krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:70/134)

Kolorowa tarta z owocami 141

jajka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%) 250g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich OWOCE: 1 puszka brzoskwiń 1/2 banana kilka borówek amerykańskich kilka truskawek 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać

Cakes By Kejt
Szarlotka z pianką 288

proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2kg jabłek np. antonówka, szara reneta cynamon do smaku 1 kisiel cytrynowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Mazurek cytrynowy 213

zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem. Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani(...)mało to należy dodać i wody i cukru w stosunku 1:1) Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy. Jak wystygną przekładamy na mazurka z kremem i rozkładamy na całej powierzchni mazurka. Tak przygotowany mazurek jest już gotowy do jedzenia. :) Przechowujemy w lodówce. (Nie wiem ile maksymalnie... szkoda było mi sprawdzać ;) Wg mnie mazurek jest obłędny

Jedzeniomania
Ciasto przekładane z herbatnikami 628

łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka    200 g masła Masa ze śmietany: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce(...)jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*35cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.   Krem budyniowy: Z mleka odlać jedną szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia

Ala piecze i gotuje
Tarta cytrynowa z bezą 165

film jest średni, nie porywa wielce. Ale warto go obejrzeć chociażby ze względów kulinarnych. Tyle pysznych dań się tam przewija! A przede wszystkim jednym z bohaterów jest właśnie cytrynowa tarta z bezą (która już w dorosłym życiu stała się popisowym daniem Nigela Slatera). Na filmie wyglądała tak rewelacyjnie, że już w trakcie oglądania wiedzieliśmy, że ją zrobimy. Dodatkowym impulsem było(...)piana się ubije dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy jeszcze raz przez chwilę. Bezę umieszczamy na kremie łyżką lub rękawem cukierniczym. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni. Studzimy, kroimy i zajadamy ze smakiem.   Po zrobieniu tej tarty cytrynowej zostanie nam 6 żółtek. Można je wykorzystać np. do zrobienia crème brûlée. My tak zrobiliśmy :) A przepis na crème

Marder&Marder Manufacture
Zupa dyniowa z gruszką i chili 167

nieduże gruszki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2-3 szkl. bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skórkami do dołu. Przykryj drugim kawałkiem folii. Wstaw do piekarnika(...)małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku

Delicious Place
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 175

tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składni The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Magnifica – restauracja ukryta wśród drzew – Kraków 151

odpowiednio doprawiony, porcja akuratna.   Chwilę później dostalimy Kozi ser zapiekany ze szparagami w towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku i burak – oj, nad tym daniem też zachwytów nie było końca.   Zupy   I teraz całkowita

Kuchnia na wzgórzu
Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia 185

rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zblendować. Masę wyłożyć na spód daktylowy. Na patelnię wsypać cukier kokosowy, wlać łyżkę soku

mecooks
Bez laktozy ? Bez glutenu ? Warsztaty Lidla z Darią Ładocha 209

wiedzy na tema zdrowego odżywiana i różnego rodzaju diet. Wspólnie ugotowałyśmy: pastę z groszku z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo-miętowym sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową i orzechami Fot. Lidl Fot. Lidl To było bardzo sympatyczne i smaczne

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z Darią Ładochą- Bez laktozy? Bez glutenu? W LIDLU bez kłopotu! 176

posiłki (przepisy na poniższym zdjęciu): 1. Pasta z zielonego groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą 2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami 3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo- miętowym 4. Sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową To zaczynamy! Wraz z dziewczynami porozumiałyśmy się w kilka chwil

SMYKWKUCHNI
DOMOWY LEMON CURD CZYLI ANGIELSKI KREM CYTRYNOWY 238

Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek  do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek.  W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu.  Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki. Planuję przełożyć

Walijskie Pichcenie
329. 161

domu i jak to mama ostatnio stwierdziła "ja już zapomniałam jak się piecze")A co upiekłam?Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P )Zgadniecie które  urodziny obchodzi

More food, love and dreams
Ciasto Jamajka 148

szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, kakao 2 łyżki, budyń czekoladowy 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem: śmietanka 30% 600 ml, serek waniliowy homogenizowany 150 g, cukier puder 4 łyżki, żelatyna 3 łyżeczki, dodatkowo: banany 1 kg, galaretki cytrynowe 3 szt, cytryna 1 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik, woda 4,5 szklanki, czekolada mleczna(...)dodajemy do śmietanki i miksujemy mikserem do połączenia. Dodajemy serek i mieszamy łyżką. 3/4 części śmietanki wylewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, którą nasączamy pozostałą mieszanką i smarujemy resztą kremu. Na wierzch ścieramy czekoladę na grubych oczkach. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego :) Przepis znalazłam tutaj:  przyslijprzepis

kulinarne odsłony pati
MALINOWY CURD. 225

stanie ponieść w imię miłości? A TY?Przez długi, długi czas prym wiódł lemon curd, czyli jajeczny krem z soku z cytryny, który idealnie nadaje się jako nadzienie do tart i tartaletek, na deser, do naleśników czy przekładania tortów. Skoro cytrynowy smak był udany, trzeba włączyć swoją kreatywność i dać jej całkowity upust, wymyślając nowe odmiany. Widziałam naprawdę wiele różnych(...)palniku, podgrzewam, ale nie gotuję, wyłączam gaz. Wlewam masę jajeczną i ciągle mieszając, dokładnie ją rozprowadzam. Następnie znów włączam gaz, bez ustanku mieszając, dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Kiedy krem zgęstnieje, łączę z masłem. Odstawiam do wystudzenia. Jeśli powstały grudki z mąki, przetrzeć krem przez sito. Wytrzymałość: do dwóch tygodni w lodówce. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki