krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:53/372)

Ciasto Lion - bez pieczenia 214

kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1 baton Lion do dekoracji Kakao do posypania po wierzchu Krem I: 200ml słodkiej 30% śmietany 4 łyżki cukru pudru 500g serka mascarpone 4 batony lion Krem II: 400ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 5 łyżek zimnej wody Sposób przygotowania: Puszkę kajmaku wkładamy do gorącej wody na ok 20 minut(...)folią spożywczą formie, układamy pierwszą warstwę maślanych herbatników. Smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugą warstwą tych samych ciastek. Krem I: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i stopniowo serek mascarpone. Do ubitego kremu dodajemy posiekane batony lion i delikatnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą- tym razem ciemnych. Krem II: Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia

Kuchnia w czekoladzie
Deser czekoladowy z chili 198

Pyszny deser mocno czekoladowy… Idealny na Walentynki! Zrobiony jest na bazie kremu pâtissière (takiego jak np. w profiterolkac h ) z dodatkiem czekolady, serka mascarpone i szczypty chili. Myślę, że miłośników czekolady nie będzie trzeba namawiać do przygotowania tego deseru. Polecam Składniki: 1 szklanka mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g serka mascarpone(...)malutki ogień i dodajemy chili, posiekaną czekoladę oraz masę, całość energicznie mieszając. Gotujemy, aż masa uzyska konsystencję budyniu, nie przerywając mieszania (bo zrobią się grudki!). Gotowy krem studzimy, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Przekładamy do pucharków i dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Tort urodzinowy Honda 196

jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem Toblerone białe 300 g czekolady białej Toblerone 300 śmietany kremówki 250 mascarpone 100 g płatków migdałowych Krem malinowy 200 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 300 g malin * 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Krem mango(...)Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i uprażone płatki migdałów. Mieszamy dokładnie, aby składniki połączyły się. Krem malinowy Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody

Wędrówki po kuchni
Tort Rocher wg Aleex 213

jajek • 180 g drobnego cukru do wypieków • 120 g mąki pszennej • 40 g kakao • 200 g zmielonych orzechów laskowych • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Krem Rocher: • 400 g serka mascarpone • 400 g nutelli • 100 g mlecznej czekolady • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Krem śmietankowy: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 100 g serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru(...)Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. 14. Przygotować krem śmietanowy: żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku. Odstawić. Do misy miksera wlać mocno schłodzoną kremówkę oraz schłodzony mascarpone. 15. Ubić do otrzymania sztywnego kremu pod koniec ubijania dodając cukier puder. Nie ubijać zbyt długo, aby krem się nie zwarzył. Kiedy masa będzie już sztywna, szybko wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować

W mojej kuchni
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 207

Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu. Krem czekoladowy: Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki(...)czekolady: mleczną i gorzką, po dwóch minutach wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej czekoladowej masy. Schłodzoną wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia do masy dodać serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem. Poncz: Sok z wiśni wymieszać z wódką. Złożenie tortu: Jeden blat biszkopta ułożyć na paterze, skropić równomiernie ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego rozsypać szklankę wiśni osaczonych

Wanilia i Kardamon
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone 173

startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z  cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych. Przygotowanie: Zmiksuj ser mascarpone z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy na gładką masę(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 45 minut  a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na dwie części. Na jednym krążku rozsmaruj połowę kremu z sera mascarpone, przykryj drugim krążkiem i posmaruj pozostałym kremem. Posyp uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Tort czekoladowo – pomarańczowy 234

Biszkopt 7 jajek 203 g cukru 120 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego szczypta soli Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki * 250 g mascarpone 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4-5 łyżek cukru pudru Krem pomarańczowy 250 g pomarańczy ** 25 g cukru *** 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny(...)wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Nasączenie Do soku pomarańczowego dodajemy cukier oraz alkohol. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy na bok. Krem waniliowy do tynkowania Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Przełożenie Biszkopt dzielimy

Wędrówki po kuchni
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 215

mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną nutą amaretto, żeby trochę całość podkręcić. No i szkło... I tu zaczęły się schody, muszę przyznać. Wyszło mi dopiero za piątym razem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
tort z brzoskwiniami i galaretką 352

