krem cytrynowy - 2008 przepisów (strona:77/134)

Krem z pieczonej cukinii i papryki 180

łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki kurkumy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek (do podania) 40g uprażonych na suchej patelni pestek dyni (4 łyżki, do podania) szczypta pieprzu kolorowego (do podania) kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie, do podania) 4 łyżki kremu kokosowego (z puszki, opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam

Book of spells
Ciepłe lody 95

lać cieniutkim strumieniem ciepły syrop, energicznie mieszając. Pianę z syropem ubijać na parze, aż do zgęstnienia kremu. Następnie miskę z masą, przełożyć do naczynia z zimną wodą i ubijać  do wystudzenia masy.  Doprawić do smaku np. sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub kakao. Uformować ulubiony kształt lodów. Posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego

Słodki Zakątek
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 185

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo

gutfut
Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny 353

sera z wiaderka 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła 200 g kajmaku 1 galaretka cytrynowa 1,5 szklanki wrzątku Masa serowa kukułkowa: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 40 g masła 100 g cukru pudru 150 g kremu kukułkowego Zentis  (KLIK) 2 łyżki żelatyny Do dekoracji: 1 szklanka śmietany 36% 6 g śmietan fixu Spód

VioletoweKucharzenie
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 154

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 12,5 dag, aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśniki cytrynowe z sicilian lemon curd! Boskie! 166

Odkryłam coś boskiego w sklepie, w którym nigdy bym nie pomyślała że można kupić coś do jedzenia ;-)!Przepyszny krem z sycylijskich cytryn. Krem jest boski w

SMYKWKUCHNI
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 323

całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby nie była

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z pigwowca z bezą włoską 211

klik, kilk).  Prawda jest też taka, że nie dało się nie zrobić pigwowcowej wersji tarty cytrynowej od pani Sikoń.  Tak samo jak w oryginale,  tak i tutaj słodkość bezy i kwaskowatość pigwowca to idealne połączenie.  Do tej tarty użyłam krem z pigwowca (curd) , który pokazywałam Wam już jakiś czas temu.   Składniki: 250 g kruchego ciasta

Sto kolorów kuchni
Tato...Słoneczne ciasto ANANASEK. 265

stopniach przez około 30-40 minut (patyczkiem sprawdzam, czy się upiekł).  Na chwilę zostawiam go w piecu, żeby nie upadł, po czym wyjmuje i zostawiam, aby dobrze wystygł. krem: 1/2 litra mleka łyżka mąki1 budyń śmietankowy 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny  Ugotowałam budyń wg przepisu na opakowaniu. Zostawiłam do wystygnięcia, mieszając  co jakiś czas(...)wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Kiedy galaretki zaczęły tężeć, gęste wyłożyłam na krem. Wstawiłam do lodówki, na ok. 2-3h. wierzch: 500ml

W kuchni Karmel-itki
Zimowa Pavlova z wanilią 121

cytryny 1 pełna łyżka mąki krupczatki 1/2 laski wanilii 1 szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 2 duże łyżki śmietany 18% lub 30% 2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce do dekoracji ( tu: granat) listki mięty ( opcjonalnie -> tu: mięta cytrynowa) Sposób przygotowania: Beza: 0. Piekarnik nastaw na 180*C 1. Białka ubij ze szczyptą(...)piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 120*C. 7. Bezę susz 2h. 8. Po 2h wyłącz piekarnik i uchyl od niego drzwiczki, aby beza mogła studzić się powoli. Krem: 1. Mascarpone, śmietanę, kakao i cukier połącz ze sobą do uzyskania jednolitej masy. 2. Wykładaj na upieczoną i wystudzoną bezę. Całość udekoruj owocami i listkami mięty. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 307

Uwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam!   SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy(...)miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca

Ostra na Słodko
Ciasto z czereśniami i mascarpone 139

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao lub karobu (u mnie karob) Krem z mascarpone: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Czereśnie z galaretką: 500 g dojrzałych czereśni 2 galaretki cytrynowe łyżka soku z cytryny 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej Do odmierzania używam(...)stopni C piekarniku przez 29 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części, które przełożyć lekko tężejącą galaretką z czereśniami. Wierzch ciasta pokryć kremem i udekorować borówkami. Wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki. Krem z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone. Miksować tylko

Kuchcik gotuje
Z ŁĄKI NA TALERZ: Przecier z fiołków wonnych 166

dzierżę najpiękniej pachnący woreczek na świecie. Wysypuję na sitko, obrywam łodyżki, a kwiaty ucieram z cukrem i cytrynowym sokiem...i oto jest! Obłędny przecier z fiołków wonnych, który pozwoli zatrzymać ich cudowny smak i zapach na dłużej ♥ Można go dodać do polewy, kremu lub nadziać nim pączki, czy cienką warstwą ułożyć na serniku. Esencja wiosny w małym słoiczku, po otwarciu

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Marchewkowe babeczki - pomysł na zdrowy deser bez cukru 108

jajek dodać mąki, wodę, mleko i proszek do pieczenia, wymieszać Dodać marchewkę, cynamon i skórkę cytrynową Wszystkie składniki połączyć Wylać do foremek na babeczki (ja używam silikonowych)  Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut Po ostygnięciu babeczki można ozdobić kremem z serka naturalnego i miodu

HealthyCreations
tarta dżemowa z bananowym kremem mascarpone... 141

żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo-śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec(...)ciasta na wierzch zrobić dekorację, piec w 180 C około 45 minut, tartę dobrze wystudzić dojrzałe mocno banany pokrojone w lasterki, sok z cytryny, serek mascarpone mikserem utrzeć na krem na zimną tartę rękawem cukierniczym nałożyć krem, schować do lodówki na kilka godzin - tarta jest smacznie chrupiąca i z kwaskowato-słodkim dżemem, bananowym kremem smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto MocnoMarchewkowe 167

jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka tartych goździków 0,5 kubka oleju rzepakowego 4 średniej wielkości marchewki krem 1 op serka mascarpone sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Polewa: 2 kubki soku marchewkowego 1 budyń śmietankowy 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dosypujemy proszek i cynamon Jajka ubijamy z białym cukrem na puszystą, kremową masę

Luźna Kuchnia