porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np. z tego przepisu średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem waniliowy (budyniowy z ricottą): 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka 100 gram ricotty 3 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka(...)rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę przygotowane kremu i umieszczam połowę malin. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu. Nie polecam przechowywać deseru. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę
Pora na pora150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę
Pora na poraKlasyczny jabłecznik na biszkopcie z lekką nutą poziomek i aksamitnym kremem budyniowym skąpany w czekoladowej polewie, czyż może być coś bardziej smacznego ? Problem jest tylko w tym, że trzeba pilnować siebie aby nie zjeść go zbyt dużo. ( Przepis na typową, podłużną blaszkę do piekarnika ). Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka octu Masa jabłkowa: 1 ½ kg jabłek ( po obraniu ) 1 galaretka poziomkowa 3 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Krem budyniowy: ½ l mleka Opakowanie budyniu waniliowego 200 gram masła Niecała szklanka cukru Polewa : ½ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Gotujemy budyń waniliowy w ½ l mleka ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Odstawiamy do ostygnięcia. Z podanych
Smaki Ewyzmielonych goździków 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/3 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie 30-40 g ksylitolu Składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych bez siarki i cukru 230 g (1 szklanka) mleka kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady (u mnie 81%) 15 g oleju kokosowego 10 g kakao 100% Dodatki: orzechy, migdały(...)przekroić na 3 lub więcej części w zależności od wysokości ciasta i ilości przekładanych warstw. U mnie 3 części które przełożyłam powidłami śliwkowymi bez cukru oraz wystudzonym kremem kokosowym Do przygotowania polewy czekoladowej można użyć gorzkiej czekolady np 81% , oleju kokosowego i kakao, które rozpuszczamy i mieszamy lub przygotować własną polewę z pominięciem czekolady. Ciasto oblać polewą i udekorować orzechami
Ola la LCHFbiałą czekoladą , delikatne, słodkie, kokosowe - niebo w gębie . Jest to ciasto z przepisów mojej mamy , serdecznie polecam :-) W tym przepisie czekoladę trzemy na tarce i takie czekoladowe wiórki dodajemy do kremu. Można ewentualnie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ale niestety biała czekolada lubi się zważyć, dlatego lepiej ją schłodzić a później zetrzeć. Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu
Kawa z mlekiempieczenia Masa serowa: 250 g serka śmietankowego 350 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Galaretka: 2 czerwone galaretki 750 ml wrzątku garść groszków czekoladowych lub borówek Zapraszam również do obejrzenia filmu Wykonanie: Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić na bok do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z soku i rozdrobnić w blenderze(...)minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Kiedy ciasto się studzi przygotować masę serowa: śmietanę, cukier, wanilie i serek ubić na sztywna masę. Tak przygotowanym kremem posmarować równo ciasto. Na kremie wyłożyć kilka groszków czekoladowych, które imitować maja pestki arbuza i zalać tężejącą galaretka. Galaretkę można dodawać stopniowo, a czekoladowe groszki układać warstwowo tworząc efekt 3D, tak jak na filmie. gotowe
Pani M - kuchnia smakowitaorzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane(...)kapustą i grzybami (wegańskie) Kapusta z grzybami Zobacz więcej przepisów grudniowych lub przepisów świątecznych Najnowsze przepisy Sernik tradycyjny pieczony Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański) Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru) Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe) Ciasto bananowe z polewą serową Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb
WegePrzepiseksperymentowania. Zawsze się opłaca. Najważniejsze, by smakowało! I pamiętaj, że te ciasta nie muszą być tylko na Boże Narodzenia. Chociaż wtedy smakują jakoś tak lepiej :) Makowiec czekoladowy w polewie czekoladowej ozdobiony cukrową posypką i posiekanymi orzechami włoskimi. Do zrobienia mojego makowca użyłam rodzynek, orzechów włoskich, gorzkiej i mlecznej czekolady oraz żurawiny suszonej. Piekłam z 2/3 porcji, ale zapomniałam, by piec(...)sernika. Ciasto pyszne, mocno makowe. Słyszałam, że świetnie pasuje do niego krem kawowy, zamierzam to sprawdzić w nowym roku. Aż mi ślinka cieknie na myśl o takim kremie w połączeniu z czekoladową masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić
Anioszek w kuchniNie przepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoją wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :) Składniki: Biszkopt
Na Ciasteczkowych PapierachBiszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, ozdabiamy perełkami i wiórkami czekoladowymi (zdj. nr 5). zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 zdjęcie nr 3 zdjęcie nr 4 zdjęcie
słodki bratekJedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Przez dużą ilość słonecznika bardzo syte, ale nie przeszkadza to w sięgnięciu po następny kawałek :) W dodatku inne niż większość
Na Ciasteczkowych PapierachAwokado kocham miłością wielką, czego dowodem jest fakt, że pojawia się w mojej kuchni przynajmnej raz na tydzień. Przygotowywałam je już na wiele sposobów, ale jeszcze
DefinicjaSmakuPrzepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki
Na Ciasteczkowych Papierach