białek, to postanowiłam je wykorzystać w nieco odmienny sposób. Deser dopełnia krem i dekoracja z wymienionych wafelków czekoladowych Lusette. Zatem do dzieła. Składniki na 4 porcje : 100 g Wafelków Lusette o smaku czekoladowym 4 białka 125 ml oleju z pestek winogron lub kokosowego 150 g drobnego cukru do wypieków 30 g ciemnego kakao
vaniliowoczekoladowaefekty możecie zobaczyć w dzisiejszym poście. Spody tych małych cudeniek powstały ze zmielonych płatków kukurydzianych i niewielkiej ilości kakao, a połączono je za pomocą jednego banana oraz odrobiny oleju kokosowego. Aż sama się dziwię, że w ogóle się upiekły... a wyszły naprawdę smaczne i kruchutkie! Mimo wszystko same spody były niewystarczające na deser, tak więc musiałam pomyśleć o jakimś wyszukanym(...)bardziej osłodzić smak. Takim oto kremem nadziałam moje cudowne tartaletki i włożyłam na jakiś czas do lodówki, żeby nieco się schłodziły. Przed degustacją posypałam niektóre z nich jagodami goji. Nie są konieczne, ale z pewnością polepszają smak. ;) Składniki: na kukurydziano-kakaowy spód 100 g płatków kukurydzianych czubata łyżka naturalnego kakao dwie łyżki oleju kokosowego 1,5 banan Płatki kukurydziane
Kuchnia Elliecytrynowy i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam… (inspiracja ze strony bojongourmet.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g migdałów 50g wiórków kokosowych szczypta soli(...)blendera przełożyć migdały, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać szczyptę soli, syrop z agawy i znów miksować. Masę wyłożyć do formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm, wyrównać i uformować brzeg tarty ( patrz FILM ). Nadzienie: 3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować. Gotowy krem wlać na spód w blaszce, wyrównać
Mała Cukierenkakrem, ponieważ to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw. Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i będzie smakowała dzieciakom. 2 ogórki dobra cena KLIK 1 cukinia 1 kalarepa dobra cena KLIK 3 cebule 4 ząbki czosnku kawałek imbiru olej kokosowy(...)oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem. Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem. Podaję z kleksami kwaśnej śmietany
Takie tam pichcenienutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody(...)delikatnie zarumieni dodaj pokrojone warzywa dolej wodę dodaj lubczyk i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej ugotowane warzywa wraz z wywarem zblenduj krem można wzbogacić słodką śmietaną Pieczona brukselka Składniki 500 g fioletowej brukselki olej syrop imbirowy Przygotowanie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C oczyść brukselkę z uszkodzonych listków każdą przetnij wzdłuż
Szybko Szybkowarwiórków kokosowych Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier i wiórki kokosowe, całość smażyć na niewielkim ogniu. W czasie smażenia mieszać całość drewnianą łyżką, tak aby posypka równomiernie się zrumieniła. Ciasto posypać uprażonym kokosem lekko wciskając go w krem. .ODSTAWIC CIASTO NA KILKA GODZIN W CHLODNE MIEJSCE./NAJLEPSZE JEST NA DRUGI DZIEŃ
Kubki smakuświata" , zaś przeciwnicy krzyczą "tłuszcze nasycone!" . Jak jest naprawdę? W całym tym zamieszaniu trudno się odnaleźć, dlatego dziś przedstawiam w skrócie kilka najważniejszych faktów dotyczących oleju kokosowego: 1. Olej kokosowy w kilkunastu procentach zawiera kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu (kapronowy, kaprylowy, kaprynowy). Nie są one magazynowane, a zamieniane w energię lub ciała ketonowe, które wykazują działanie terapeutyczne w padaczce(...)Jego zastosowanie w kosmetyce jest naprawdę szerokie. 7. Nadaje się także jako słaby krem do opalania - klasa SPF 4. Pomaga także łagodzić oparzenia słoneczne. Kupując koniecznie wybieraj nierafinowany, tłoczony na zimno . Zachowuje on smak i zapach kokosa, w przeciwieństwie do rafinowanego. Olej kokosowy w temperaturze poniżej 25 stopni C ma konsystencję stałą, przypominającą masło. Nie zalecam stosowania
Powiedz dietom nieTiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :) To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe :) czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w jednej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu(...)jeśli pesteczki Wam nie przeszkadzają, nie jest to konieczne ). Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Ze świeżymi malinami można postąpić tak samo lub po prostu rozgnieść je widelcem wraz z cukrem. Krem: Jajka sparzyć zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka dokładnie odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą i gęstą masę. Następnie stopniowo dodawać serek
Opowieści z piekarnikarobiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1 łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2(...)całą śmietanę, dodajemy 2 opakowania śnieżki i miksujemy (śmietana musi być sztywna, ale trzeba uważać, aby jej nie zważyć). Gdy śmietana będzie sztywna jak trzeba dodajemy do niej wiórki kokosowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę (trzeba uważać żeby się nie zważyła, jeżeli tak się stanie trzeba dodać trochę mleka lub śmietany). Wszystko delikatnie mieszamy.Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół
Piekę, bo lubięroślinnego Przygotowanie kremu : Jednej szklankę soku ( zostawić trochę do rozmieszania budyniu) zagotować, dodać 3 łyżki cukru, wlać rozmieszany w soku budyń- zagotować, wystudzić i dodać żółtka, dokładnie je wmiksować Następnie dodać masło i dalej miksować Ananasy pokroić w drobną kostkę, wycisnąć z nich nadmiar soku, dodać je do masy Składniki na placek z białek i wiórek kokosowych : 5 białek(...)mąki ziemniaczanej 20 dag wiórek kokosowych Przygotowanie : Białka ubić na pianę , dodać 1 szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną, wtedy dosypać stopniowo wiórki, upiec w temp. 170 *C przez około 35 min. Przygotowanie ciasta : Upieczony biszkopt przekroić na dwie części, jedną odłożyć, a drugą ułożoną we foremce posmarować dżemem porzeczkowym, na dżem rozsmarowujemy większą część kremu ananasowego, przykrywamy drugą częścią biszkoptu
Proste Potrawyjednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz(...)pojedynczo piec około 30 minut w tortownicy wyłożonej papierem to pieczenia, ta standardowo robię „tamborek” łatwiej mi wtedy przekładać ciasto do studzenia. W trakcie pieczenia ciasta przygotować krem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Zblendować na gładką masę serek z cukrem pudrem i skórką pomarańczową. W trakcie blendowania doszłam do wniosku, że mój krem jest ciut
greenscarfBania idzie odmiyniać bez wszyjske przipadki i miyszać ze wszyjskimi warzywōma 1 i prziprawōma, kere 2 Wōm 3 przidōm 4 do gowy. Połra 5 zupōw ze
Chop w kuchnipieprz sól świeża pietruszka, lub kolendra Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju kokosowym. Kalafior myjemy i dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do wywaru warzywnego, razem z podsmażoną cebulką i gotujemy pod przykryciem do miękkości, a następnie blendujemy na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy trochę wody, dodajemy quinoę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo utartym kuminem i curry
Quinoa Raz!Praliny przygotowane na bazie kremu daktylowego są idealnymi słodyczami dla wszystkich tych osób, które cenią zdrowe odżywianie i dbają o siebie. Warto poświęcić chwilę, aby własnoręcznie przygotować pysze daktylowo-kokosowe praliny, które są bez cukru i bez tak powszechnie używanego w sklepowych słodyczach (bezwartościowego) oleju palmowego. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a świadomość z czego są wykonane w efekcie daje
Kuchcik gotuje