ostatnia porcja będzie ciężka do zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz tez przepis na Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni <klik
Pora na pora i pomidorałyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 60 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa 350 ml wrzątku truskawki kokos do posypania Przygotowanie: Mascarpone, mleczko kokosowe, cukier puder i spirytus zmiksować na jednolity krem. Wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. Krem rozlać do szklanek i odłożyć do stężenia. Przygotować galaretkę w 350 ml wrzątku i odłożyć do schłodzenia. Na kremie
Ala piecze i gotujeOstatnio wypróbowuje różne kremy i nadzienia do wafli, były już wafelki kokosowe , rumowe , kajmakowe , czekoladowe w postaci tortu i bardziej gorzkie z orzechami . Teraz postanowiłam zrobić takie w bardziej orzeźwiającej wersji, by smak kojarzył nam się bardziej z latem. Inspiracja powstała na szybko, a dodatek świeżej skórki z cytryny był strzałem w dziesiątkę! Pokochałam ten smak :) Składniki: 250g masła
Smakowy Rajwaniliowy krem jaglany z sosem truskawkowym i prażonymi wiórkami kokosowymiWyszedł trochę za rzadki, ale co tam. :P
More food, love and dreamsszklanki masła orzechowego (lub mielimy w blenderze 200 gram niesolonych orzeszków ziemnych na krem)1 szklanka mąki orkiszowej1 łyżka oleju kokosowego4 łyżeczki stewii1 jajkoszczypta soli1/4 łyżeczki sody3 łyżki wody+ 1 łyżka wody do polewy20 gram gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka kokosowegoMasło orzechowe mieszamy z olejem kokosowym, jajkiem oraz wodą. Mąkę mieszamy ze stewią, solą i sodą. Składniki "mokre" mieszamy
Mango Papajamiodu Łyżeczka cukru Kubek płatków migdałowych Owoce Arbuza obieramy ze skóry i wykrajamy dwa grube plastry różnej wielkości. Następnie wkładamy je do lodówki. Wyjmujemy mleko kokosowe (koniecznie mocno schłodzone) i oddzielamy mleko od kremu. Najłatwiej je rozdzielić otwierając puszkę od dołu wówczas mleko wypłynie, a krem zostanie. Masę wydłubujemy z puszki, dodajemy cukry i miód. Całość intensywnie miksujemy i odstawiamy
Kolizje Smakówskóry, wyciąć zdrewniały środek i pokroić na mniejsze cząstki. Do kielicha blendera wrzucić cząstki ananasa - zmiksować. Mleczko kokosowe dodać do ananasa - raz jeszcze zmiksować. Jeśli mleczko kokosowe przybrało postać gęstego kremu - możecie je przed dodaniem do ananasa lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Koktajl podawać od razu ! Smacznego
kolorowotorcikoworazowej orkiszowej 1 szklanka amarantusa ekspandowanego ½ łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 50g roztopionego oleju kokosowego 50g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo do przełożenia: np. powidła śliwkowe lub krem czekoladowy Wykonanie: do miski wkładamy mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski wkładamy jajka(...)roztopiony olej kokosowy, cukier oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy, następnie do mokrych składników dodajemy suche i całość mieszamy do połączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę , zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC około
Słodkie zapomnieniejajka – 3/4 szklanki cukru – 3/4 szklanki oleju – 5 łyżek orzechów włoskich – 5 łyżek wiórków kokosowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka kardamonu – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli Krem – 25 dag serka mascarpone – 1/3 szklanki cukru pudru – 1/2 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jajka(...)marchewkę i drobno posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe. Wymieszać wszystko delikatnie. Na końcu dodać przesianą wcześniej przez sito mąkę wymieszaną z cynamonem, kardamonem, sodą proszkiem i solą. Wszystko wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffiny i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160*170 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przygotować krem. Mascarpone ubić z cukrem. Dodać cytrynę. Muffiny
I LOVE LIFEPodobno przepis na to pyszne ciasto pochodzi od Siostry Anastazji, chociaż chyba trudno dociec, kto był tak na prawdę pierwszym autorem przepisu. Ja znalazłam
Walijskie Pichceniejest dietetycznym sosem czekoladowym. Będziecie zachwyceni :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych Krem : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku 2 łyżki wiórków kokosowych Sos: 3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka wody Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno
Chocolate Muffin Blogzupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco gorący krem z cukinii na chłodne (jesienne) i mroźne (zimowe) dni! Składniki na 4 porcje: 1,5 średniej(...)suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cukinię, cebulę i czosnek kroimy na dowolne kształty. Podsmażamy na oleju kokosowym, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy. Umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy mleko i blendujemy na gładki krem. Gotowe
Jeść, by żyć w zdrowiuczyli kokosowy bekon to nietuzinkowy pomysł na posypkę do dań wegeteriańskich i wegańskich. Papryka wędzona zapewnia „mięsny posmak” i konkretność, a chrupkość płatków kokosowych urozmaica dania o jednolitej strukturze np. gęste zupy kremy, curry czy gulasze. Choć nie umywa się do prawdziwego boczusia, to całkiem nieźle spełnia swoją posypkową rolę. Przepis z niezastąpionej Jadłonomii (pokazywany był w programie(...)sobie wcześniej i przechowywać szczelnie zamkniętą do miesiąca. Używamy jej mało – jest baaardzo sycąca. A może macie własne pomysły do jakiego dania jej użyć? Wegański boczek z kokosa (kokosowy bekon) – posypka: 1 szklanka płatków kokosowych (kokosowych chipsów – wiórki się nie nadają) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 i ½ łyżeczki syropu klonowego
Poezja smakuOREO No-Bake Cheesecake SKŁADNIKI | INGREDIENTS 160 g zmiksowanych ciasteczek (ok. 22 ciasteczka bez kremu) | 160 g of mixed cookies (about 22 cookies without cream) 65 g rozpuszczonego oleju kokosowego | 65 g of dissolved coconut oil 1 kg sera twarogowego (polecam Piątnicę) | 1 kg of quark cheese (I recommend the Piątnica) 1 łyżka(...)thickly chopped cookies (about 6 cookies with cream) posypka: 15 g zmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) | sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies) SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę
Better Life By Auntie Julodówki robi się dość twardy, trzymany w szafce m płynną konsystencję, swobodnie spływa z łyżeczki. Krem jest ekologiczny, bezglutenowy, wegański, bez zbędnych ulepszaczy. Źródło błonnika pokarmowego, magnezu i potasu, W jego składzie znajdziecie takie składniki jak: - cukier kokosowy - mleko kokosowe w proszku(...)pasta z orzechów kokosowych 12% - olej słonecznikowy - błonnik z akacji - olej kokosowy - proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 5% Z czystym sumieniem polecam wszystkim kremy Super Krówka . Na stronie producenta znajdziecie jeszcze 3 inne warianty smakowe
Zrób to smacznie