śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, można pominąć) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę ciastek oreo do ozdoby Przygotujemy budyń i krem czekoladowy ganache do kremu: Budyń: 1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać kakao, mąkę ziemniaczaną(...)wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć, odstawić. Krem i składanie tortu: 4. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krem czekoladowy ganache i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach, aż składniki
Mała CukierenkaDodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. Podajemy z mascarpone utartym z wanilią i cukrem oraz świeżymi owocami. GOFRY CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I BANANAMI – Mąka pszenna – 3 szkl / 400 g – Kakao – 4 pełne łyżki / 80 g – Czekolada mleczna – 2 tabliczki – Cukier – 6 łyżek – Jajka(...)Olej – 120 g / 0,5 szkl – Maślanka – 500 ml – Soda oczyszczona – 1 łyżeczka – Proszek do pieczenia – łyżeczka – Sól – 1 szczypta DODATKOWO: krem czekoladowy + banany Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy maślankę oraz olej – mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy żółtka i posiekaną czekoladę. Ubijamy białka, dodajemy cukier, łączymy
Ostra na SłodkoOstudzić. Do ostudzonej wlać alkohol. Wykonanie Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna. Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu na posmarowanie boków. Na to kolejny(...)pozostawiając trochę kremu na posmarowanie boków. Schłodźcie tort w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu. Zaczynając od najniższej partii -czekoladowy, następnie wyżej nad kremem czekoladowym -krem kawowy, i na końcu krem waniliowy. Wyrównajcie, a górę posmarujcie wybranym kremem. Można ozdobić górę tortu używając rękawa cukierniczego i tylki ozdobnej, lub kawałkami ulubionej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBiszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek ¾ szklanki mąki krupczatki(...)kakao ½ szklanki oleju roślinnego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 3 jajka 3 łyżki cukru ½ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 15 dag gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru Krem truskawkowy: ½ litra śmietany kremówki 30% 20 dag mascarpone ½ szklanki musu truskawkowego 50 ml likieru truskawkowego
Wanilia i Kardamondodatek do dania głównego, ale właśnie jako słodkie śniadanie lub deser w formie budyniu. Dziś przepis na taki właśnie zdrowy budyń jaglany podawany w słoiczku z pysznymi dodatkami. Krem czekoladowy to też bardzo zdrowa propozycja - zmiksowane awokado z bananem i kakao. Deser można przygotować wieczorem, wsadzić do lodówki i rano zjeść na śniadanie lub zabrać jako(...)szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (może być roślinne) ok. 1/2 szklanki pokrojonych orzeszków ziemnych 2 łyżki cukru lub ksylitolu do posłodzenia kaszy 4 łyżki masła orzechowego Krem czekoladowy: dojrzałe awokado banan 3 łyżki ciemnego kakao łyżeczka miodu 3-4 łyżki mleka Wykonanie: Orzechy uprażyć w nagrzanym do 180ºC pieka rniku przez około 8-10 minut (kilka razy przemieszać
Healthy food explorerŚliwki: ok. 400 g suszonych śliwek 1 szklanka rumu (plus kilka łyżek do nasączenia ciasta) Przygotowanie: Śliwki siekamy i zalewamy rumem. Podgrzewamy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. 3. Krem czekoladowy do przełożenia: 200 g śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki wrzątku(...)czasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w kremie czekoladowym. Do masy dodajemy śliwki namoczone w rumie. Tężejący krem wykładamy na połowę ciasta nasączonego rumem i przykrywamy drugą połową ciasta również nasączonego alkoholem. 4. Czekoladowy ganache
bistro mamaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia o jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Składa się z trzech różnorodnych warstw. Pierwsza to spód z kremu czekoladowego zamieszanego z sucharami. Druga to gruba warstwa śmietanki z twarogiem a ostatnia to galaretka z wiśniami. Przepis na ciasto Filadelfia jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się z niewielu składników a ciasto jest(...)Przeboje https://kulinarneprzeboje.pl/ciasto-filadelfia-bez-pieczenia/ , na tym blogu kulinarnym to jeden z większych hitów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki Składniki na spód opakowanie sucharków bez cukru 350 gram kremu czekoladowego np. kremu Nutella Składniki na masę serową 500 ml śmietanki kremówki 36% 400 gram twarogu sernikowego 250 gram serka mascarpone 100 gram cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego
To Musisz WiedziećDelikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 - 50 minut. Mój piekł się te 50. Sprawdzamy czy upieczony patyczkiem. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 blaty. Składniki krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 36 % 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, ja nie dałam) 1. Do rondelka przelewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małym ogniu (nie możemy(...)delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połączenia się składników. 2. Wiśnie odsączamy od syropu. Przełożenie tortu: Jeden bla układamy na paterze, nasączamy do syropem z wiśni - nakładamy na niego krem czekoladowy - na krem czekoladowy drugi blat, który również nasączamy - na blat część masy śmietanowej - na nią wiśnie (troszkę możemy je w masę powciskać) - jeszcze trochę masy śmietanowej do przykrycia wiśni
kruche babeczkiŚwiąt Wielkanocnych. Składniki (na 18 gniazdek) - 1 szklanka mąki pszennej - 100g masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 żółtko - szczypta soli dodatkowo: - 2 opakowanie czekoladowych jajeczek - krem czekoladowy, masło orzechowe lub inny czekoladowy krem Ze składników ugnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na 18 części i każdą(...)zrobić wgłębienie (może być nakrętką od butelki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia. Na każde gniazdo nakładać niewielką ilość kremu czekoladowego i na to czekoladowe jajka. Smacznego
CookYourselftakie krążki) 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na czekoladowy krążek : 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem do przekładania : 60 dkg masła ( 3 kostki ) 20 dkg cukru kryształu 3 duże jajka 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao(...)temperaturę pokojową. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z każdego krążka zdejmujemy wierzchnią cienką warstwę ciasta oraz papier ze spodu. Na spód dajemy krążek biszkoptowy jasny, przekładamy kremem czekoladowym. Na krem kładziemy krążek czekoladowy, przekładamy kremem. Na górę dajemy drugi krążek biszkoptowy jasny, lekko przygniatamy dłońmi. Boki tortu wyrównujemy kremem czekoladowym i odsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu oblewamy
Przepisy i porady kulinarneZastanawiając się nad ciemnym kremem do rolady, przypomnieliśmy sobie o bardzo prostym kremie paryskim . Potrzebne są tylko dwa składniki i w zależności od potrzeb można zmieniać jego gęstość przez zastosowanie innych proporcji. Idealnie nadaje się on do przekładania ciast – paryski krem czekoladowy jest gęsty, zwarty i bardzo czekoladowy. Składniki na krem paryski 300 ml kremówki 200 g gorzkiej czekolady
niecodziennikparyszklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną ) 2 łyżki kakao 2 duże jajka 3 łyżki cukru ( jeśli używacie czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć(...)tortownicy o średnicy 21 - 22 cm. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić w foremce, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Po wystudzenia ciasto przekroić na 2 blaty. Krem czekoladowy: Czekoladę połamać i umieścić w metalowej lub szklanej misce. Dodać kakao, kawę i wodę. Miskę umieścić nad kąpielą wodną i podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników
Opowieści z piekarnikaTort z musem malinowym i kremem czekoladowym to klasyczny tort dla dzieci :). Połączenie tych smaków jest bezpieczne i bardzo lubiane przez dzieci, które zazwyczaj(...)lubią kawałków owoców w kremach. Dlatego mus malinowy jest idealnym rozwiązaniem. Zamiast musu malinowego można dać mus truskawkowy lub z czerwonej porzeczki. Tutaj ograniczają nas tylko upodobania małego solenizanta :). Polecam wpis: jakie kremy wybrać do tortu. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. 1 dzień: Pieczemy biszkopt i przygotowujemy ganache do kremu czekoladowego. 2 dzień: Robimy krem
Słodki Pomysłbardzo czekoladowo i piernikowo. Zapach przypraw korzennych od tygodnia unosi się w całym domu i jak na razie końca nie widać :). Dzisiaj zapraszam na babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym. Pyszne, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Krem możemy dowolnie modyfikować i zrobić, np. pomarańczowy, dodając skórki pomarańczowej i aromatu pomarańczowego lub dodać przyprawy korzenne. Gotowe babeczki możemy ładnie zapakować(...)obdarować nimi najbliższych. Przeróżne opakowania na babeczki znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl . Babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenka