babeczek: 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka śmietany, olej i bułka tarta do foremek Krem czekoladowy: 1 szkl. śmietany 30%, 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Dodatkowo: czekoladowe jajka, kolorowe kuleczki WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z cukrem, solą , dodajemy zimną(...)posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: śmietankę przekładamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia składników, uważając aby śmietanka się nie zagotowała. Odstawiamy na 3 godziny do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy przygotowaną masę, napełniamy
słodki brateksię to ciacho zjeść całe, a jak tylko pojawia się na stole, to wszystkie oczy skierowane są wprost na nią – tartę z mocno czekoladowym, a zarazem delikatnym musem czekoladowym, na spodzie (a jakżeby inaczej) czekoladowym. Wbrew pozorom, wcale nie jest to ciężki deser, ponieważ mus jest lekki, dodatek kwaskowych owoców równoważy całość, ale króluje zdecydowanie czekolada. Zapewniam(...)wyłączamy. Dodajemy czekoladę i pozwalamy jej się rozpuścić. Wszystko razem mieszamy do powstania gęstego czekoladowego kremu. Następnie go pozostawiamy do wystudzenia. Krem powinien ostygnąć do temperatury pokojowej – ma mieć gęstą, lejącą konsystencję, ale być wystudzony. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Wystudzony krem dodajemy w 3-4 partiach do śmietany i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. Staramy się
Analiza SmakuDodać cukierki pokrojone w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ( najlepiej na noc). po tym czasie Ubić śmietankę z michałkami aż podwoi swoją objętość. Krem czekoladowy*: - 1 szklanka mleka - 1 budyń czekoladowy ( ok. 38 gram) - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka sypkiej kawy naturalnej - 2-3 łyżki cukru - 120 gram miękkiego masła masła - 1 łyżka(...)cukrem i oboma rodzajami kaw. Wrzące mleko zalać rozmieszanym proszkiem i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć, dodawać małymi partiami wystudzony budyń, na koniec sok z cytryny. * aby krem maślano-budyniowy się nie zważył: budyń musi być dodawany do masła małymi partiami, najlepiej jeżeli jest w zbliżonej temperaturze do masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać
kawawszklanceutrwalacze. Później dodajemy kajmak i chwilę ucieramy. Krem dzielimy na dwie części. Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i dodajemy ją do jednego z kremów. W dwóch szklankach rozpuszczamy w gorącej wodzi po łyżce żelatyny. Pozostawiamy je do wystudzenia. Później zimne żelatyny dodajemy do mas i dokładnie mieszamy. Ostawiamy w zimne miejsce, aż zaczną tężeć(...)dodajemy cukier puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania, u mnie ciasteczkami oreo. Całość wstawiamy w zimne miejsce
PatiGotujeprzyprawy, dopraw solą i pieprzem, i duś, aż woda odparuje (5-10 minut). Wymieszaj ziemniaki ze szpinakiem. Posyp ziołami i podawaj. Podsumowanie 2015 roku - n ajpopularniejsze przepisy: 1. Dietetyczne czekoladowe ciasto z burakami / Low-calorie chocolate cake with beets : 2. Panierowany camembert z żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie(...)easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with chocolate mousse and raspberries : 8. Placuszki z mąki ryżowej / Rice flour fritters : 9. Warzywna potrawka / Vegetable fricassee : 10. Czterdzieści szybkich obiadów wege na lato
Qlinarnie i QlinarniePomimo diety nie wyobrażam sobie niedzieli bez jakiegoś słodkiego wypieku. Tym razem coś mega czekoladowego, co bardzo spodobało się Miśce. Ona uwielbia czekoladę (ale błagam powiedzcie, że nie tylko moje dziecko tak ma), więc jak tylko zobaczyła, że "ciasteczka", które będziemy robić są z taką ilością czekolady była bardzo zadowolona. Babeczki wyszły bardzo mięciutkie(...)drugiej strony bardzo puszyste. Muszę tylko znaleźć formę na mega muffinki, bo to akurat wiem, że się przyda. Oczywiście można dodać posypkę z cukru pudru lub jeszcze lepiej krem czekoladowy, ale uważam że taka rozpusta i tak jest już wystarczająca. Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 160 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego
Gotowanie z pasjąłyżki odtłuszczonej mąki migdałowej 2 jajka (od wiejskiej kurki ;)) 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki) opcjonalnie jakieś słodzidło (choć dla mnie przełożone kremem bananowym nie wymagały słodzenia) jako dodatek: mega dojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem) Sposób przygotowania: Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno resztę składników (całe jajko(...)dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu. Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości. ;-) składniki: CIASTO NA TARTE: 25dag mąki pszennej 130g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli(...)ogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 300ml śmietany kremówki 36% 1,5 czekolady mlecznej 1 łyżka masła 120g chałwy waniliowo kakaowej Wykonanie: Śmietankę podgrzewacie na małym ogniu, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia
SMYKWKUCHNIDziś mam dla Was przepis na proste naleśniki czekoladowe z twarożkiem i owocami. My mieliśmy je na śniadanie, ale równie dobrze nadadzą się na podwieczorek :) Składniki na naleśniki: 200 g mąki (czubata szklanka) 4 łyżki kakao 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki(...)oleju aromat waniliowy lub cukier waniliowy Składniki na nadzienie: 0,5 kg białego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można
CiastkozercyPrzepis na babeczki pochodzi z bloga food2 , zmieniłam tylko zaczyn drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :) Składniki: Na babeczki: - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej(...)szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać
zdrowa vege kuchniadeser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z owocami. Kto się skusi? Składniki (na 4 porcyjki): 400 g gęstego mleka kokosowego (1 puszka) 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego 1 łyżeczka(...)kakao lub więcej) Wykonanie: Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę. Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista – jak na zdjęciu. Tak ma być – stężeje w lodówce. Rozlewamy do szklanek i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę
Lamarida.plsmakowało najbardziej :D ) Zaraz potem pyszny żur … … i łosoś … … i cielęcina … A na końcu to czego nie mogłam doczekać się najbardziej – sernik czekoladowy i panna cotta. Sernik był fantastyczny – z całą pewnością zrobię taki niebawem z domu! Chrupiący ciasteczkowy spód … delikatna masa … obłędny sos z granatu – niebo w gębie(...)Panu Robertowi i pomocnikom…. oraz pozostałym uczestnikom za tak super spędzony czas. Mam nadzieję , że to nie ostatnie wspólne warsztaty! Ps. wskóce przepis na pyyyyszne profiterolki z kremem czekoladowym Alpro
Ostra na Słodkojajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa budyniowa kakaowa: 2 opakowania budyni czekoladowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 0,5 słoika powideł że śliwki 6 kostek czekolady gorzkiej(...)śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwę kremu boki tortu. Na koniec w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladą i polać po kremie czekoladowym robiąc esy floresy. Na wierzch czekolady można posypać mini perełkami srebrnymi i perłowymi
Ciastka - domowe słodkościSernik zrobiłam na spodzie z ciasteczek czekoladowych ,, Hit''. Wyszedł obłędny :) Na dodatek ekspresowy, bez konieczności użycia miksera. Jeśli chcecie jednak wyższy sernik, użyjcie mniejszej blachy lub zróbcie ser z 1,5 porcji :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM SER: 1 kg sera w wiaderku użyłam z firmy ,,Włoszczowa'' 2 całe jajka 3/4 lub 1 szklanka(...)cukru 250 g stopionego masła 1 budyń waniliowy lub 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 opakowania cukru waniliowego kilka kropli soku z cytryny ORAZ: opakowanie ciasteczek Hit z kremem czekoladowym (258 g) WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka, docinamy. Piekarnik nastawiamy na 150 st. C termoobieg lub 170-180 góra dół. Wszystkie składniki na ser przekładamy
Pani na deserNiewiele znam osób, które zdecydowanie mówią, że nie lubią czekolady. Czekolada zarówno wzmacnia stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić
bistro mama