabatty posmarować pesto, na pozostałych dwóch rozprowadzić(...)niewielką ilość kremu balsamicznego. Na kromce posmarowanej pesto połowę pokrojonej mozzarelli, następnie plastry pomidora i porcję rukoli. Przykryć kawałkiem chleba z kremem balsamicznym (czystą stroną na zewnątrz). Identycznie złożyć drugą kanapkę. Rozgrzać patelnię (najlepiej grillową). Spody i wierzchy tostów skropić oliwą. Kanapki ułożyć na rozgrzanej patelni lekko docisnąć (łopatką lub mniejszą przykrywką) . Grillować ok. 2 minuty, odwrócić na drugą stronę
Pełny talerzDziś chciałabym zaproponować Wam prosty przepis na krem z pomidorów z nutką parmezanu. Nie smakuje jak typowa pomidorówka i jest fajną, sycącą i rozgrzewającą zupą. Idealnie pasuje do niej czosnkowa bagietka i odrobina parmezanu posypanego z wierzchu. Składniki: 400g pomidorów z puszki, dobrej jakości 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml bulionu 150g parmezanu
Smakuj życie!Aksamitny krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii. Składniki: Krem: 2 cebule 15cm pora 2 ząbki czosnku 4 marchewki 2 pietruszki 200g selera 3 pomidory 2 puszki pomidorów w puszce 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2litry bulionu drobiowego(...)oliwie, dodać pokrojonego: pora, marchewki, pietruszki i selera. Całość chwilę dusić pod przykryciem. Następnie dodać obrane ze skórki pomidory, pomidory z puszki, wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać papryki, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Naleśniki pomidorowe: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji
Szalona Kuchnia Ewelinygóry zakładajac, że są niedobre. No cóż, ale znalazłam na to sposób, na szczęście pomidorów i ogórków jeszcze nie odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki
Smaczne Zdrowesmaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę. Potrzebujemy: 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva 550 g pomidorów pelati bez skórki LaSelva 1/2 łyżeczki cukru szczypta ostrej papryki sól, pieprz 250 g makaronu bucatini garść startego twardego sera natka(...)pietruszki Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier, paprykę, sól i pieprz. Dusimy pod przykryciem do momentu aż pomidory się rozpadną, co jakiś czas całość dokładnie mieszamy. Makaron
MamaOskarkazupa na bazie tego rosołu. U nas zupa jest zwykle dodatkiem do dania głównego, mała bulionówka takiej zupki, to balsam dla zgłodniałych żołądków. Ostatnim naszym hitem jest zupa-krem z pomidorów. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że jest to ostatnio najczęściej przygotowywana i najchętniej zajadana przez wszystkich zupa. Bardzo kremowa, aksamitna, lekko pikantna, słodkawa, baaardzo pomidorowa, po prostu cudnie(...)zmiękną dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Zalewamy rosołem (bulionem), przekładamy warzywa, które nam pozostały z poprzedniego dnia, dodajemy pomidory ze słoika lub z puszki oraz ser typu blue pokrojony na mniejsze kawałki. Całość blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz ksylitolem lub cukrem (gdy jest taka potrzeba) dodajemy śmietankę. Gdy zupa
Smaczne Zdrowekostkę i przekładamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę, gotujemy przez ok. 10 min. Następnie doprawiamy, miksujemy na krem. Podajemy z listkami bazylii, śmietaną lub ugotowanym makaronem, lub grzankami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniatych malutkich, słodziutkich, czerwonych kuleczek :) Zupka jest delikatna, choć z ostrym akcentem, aksamitna, niezwykle aromatyczna, słodko - kwaśna, pyszna! Podałam ją z makaronem orkiszowym i kleksem z jogurtu :) Krem z pomidorów jest w pełni wegetariański, a także wegański, jogurt można zamienić na jogurt sojowy, pestki dyni czy słonecznika ;) Składniki (na ok. 6 porcji) - 700 ml wody - 1 kg pomidorków koktajlowych(...)zioła (posiekane) oprócz soli. Zagotować. Gotować przez ok. 20-30 minut. Pod koniec doprawić solą. 4. Zupkę zmiksować na gładki krem. Nie obwiać się skórek z pomidorków. One również ulegną rozpadowi :) W ten sposób zachowujemy wszystkie, cenne właściwości pomidorów :) 5. Podawać z pełnoziarnistym makaronem/brązowym ryżem/jogurtem/jogurtem sojowym/pestkami dyni/słonecznika itp. Smacznego
Zdrowie na języku :Pdusi pyszny wieprzowy gulasz, lecę do spiżarki po przecier pomidorowy, ale on niestety był wziął i wyszedł :D. Wtedy z pomocą przychodzą mi zawsze mrożonki. Tym razem zupa krem z pomidorów posłużyła mi za składnik sosu. Po prostu wrzuciłam zamrożone kostki zupy do mięsa i już. Na marginesie ta zupa krem pomidorowy z bazylią Poltino jest przepyszna także
Kulinarne przygody GatityZupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów Kolejna zupa z soczewicy , którą bardzo lubię , zarówno tą zieloną jak i czerwoną . Zupy zresztą , też bardzo lubię , wręcz uwielbiam , niestety, reszta familii, łącznie z sędziwą Japcią ( Babcią " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) nie podziela mojego entuzjazmu , cóż jakoś muszę(...)soczewica , zacznie się rozpadać . Blendujemy na gładki krem i ewentualnie doprawiamy solą do smaku . Wykładamy na talerze , dekorujemy jogurtem , kolendrą i podajemy . Smacznego ! Post Zupa krem z czerwonej soczewicy i pomidorów pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :) dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku z oliwą, tymiankiem, pomidorami oraz czosnkiem krem z pieczonej dyni z pomidorami, pomarańczą i pleśniowym serem
Bon Appetit MałgorzatyPrzepyszny krem z pomidorów na bazie wina i dobrego bulionu z indyka z dodatkiem szarpanej wołowiny, która nadaje zupie charakteru i wyśmienitego smaku. Jeśli razem ze mną przygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki(...)czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Zupę miksuję na gładki krem i podaję z porcją szarpanej wołowiny
Mango Papaja