Wystudzone przelewamy np. do dwóch kekesówek, wyłożonych folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wyciągamy je z foremek i kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy z mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywny krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat układamy na paterze (możemy go delikatnie nasączyć). Smarujemy 2 łyżkami dżemu brzoskwiniowego, układamy naprzemiennie 1/2 cz. pokrojonych brzoskwiń oraz 1/2 cz. galaretki(...)delikatnie nasączyć) również smarujemy go dżemem i układamy pozostałe brzoskwinie i galaretkę. Rozsmarowujemy pozostały krem. Układamy trzeci blat, delikatnie docisjamy (możemy go delikatnie nasączyć). Wierzch i boki pokrywamy kremem z mascarpone. Do boków przyklejamy biszkopty, związujemy wstążką a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Tort Owocowa Wyspa 187

owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze dla osób, które nie przepadają za ciężkimi, maślanymi kremami. Smakowo, dobrze schłodzony nawiązuje właśnie do popularnych lodów Big milk Trio. Dekoracja ze świeżych owoców i miętowe przybranie nawiązują do wnętrza- co z oczu…to w środku😃 Składniki na biszkopt(...)tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na masę malinową: frużelina: 250g malin 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody 1 łyżeczka żelatyny +250 g mascarpone Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek). Do powstałego sosu

Domowe ciasta
TORT CZEKOLADOWY 124

najlepiej na całą noc. Następnego dnia masę przełożyć do miski, dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem przez około 3-4 minuty (tyle czasu powinno wystarczyć, by krem się połączył z serkiem mascarpone(...)stał się puszysty). Taka ilość kremu wystarczy do 1 przełożenia tortu, wykończenia wiechu i boku o średnicy 18 cm. Krem malinowy: * 600 g malin (użyłam mrożonych) * kilka kropel soku z cytryny * cukier (ilość należy dopasować do smaku) * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżeczki żelatyny * 1/3 szklanki wody * 250 g serka mascarpone Wykonanie: Maliny wsypać do garnka, wsypać cukier, dodać

Zrób to smacznie
Łabędzie z ciasta parzonego 147

smakowało ... mmmm .... :) Składniki (12 sztuk): Ciasto parzone: 125 g wody 5 g soli 125 g masła 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 4-5 sztuk) Krem: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: czekolada roztopiona cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone:  w garnuszku umieścić wodę, masło i szczyptę(...)szyje), w zależności od rozmiaru ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Gdy ptysie ostygną przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, cukier puder do smaku i zmiksować do połączenia. Ptysie w kształcie łzy

Kocham..lubię..gotuję..
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 263

wtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni

Ciastkozercy
Krem gruszkowy 425

Jeżeli zastanawiacie się- jak można wykorzystać miękkie, dojrzałe gruszki- to gruszkowy krem jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny. Świetnie sprawdza się w roli deseru- ale możecie go również wykorzystać do przełożenia tortów, lub jako dodatek do ciast. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, o czym możecie się przekonać zerkając na poniższy(...)przepis. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM GRUSZKOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 300 g. miękkich, dojrzałych gruszek 1 opakowanie śmietan-fix (Dr.Oetker, op. 9gr.) lub 1 opakowanie mix do śmietany (Delecta, op. 13 g.) Przygowowanie Kremu : Smietan-fix łączymy z cukrem pudrem. Gruszki obieramy

Domowe Torty
Ciasto z nektarynkami 135

smaczne, dlatego polecam sprawdzić ten przepis, póki można dostać świeże nektarynki w atrakcyjnej cenie. Dostaniemy je praktycznie w każdym markecie lub odwiedzając lokalny targ. Dodatkowym urokiem jest krem na bazie serka mascarpone, który sprawdza się w każdej sytuacji. Składniki Ciasto: 250 g mąki (1 szklanka) 200 g cukru (1 szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 100 g miękkiego masła(...)kostki) 1 łyżka cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 2 jajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150 g migdałów w płatkach 2 nektarynki Przygotowanie Ciasto: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy w kształcie serca, jednak można użyć tradycyjnej

Programista w kuchni
Ciasto z nektarynkami 170

smaczne, dlatego polecam sprawdzić ten przepis, póki można dostać świeże nektarynki w atrakcyjnej cenie. Dostaniemy je praktycznie w każdym markecie lub odwiedzając lokalny targ. Dodatkowym urokiem jest krem na bazie serka mascarpone, który sprawdza się w każdej sytuacji. Składniki Ciasto: 250 g mąki (1 szklanka) 200 g cukru (1 szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 100 g miękkiego masła(...)kostki) 1 łyżka cukru waniliowego 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 2 jajka 3 nektarynki Krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150 g migdałów w płatkach 2 nektarynki Przygotowanie Ciasto: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłem tym razem formy w kształcie serca, jednak można użyć tradycyjnej

Programista w kuchni