Efektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką
Kulinarna (nie)codziennośćzrobi furorę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) KRUCHY SPÓD: * ciasteczka markizy ( czarne ) – 200 g * kakao – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * masło – 80 g KREM CZEKOLADOWY: * mleczna czekolada – 100 g * posypka Delecta Decorada „Płatki Czekoladowe” – 40 g * masło – 50 g * śmietanka 36% – 50 ml KARMELOWE ORZECHY: * orzechy włoskie(...)blenderze na piasek, dodajemy kakao, cukier puder i roztopione masło – wszystko razem mieszamy, a następnie wylepiamy dno i boki tortownicy – odstawiamy na ok. 20 minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy
Ostra na Słodkohitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Forma 28 x 28 cm) Pianka: 600 ml śmietanki 30-36% 2 galaretki truskawkowe Spód: około 100 okrągłych biszkoptów Wierzch: krem/polewa czekoladowa(...)następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) (*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego. Ja tym razem zdecydowałam się na nadzienie termostabilne Lauretta i uważam to za doskonały pomysł
Di gotujeDomowa nutella Domowy krem orzechowo czekoladowy czyli tzw. domowa nutella, uwielbiana przez dzieci i dorosłych, jest moim zdaniem równie smaczna, jak oryginał. Nie zawiera, owianego ostatnimi czasy złą sławą, oleju palmowego, waniliny ani mleka w proszku. Znana ze sklepowych półek i lubiana przez miliony ludzi na całym świecie oryginalna Nutella, ma w swoim składzie.... 13% orzechów (tak przynajmniej napisano(...)miejsce wśród składników zajmują.... cukier i olej palmowy. To m.in. jeden z powodów, dla których wolę samodzielnie przygotować pyszny domowy krem z rzechów laskowych i kakao.. Domowy krem orzechowo-czekoladowy nie zawiera oleju palmowego ani waniliny - zamiast tego dodałam ekstrakt z wanilii. Można go dodatkowo wzbogacić olejem kokosowym. Jeśli jednak zdecydujecie się dodać olej kokosowy nierafinowany, zmienicie nieco smak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzekoladowy krem jaglany to pyszna i zdrowa propozycja, w sam raz na chłodne dni. Bardzo rozgrzewający Możemy zjeść go jako deser ale także sprawdzi się w roli śniadania. To jeden z moich ulubionych kremów. Przepyszny i pożywny. Polecam zarówno dorosłym jak i dzieciom Jestem pewna, że Wam także zasmakuje. Myślę, że również Ci, którzy nie przepadają za kaszą jaglaną(...)blenderem ale nie jest to konieczne. Podajemy np. z pistacjami. Smacznego! Spróbuj także: czekoladowy deser z komosą ryżową, kakaowa jaglanka z wiśniami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Czekoladowy krem jaglany pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkiuwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek - istna euforia smaków. Biszkopt: 8 jaj 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta(...)mieszamy całość. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, tej samej wielkości co blaszka w której piekł się biszkopt i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 200 g czekolady (dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej) 200 ml śmietany 30% 1 kostka (200 g) masła Podgrzewamy śmietanę i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy
Cynamonowe szczęściePyszne muffiny z dodatkiem kremu czekoladowego ozdobione bitą śmietaną :) Owe babeczki są sycące, aromatyczne i puszyste, po prostu smaczne ;) Można je przyrządzić z różnymi dodatkami, np. orzechami, rodzynkami, czekoladą, czy z kremami, krówką, dżemem etc. Kombinacji jest naprawdę wiele ;) u mnie wygrał krem czekoladowy :D Składniki (15 szt.): 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta(...)soli 3 jajka 1/4 szklanki oliwy z oliwek 350 ml jogurtu greckiego krem czekoladowy Przygotowanie: Przygotuj foremkę na muffinki wyłożoną papilotkami i nastaw piekarnik na 175 o C. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier) wymieszaj w jednej misce. Odłóż. W drugiej misce dokładnie wymieszaj składniki płynne (jajka, oliwę, jogurt). Płynną masę wlej do miski z suchymi składnikami
Kulinarna (nie)codziennośćNiesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe. Na pewno pozytywnie zaskoczymy nim wszystkich gości :) Składniki: 2 gotowe blaty ciasta francuskiego 1/2 słoiczka kremu czekoladowego (np. Nutella) 2 żółtka (do posmarowania) 1 łyżka mleka Na blacie ułożyć arkusz papieru(...)pieczenia. Na nim rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego i posmarować go (dosyć cienko) kremem czekoladowym (fot.1) . Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego. Dobrze docisnąć. Wyciąć kształt choinki, a następnie z obu stron (zostawiając odstęp na środku, imitujący trzon choinki) ponacinać poziome paski, mniej więcej o szerokości 3 cm (fot.2) . Tak przygotowaną choinkę delikatnie przełożyć na największą blaszkę z piekarnika
Świat Ciastasię na naleśniki według jego przepisu. Oczywiście jeszcze tego samego dnia wylądowały na naszych talerzach. Naleśniki są bardzo elastyczne, delikatne, ale przede wszystkim bardzo smaczne :) ~Naleśniki z dżemem / kremem czekoladowym ~ Składniki: (1 porcja - 2 duże naleśniki) 45g mąki 100ml mleka 10g masła 1 małe jajko szczypta soli + dżem krem czekoladowy Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i smażymy naleśniki na rozgrzanej(...)patelni. Nie musimy jej natłuszczać, bo ciasto naleśnikowe ma już w sobie masło. Gotowe naleśniki smarujemy dżemem/ kremem czekoladowym, składamy w trójkąciki i podajemy
Kuchenny Skrawek Niebadonutów tak naprawdę potrzebujemy tylko 10 minut czasu (plus pieczenie, ale tego tutaj już nie liczę, bo Ty w tym czasie możesz robić coś innego :)). Ja swoje donuty posmarowałam kremem czekoladowym, ale możesz tutaj użyć masła orzechowego lub marmolady. Dobrze, jednak żeby było to coś ,,niepłynnego”, aby nie wypłynęło z donutów. Ekspresowe donuty Składniki na ekspresowe donuty : opakowanie ciasta(...)francuskiego krem czekoladowy Sposób przygotowania ekspresowych donutów: Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wytnij z niego okręgi. Jeśli masz formę do donutów to możesz jej użyć, ale jeśli nie to większy okrąg zrób za pomocą szklanki, a mniejszy np. kieliszkiem. Okręgi podziel na dwie grupy (tak aby było parzyście). Pierwszą grupę posmaruj kremem czekoladowym, zostawiając brzegi suche. Posmarowane okręgi przykryj okręgami
365 dni dookoła kuchniTruskawkowa obsesja! :P Składniki: I. Pavlova: 200 ml białek 300 g cukru kryształu II. Krem czekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g czekolady 53% 250 g śmietanki 36% (zimnej) + świeże truskawki Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 140 ° C. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na blachę(...)ognia i wrzucamy osuszoną żelatynę. Mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy do temp. poniżej 30 ° C. Śmietankę ubijamy na półsztywno. Stopniowo dodajemy ją do kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy łopatką. Wkładamy do lodówki, aby masa zgęstniała. Wgłębienie w bezie wypełniamy kremem czekoladowym i układamy truskawki. Smacznego! :) Efekty pracy ostatnich dni - lukrowane pierniczki i miś
DominikaDolciMillefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym wyciskanym przez szprycę cukierniczą, choć jest czasochłonny efekt smakowy jest tego wart. Cudownie wygląda i tak samo smakuje. To wymarzony wypiek dla wielbicieli napoleonek i innych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta(...)francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty. Ułożyć je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem
Wanilia i KardamonCóż poradzę , że lubię nie skomplikowane i pyszne ciasta. Z racji tego , że w lodówce stała nadpoczęta puszka ananasów i krem czekoladowy postanowiłam po raz kolejny zmodyfikować murzynka .... eksperyment okazał się udany i smakowity :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2 łyżki śmietany + woda do dopełnienia szklanki 3 szkl mąki 1 łyżeczka sody(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kakao 1/2 puszka ananasów kawałki czekolady ( u mnie 6 kostek) 2 łyżki kremu czekoladowego 1/2 szkl oleju Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem ok 5 minut, dodać śmietanę z wodą, sodę, proszek i cukier waniliowy - zmiksować . Następnie wsypać kakao, posiekaną czekoladę, krem czekoladowy i mąkę - zmiksować . Na koniec wlać olej i wymieszać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPieczony naleśnik na maśle klarowanym. Podałam z musem jeżynowym, mlekiem kokosowym. Do tego wegański krem czekoladowy który zrobiłam z banana, kakao i awokado. Naleśnik jest pyszny, maślany, delikatny. Do tego jesienne owoce, figi, śliwki, jeżyny i mango. naleśnik pieczony: 4 jajka wielkość M 150 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka(...)cukru kokosowego 2 łyżki masła klarowanego krem czekoladowy: 1 banan mały 1/2 awokado 1 łyżka kakao pozostałe: 20 dkg jeżyn 1/2 mango 2 figi 3 śliwki 1 łyżka orzechów nerkowca 250 ml mleczka kokosowego Puszkę z mleczkiem kokosowym wkładam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta śmietanka. Banana wkładam do zamrażalnika na noc. Naleśnik pieczony: Po otwarciu
wesoła kuchniasię lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i delikatne w smaku, doskonale skleja się je przy pomocy kremu. Całości słodyczy dodaje karmel. CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREM CZEKOLADOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki - 4 jajka Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie(...)gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części po ostudzeniu. Składniki na krem czekoladowy: - 250 mililitrów śmietanki kremówki - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną
Życie zamknięte w smaku