zamiast uwodornionych), tłuszcze cukierniczych, piekarskich i smażalniczych, w tym popularne frytury używane do głębokiego smażenie frytek czy kotletów pieczywo produkty smażonych przemysłowo (przekąski) żywność typu fast food masło orzechowe zupki chińskie ciastka, biszkopty, herbatniki, paluszki, krakersy chipsy Spożycie trans-kwasów tłuszczowych w Polsce szacuje się na 2,8-6,9 g dziennie, podczas gdy ich dostarczana ilość nie powinna(...)tłuszczowych powinniśmy jak najrzadziej jeść produkty, które w składzie mają olej palmowy. Nie można zignorować także rakotwórczych zanieczyszczeń oraz niekorzystnego wpływu na środowisko. Różnego rodzaju sklepowe ciastka, czekolady, batony, kremy czekoladowe (aż 1/3 Nutelli to tłuszcz), słone przekąskach i fast-foody na pewno nie powinny pojawiać się w naszej diecie regularnie (a najlepiej w ogóle ). Źródła
Powiedz dietom nieprzepis trochę zmodyfikowałam, posiłkowałam się przepisem ze strony: Sernik rosyjski - Burczy w brzuszku , ale sernik rzeczywiście wyszedł obłędny, tak jak się spodziewałam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechowy spód: 3/4szkl. zmielonych orzechów laskowych 1szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkiego masła szczypta gałki muszkatołowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1kg sera(...)soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodawałam po jednym do sera zmiksowanego z cukrem. Następnie do sera wmieszałam proszek budyniowy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam w oddzielnej misce na sztywny krem i dodałam ją do masy serowej. Na koniec do masy serowej dodałam ubite białka i wymieszałam masę drewnianą łyżką. Masę wyłożyłam na podpieczony spód. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam
Waniliowe Improwizacjepozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia(...)uzyskać 4 blaty. Wysokość tortu: 12 cm By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Wędrówki po kuchniDzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę(...)niej ;-) 4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego
kruche babeczkidobrej konfitury malinowej sól, pieprz do smaku. 3. Dressing orzechowy 60 g masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne ostry. 4. Dressing curry z tahini(...)niej skórka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz do smaku. 7. Dressing miodowo – musztardowy 250 ml oleju roślinnego 2 łyżki musztardy stołowej lub kremu z gorczycy z miodem Konik 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku. 8. Dressing ziołowy z tahini 250 ml pasty sezamowej jasnej 150 ml zimnej wody
ladykitchendobrej konfitury malinowej sól, pieprz do smaku. 3. Dressing orzechowy 60 g masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki octu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne ostry. 4. Dressing curry z tahini(...)niej skórka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz do smaku. 7. Dressing miodowo – musztardowy 250 ml oleju roślinnego 2 łyżki musztardy stołowej lub kremu z gorczycy z miodem Konik 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz do smaku. 8. Dressing ziołowy z tahini 250 ml pasty sezamowej jasnej 150 ml zimnej wody
ladykitchenORZECHOWE MAKARONIKI O makaronikach mogę napisać tyle, że robiłam je pierwszy raz. Chodź nie są idealnie równe i lśniące, są za to chrupiące. Naturalnym barwnikiem są orzechy. Lubicie takie słodkości? Na początek wybrałam prostszą wersję ich przygotowania, a są dwie wersje beza francuska i włoska. Ogólnie rozpływają się w ustach i przyznam się bez bicia...nigdy nie jadłam(...)placki na macie do makaroników. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na około 10-12 min. lub krócej jeśli makaroniki są małe ( u mnie większe ). Ostygnięte makaroniki przekładamy kremem, lekko dociskając połówki makaroników do kremu
Kuchnia Paulettesbyć koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się(...)ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi
Cztery Fajerybyć koloru żółtobeżowego albo białego. Występują odmiany o brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się(...)ziemniaków Topinambur jest niemal tak samo uniwersalny jak... ziemniaki. Można z niego przygotować puree, frytki i chipsy. Świetnie smakuje pieczony i ugotowany tradycyjnie lub na parze. Doskonałe są zupy krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 250g gładkiego twarożku dodatkowo - puszkę kajmaku/masy krówkowej - ok. 0,5kg czerwonych porzeczek Wszystkie składniki ciasta trzeba szybko posiekać(...)najpierw na kratkę, a potem na dno ODWRÓCONEJ blachy, w której się piekł i na jeszcze ciepłe placki rozprowadzam masę kajmakową, u mnie była to odnaleziona w spiżarce masa orzechowa. Na kajmaku lądują dość gęsto porzeczki, na obu częściach ciasta już z kajmakiem. Kwaskowe porzeczki wspaniale łączą się ze słodką masą krówkową. Ubijam na sztywno śmietankę z odrobiną cukru pudru
I tu będę miała takie tesamej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej pozostaje w żołądku. Dlatego lubię przyrządzać ja rano i zabierać ze sobą na przykład do pracy(...)dorzuć szparagi. Po kolejnych 3 minutach wlej do garnka 800ml wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Zawartość garnka przelej do blendera, dorzuć masło orzechowe oraz sok z cytryny i zmiksuj całość na gładką masę. Następnie przetrzyj ją przez sitko pomagając sobie łyżką lub szpatułką – dzięki temu pozbędziesz się włókien, zupa będzie gładka i zniknie
Roślinna - blog wegańskiefektowne ciasto, które z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich łasuchów. Słone orzeszki i krakersy świetnie przełamują smak słodkiego kajmaku i kremu, chrupiące batoniki idealnie komponują się z pozostałymi warstwami, a całe ciacho z pewnością jest warte zgrzeszenia. Malinowa księżniczka z kremem budyniowym Przepis tutaj (KLIK) Niebiańsko smaczne i mega efektowne ciasto. Warto wypróbować ten przepis! Krówka z bananami Przepis(...)tutaj (KLIK) Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Bananowiec straciatella Przepis tutaj (KLIK) Obłędnie pyszne i bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu ciasto. Leśny skrzat Przepis tutaj (KLIK) Bardzo smaczne i efektowne ciasto
Blog z Apetytemyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100 ml wina białego wytrawnego 50 g cebuli przekrojonej na pół 50 g gęstego jogurtu 20 g oliwy z oliwek(...)Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki , gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dopraw do smaku. Gotuj 4 min uty, p rzelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem. Wersja na thermomix Przygotowanie: Kalafior p odziel
SzczyptaSmaQ