krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:62/134)

Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca 103

jednym razem można przygotować posiłek na kilka dni, zachowując przy tym pełną różnorodność :) Powiedzcie, czy jest coś prostszego do przygotowania niż zupa krem?! Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz do osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :) Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć część na kolejną porcję zupy :) Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca Składniki: 1/2 kilograma pieczonej dyni 1/2 kilograma miąższu świeżej dyni  woda lub bulion 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina octu balsamicznego

Gary Bez dna
Karmelowiec bez pieczenia 189

łyżki cukru ŚMIETANA: 500ml śmietanki kremówki (użyłam śmietanki 35% Mlekoma ) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + 2 łyżki żelatyny 1 szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące

Cakes By Kejt
Ciasto jamajka 577

szybkim tempie ale nie ma się co dziwić bo jest pyszne. Nie jest zbyt słodkie a cytrynowa galaretka nadaje lekko kwaśnego smaku. Składniki: Biszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki cukru pudru Poncz(...)łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku 7-8 dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej

Ala piecze i gotuje
Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami 225

Tort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną(...)Ponieważ jest to szybki tort, do zjedzenia od razu po przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 196

wyszedł obłędny:) A powstał z wieeelkiej potrzeby:) Szukałam doskonałego zwieńczenia pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowa delicja z kremem 186

pieczenia Ciasto 2 8-białek 1 - szkl cukru 1/2 - szkl mąki 1- łyżkę proszku do pieczenia 1/2 szkl mak suchy Krem : 5 łyżek cukier puder 2 szkl woda gotowana 1/2 l śmietana 36% 2 opak galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Ciasto 1 Żółtka jaj ubić z cukrem i całymi jajkami , na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x40), włożyć do piekarnika i piec w temp.180 stop. przez ok.30 minut. KREM Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodawać do śmietany, tężejącą galaretkę , ubić, odstawić do zgęstnienia. Przełożenie ciasta : Pierwszą część biszkopta, posmarować połową kremu

Kuchnia Danusi
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami i bananem 261

dłużej, bo musi na stężeć. 3. W misie miksera ubijamy śmietanę 30%, do ubitej dodajemy jogurt, mieszamy. Dzielimy krem na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy galaretkę truskawkową, miksujemy i pokrojone truskawki i mieszamy, a do drugiej galaretkę cytrynową, miksujemy i banany, mieszamy. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masy zaczęły tężeć.  4. Na biszkopty wykładamy masę

kruche babeczki
Cytrusowiec 169

cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy do otrzymania gładkiego kremKrem przekładamy na biszkopty. Na nim układamy warstwę groszków czekoladowych ( ja użyłam takich z ciasteczkowym środkiem) Groszki przykrywamy pianką cytrynową. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą

Bon appetit mon amie
Cytrynowiec 238

Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia.  Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy

Smak mojej kuchni
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 306

dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Łączymy ze śmietaną na najniższych obrotach robota. Do koszyczków nakładamy krem (użyłam rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki) i owoce. Oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy, np. paseczkami skórki cytrynowej. R A D Y : Ciasto filo rozmrażamy powoli, wstawiając je w opakowaniu na noc do lodówki. Otwarte opakowanie wykorzystujemy

mojewypiekiinietylko
Torcik Wielkanocny 185

łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80  g  gorzkiej czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny  Przygotowanie : Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli(...)delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini  tortownicy o średnicy 10 cm. Piec w temperaturze  180º C przez około 20  minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem : Do rondela wlać śmietankę, dodać masło, podgrzewać na wolnym ogniu, nie gotować. Zdjąć z ognia dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia, ostudzić, schłodzić w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Biszkopt

Kuchnia Danusi
Krem z buraków i jabłek 119

Gotuję do miękkości marchwi i pietruszki. Po tym czasie wrzucam pokrojone buraki, przyprawiam lekko, dodaję sok z cytryny i miksuję zupę na krem. Po spróbowaniu w razie potrzeby doprawiam do smaku. Można także doprawić zupę pieprzem cytrynowym. Podaję gorącą z dodatkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
ciasto Kilimandżaro 333

Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1500 g jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki masła wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy z masłem. Po kilku minutach wsypujemy cuchą galaretę, dokładnie mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Pysznie i elegancko w restauracji Tamka 43 223

lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami. Na deser zaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe z nutą cytrusów 178

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto z nutką owoców cytrusowych: pomarańczy i cytryny. Do tego przełożone pysznym delikatnym kremem śmietanowo-serowym z odrobiną posmaku cytrusów, a jakże:) Koleżanki "testerki" z pracy orzekły jednogłośnie, że pychotka:) Cóż więcej będę pisać?:) Ciasto pieczemy w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 1,5 łyżeczki(...)Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 galaretka cytrynowa; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami soku pomarańczowego i odstawić na minimum

In my kitchen