Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu pomarańczowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając przy tym ilość śmietanki. Do kremu można dodać frużelinę pomarańczową (na blat biszkoptu wyłożyć frużelinę, a na nią krem). Składniki na krem pomarańczowy: 240 ml śmietanki(...)schłodzonej 120 g serka mascarpone, schłodzonego 180 – 200 g pomarańczowego curdu, schłodzonego, do smaku Składniki na ok 200 g pomarańczowego curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 50 – 60 g cukru lub, do smaku* 120 ml soku wyciśniętego z 2 średnich pomarańczy 3 łyżeczki soku z cytryny skórka starta z 2 pomarańczy (średnie, umyte i wyszorowane) 1/3 łyżeczki mielonych
Słodki Pomysłciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej 200 g cukru(...)mleka 150 ml oleju 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 -3 łyżeczki ciemnego dżemu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Krem 250 g serka mascarpone 500 g śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo 3 różne galaretki Polewa czekoladowa 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2-3 łyżki kakao kilka łyżek mleka Galaretki rozpuścić ,każdą
gotuj ze mnątaki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu. Smacznego
Ostra na Słodkomasła, 1-2 łyżki masła orzechowego (na przykład migdałowego), Nutelli lub innego kremu czekoladowego, 2 łyżki kakao (lub mniej, jeśli w cieście/ ciastkach było już kakao), opcjonalnie garść wiórków kokosowych 2 galaretki truskawkowe (w opakowaniach po 70g), ok. szklanki pokrojonych truskawek krem z nutellą: 200-250 g mascarpone, 75 g czekolady (najlepiej gorzkiej, bo sama nutella jest słodka, ale może(...)więcej mleka, dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek lub kokosu). Wyłożyć na spód tortownicy, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody niż zaleca opakowanie), tężejącą wylać na truskawki i spód. Schłodzić do całkowitego stężenia. Przygotować krem z Nutellą: krótko zmiksować mascarpone. Dodać Nutellę, zmiksować. Stopniowo dodawać
Lekcje w kuchniCake Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto z kremem na Boże Narodzenie , to polecam moją Kostkę Świąteczną . Pasuje na wszelkie uroczystości rodzinne i jak na ciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto(...)warstwie kremu. Jeśli macie ochotę, by ciasto było jeszcze bogatsze i wyższe, prawie tortowe, między budyń a krem możecie wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Smak cytrusów doskonale wpasowuje się w nadchodzące Święta Bożego Narodzenia i dobrze przełamuje słodycz bezy. Ciasto Kostka Świąteczna z rozpływającym się w ustach nadzieniem posmakuje każdemu fanowi słodkich, warstwowych wypieków z kremem. Polecam ten deser
Lekcje w kuchniCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim
BullioCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim
BullioPyszna tarta z truskawkami z lekkim kremem z serca mascarpone. Tarta była robiona latem, gdy jest sezon na truskawki. Można zrobić z tymi truskawkami co się pojawiają teraz w sklepach, jednak to nie to samo. Truskawka truskawce nie równa :) Składniki: 250 g margaryny, 0,6 szklanki cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, krem(...)tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem
Aga w kuchniwyjątkowo pyszny tort- to prawdziwa gratka dla wielbicieli likieru Baileys. Jego smak jest nie tylko głównym tematem kremu z dodatkiem mascarpone i smietany kremówki, ale jest również jednym ze składników biszkoptu, nasączonego kawą z dodatkiem cynamonu, a w elemencie zdobienia- marcepanowe kuleczki, obtoczone w ciemnym kakao ! Pycha! Tort ma dwie wady: po pierwsze- lepiej będzie, jeżeli po jego spożyciu(...)sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka! ] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : Do serka mascarpone dodajemy likier i dokładnie mieszamy mikserem, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy
Domowe TortyBeza to deser, ktorego ciągle się uczę. Minęło trochę czasu, zanim pojęłam, że dobry przepis na bezę nie wystarczy. Trzeba samodzielnie kombinować, ponieważ każdy z nas
Wiszniówkadyni 150 g masła 150 g cukru 70 g ciasteczek amaretti 100 ml mleka 16 g proszku do pieczenia 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia 50 g masła 50 g cukru pudru Dekoracja ciasteczka amaretti gorzka czekolada **** INGREDIENTI Torta di zucca e mandrole 450 g di farina(...)Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem oraz cukrem pudrem. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy rozpuszczoną
La grande e la piccola cuocaczerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka "L" 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 450 g mrożonego szpinaku Poltino Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 150 g śmietanki 30% 1 kopiasta łyżka cukru pudru Dodatkowo: 150 g konfitury lub dżemu z żurawiny Wykonanie: Szpinak rozmrozić, przełożyć na sito
kolorowotorcikowoCiasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 3 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy16 g 1 szklanka oleju Krem : serek mascarpone - 250 g śmietana 36% - 250 g cukier puder - 4 łyżki Dodatkowo : owoc granatu Sposób przygotowania: Wybić jajka do miski, dodać cukier, utrzeć do białości, następnie dodawać stopniowo olej(...)upieczonego ciasta odciąć wierzch, drobno pokruszyć. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę , ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany , dodawać po łyżce serka mascarpone , dalej ubijać. Wyłożyć krem na szpinakowe ciasto, posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć dłonią. Wierzch ciasta posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny. (function
Kuchnia Danusikrótkiej przerwie wracam do Was z prostym i mega czekoladowym kremem na bazie serka mascarpone. Początki wiosny, zamiast przynieść dawkę porządnej energii, całkiem rozładowały moje akumulatory. Inspiracji na nowe posty – zero, wolne dni spędziłam na książce lub przed serialem. W końcu udało się przełamać i tak powstał ten deser, gdzie czekolada musiała się pojawić :) Składniki na 2 porcje(...)mlecznej czekolady 100g kruchych ciasteczek borówka amerykańska Sposób przygotowania Serek mascarpone przełożyć do miseczki. W wodnej kąpieli rozpuścić czekoladę, ostudzić lekko i wymieszać z serkiem (niecałe 2 łyżki rozpuszczonej czekolady zostawić, by później polać deser z góry). Ciasteczka pokruszyć i na przemian układać w szklanych naczyniach z kremem czekoladowym. Posypać z góry borówką amerykańską i polać rozpuszczoną czekoladą
Pink EnvelopeSKŁADNIKI Ciasto 200 g ciasteczek amaretti 150 g m ąki 50 g cukru 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rumu Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka philadelphia 50 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżka rumu **** INGREDIENTI Impasto 200 g di amaretti 150 g di farina 50 g di zucchero(...)pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem, cukrem pudrem i 1 łyżką rumu na gładką masę. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden
La grande e la piccola cuoca