jajka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka drożdży Krem: 4 jajka 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 8 dkg margaryny np Palmy z murzynkiem 1 mały kieliszek wódki Dodatkowo: 2 tabliczki mlecznej czekolady wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać(...)rozpuszczenia, a do całkowicie wystudzonego budyniu dodajemy kieliszek wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polecam dekoracje kwiatowe Różana Kraina
Kuchnia w czekoladzieSkładniki – porcja dla czterech osób: 400 ml mleczka kokosowego, 4 łyżki nasion chia, 3 łyżki miód lub syropu klonowego, 200 gram malin mrożonych lub świeżych
Coś bym zjadłaWyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao(...)ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą) 100 g zimnego masła kokosowego 100 g brązowego cukru 1 duży banan szczypta soli 3 łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana
greenscarfkrem z brokułów Bounty Czy można sobie wyobrazić trafniejsze połączenie niż zielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy Bounty to prawdziwe doznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 litr wywaru warzywnego; 1 brokuł; puszka mleka kokosowego pieprz i sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie(...)Razem z brokułem w garnku ląduje także sok z cytryny oraz starty imbir. Po 10 minutach rozdrabniamy wszystko blenderem, dodajemy małą puszkę mleka kokosowego i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i doprowadzamy do zagotowania. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub uprażonymi płatkami migdałowymi. Ostry brokuł, czyli zupa dla odważnych Kochacie ostre zupy i myślicie, że brokuł absolutnie nie znajdzie
Moja smaczna kuchniaziemniaczaną oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiewać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszać łyżką, zagarniając masę od spodu do góry - na koniec do masy dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać - masę przełożyć do tortownicy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika - piec 30-35 minut lub do tzw. suchego patyczka - podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby biszkopt nie opadł - upieczony(...)mniejsze kawałki białą czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej jednolitej polewy - polewę ostudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - schłodzoną polewę ubić do powstania gęstego kremu - gotowym frostingiem udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi - całość ponownie schłodzić - ciasto podawać schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce
Smakołyki Berenikiłyżki miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego WYKONANIE Awokado obrać ze skórki, wyciągnąć pestkę i przełożyć do misy blendera. Dodać kakao, miód i olej kokosowy, po czym włączyć urządzenie. Powinna powstać nam jednolita, błyszcząca masa bez grudek. Krem przechowywać w lodówce do kilku dni. Uwagi: Ilość kakao i miodu możecie dostosować indywidualnie. Mój blender początkowo nie chciał zmiksować masy, więc pomogłam
Passions hobbies lifedodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę.Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margarynyWszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki
Moje domowe kucharzenieherbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut(...)patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego
Ciastkozercyidealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka(...)mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm). Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem. Przygotowanie kremu: Oryginalny krem do tiramisu składa się
Ola la LCHFPrzed Wami rozwiązanie niedawnej zagadki, czyli jak dobrze spożytkować krem orzechowo-czekoladowy nie wyjadając go pospolicie ze słoiczka :P Kilka osób było blisko a Ervisha nawet bez skrupułów rozszyfrowała naszą zagadkę! Powiemy szczerzę, że bułeczki wyszły zacne od zewnątrz aż po sam środek i chyba nie musimy zapewniać, że wywołują uśmiech na twarzy każdego :D Według nas to idealne(...)mąki żytniej pełnoziarnistej -7g suchych drożdży -200ml napoju roślinnego (u nas mieszanka ryżowo-kokosowa) -60g oleju kokosowego -80g cukru kokosowego -2 jajka -2 kapsułki po 200mg węgla aptecznego Dodatkowo -krem orzechowo-czekoladowy (u nas alce nero ) -jogurt grecki lub lukier (do namalowania oczu) Krem orzechowo-czekoladowy zamrozić we woreczkach. Mniej więcej ok 1,5 łyżeczki kremu
Candy Pandasbiałego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jaja, 2 galaretki agrestowe, 1 galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy, 1 paczka herbatników. Wykonanie: Ser utrzeć na krem- odstawić. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, połączyć z serem i wszystko razem dokładnie wy mieszać. Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ litrze wrzącej wody, ostudzić i lekko tężejącą
Tradycyjna Kuchniaformę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru
Fabryka pomysłówogniu około 35 minut, aż pomidory będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać. Blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Krem możemy podać z kwaśną śmietaną, pesto bazyliowym, prażonymi orzechami lub ze śmietanką kokosową (wtedy będzie wegańskie). *,** – jeśli nie macie świeżego majeranku i oregano, to wtedy dodajcie po ½ łyżeczki suszonych ziół. Post Najlepszy krem ze świeżych
ladykitchenłyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g herbatników puszka kajmaku (polecam firmy Gostyń) polewa czekoladowa* wiórki kokosowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy(...)jedną połowę biszkoptu wykładamy połowę kremu. Następnie układamy połowę herbatników. Rozsmarowujemy masę kajmakową i układamy na niej resztę herbatników. Dodajemy drugą połowę kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc). *polewę czekoladową można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu lub użyć gotowej
My simple kitchen