jednym razem można przygotować posiłek na kilka dni, zachowując przy tym pełną różnorodność :) Powiedzcie, czy jest coś prostszego do przygotowania niż zupa krem?! Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz do osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :) Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć część na kolejną porcję zupy :) Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca Składniki: 1/2 kilograma pieczonej dyni 1/2 kilograma miąższu świeżej dyni woda lub bulion 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina octu balsamicznego
Gary Bez dnałyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące
Cakes By Kejtszybkim tempie ale nie ma się co dziwić bo jest pyszne. Nie jest zbyt słodkie a cytrynowa galaretka nadaje lekko kwaśnego smaku. Składniki: Biszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki cukru pudru Poncz(...)łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku 7-8 dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej
Ala piecze i gotujeTort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną(...)Ponieważ jest to szybki tort, do zjedzenia od razu po przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawyszedł obłędny:) A powstał z wieeelkiej potrzeby:) Szukałam doskonałego zwieńczenia pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia Ciasto 2 8-białek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki 1- łyżkę proszku do pieczenia 1/2 szkl mak suchy Krem : 5 łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. KREM Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać do śmietany, tężejącą galaretkę , ubić, odstawić do zgęstnienia. Przełożenie ciasta : Pierwszą część biszkopta, posmarować połową kremu
Kuchnia Danusidłużej, bo musi na stężeć. 3. W misie miksera ubijamy śmietanę 30%, do ubitej dodajemy jogurt, mieszamy. Dzielimy krem na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy galaretkę truskawkową, miksujemy i pokrojone truskawki i mieszamy, a do drugiej galaretkę cytrynową, miksujemy i banany, mieszamy. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masy zaczęły tężeć. 4. Na biszkopty wykładamy masę
kruche babeczkicukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego krem. Krem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą
Bon appetit mon amieMieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy
Smak mojej kuchnidodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Łączymy ze śmietaną na najniższych obrotach robota. Do koszyczków nakładamy krem (użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki) i owoce. Oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy, np. paseczkami skórki cytrynowej. R A D Y : Ciasto filo rozmrażamy powoli, wstawiając je w opakowaniu na noc do lodówki. Otwarte opakowanie wykorzystujemy
mojewypiekiinietylkołyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(...)delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini tortownicy o średnicy 10 cm. Piec w temperaturze 180º C przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem : Do rondela wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować. Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Biszkopt
Kuchnia DanusiGotuję do miękkości marchwi i pietruszki. Po tym czasie wrzucam pokrojone buraki, przyprawiam lekko, dodaję sok z cytryny i miksuję zupę na krem. Po spróbowaniu w razie potrzeby doprawiam do smaku. Można także doprawić zupę pieprzem cytrynowym. Podaję gorącą z dodatkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniNastępnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki masła wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzenialepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo
Kulinarne przygody GatityPyszne, rozpływające się w ustach ciasto z nutką owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryny. Do tego przełożone pysznym delikatnym kremem śmietanowo-serowym z odrobiną posmaku cytrusów, a jakże:) Koleżanki "testerki" z pracy orzekły jednogłośnie, że pychotka:) Cóż więcej będę pisać?:) Ciasto pieczemy w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki(...)Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 galaretka cytrynowa; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i odstawić na minimum
In my kitchen