kraina zu - 500 przepisów (strona:24/34)

„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 168

potraw z rybą w roli głównej Poza samymi przepisami opublikowane w książce zdjęcia są naprawdę pierwszej klasy, co widać na załączonym obrazku . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może

Marta Gotuje
Brokułowa sałatka z fetą. 190

słońce. Lato. Pełne przepychu. Unoszący się zapach ziół, intensywny smak w pełni dojrzałych warzyw, głębia kolorów i ta perfekcyjność przyrody. Co roku potrafi zamienić świat w przepiękną i niepowtarzalną krainę. Za każdym razem inną. Składniki: 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek 1 cebula czarne oliwki ser typu feta

Kuchnia Pani Wiosny
Ananas? Nie, to gruszka!!! 109

Ginu Lubuskiego z sokiem pomarańczowym i tonikiem w upalny letni wieczór 10. Lubię... bursztyny 3. Do zabawy zapraszam: Alex z Mojej kuchnii Mateusza z Parakultury Zuzamoll z Zuzamoll w krainie deszczowców Olciaky z Waniliowej chmurki Olę ze Słodkich rozmyślań Panią Torcikową Rozmowy z Komendantem Grzegorza z Wygoń babę z kuchni Dobromiłę z Dobrych smaków Małolatę z Małolata w kuchni czyli

sierotka maRysia w kuchni
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 145

zaprowadzi nas do miejsca, gdzie serwują jakieś jedzenie. Niekiedy wydawałoby się, że będzie genialne, no bo kaszebskie, oparte na ciekawych smakach. No jak to jeden kaszub kiedyś powiedział, ta kraina jest wyróżniona przez Boga – mieszkańcy mają dostęp zarówno do rzek, jezior, morza, lasów i gór. Więc czego jeszcze chcieć…   Tawerna Mestwin, ul Straganiarska 20/23 Podobno nie chodzi się

Right Behind The Kitchen
Food & Friends oraz KUKBUK - magazyny kulinarne 139

oraz o tym, która gospodyni zrobiła najlepsze gołąbki... W tej cenie znajdziemy artykuły i inspiracje oraz przepisy, po których chcesz po prostu więcej i więcej wgłębiać się w cudną krainę zwaną gastro, nie patrząc w ogóle już na cenę. Co je łączy a co dzieli? Są dwumiesięcznikami jak wspomniałem, magazynami kulinarnymi o kuchni i świecie związanym z nim, o ludziach

Right Behind The Kitchen
DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE 175

Dynia....jak dla mnie to nie tylko zupy, pasty i dodatek do gulaszu...Dynia to też pyszne desery, wyjatkowo smakujące i tak bardzo aksamitne. Zapraszam Was w krainę dyniowej przyjemności z moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru

Z Majeczką w kuchni
Babeczki Dextera 166

zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem".  Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny

Zawsze głodna!
jabłka pieczone z żurawiną 165

mokry i zimny jesienny wieczór, niż podanie zdrowego i pysznego deseru z pieczonych jabłek, który nie tylko poprawi nasz nastrój, ale również na powrót przeniesie nas wspomnieniami w krainę dzieciństwa. składniki dla trzech osób 3 duże jabłka, u mnie odmiany szarej renety 60 g owoców żurawiny ( świeże lub mrożone) 3 łyżeczki brązowego cukru cynamon sposób przygotowania Jabłka myjemy, nożem wycinamy

Miód i pieprz
Lody z jarzębiny. Z cynamonem 182

termiczny dzbanek w optymistycznym kolorze zielonego jabłuszka jest pełny), świeżo wyprany, pachnący błękitnym płynem do płukania kocyk i wymoszczone miejsce na kanapie. Od czasu do czasu wyrywam się z krainy marzeń, żeby wyjść z psem na spacer i dotlenić nieco zamulony organizm. A potem znów daję nura między karty powieści, gdzie król angielski stara się stłumić bunt niepodległościowy w Ameryce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
,,Błękitna Laguna’’ 1565

który nosi tytuł ,,Błękitna Laguna’’ można przenieść na talerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej

Podróż w kulinaria
WYVERN WINGS – DRAGON AGE – grillowane skrzydełka na ostro 221

Twórcy serii Dragon Age znani są z obsesji na punkcie sera, który bardzo często pojawia się w postaci kręgów w różnych lokacjach krainy Thedas, nie wspominając o serowej tarczy dostępnej jako jeden z elementów wyposażenia naszego herosa. Jednakże my tym razem zajęliśmy się zupełnie „nieserową” potrawą, o której wzmiankę znaleźć można w menu tawerny The Rusted Horn występującej

Nerds Kitchen
sezamowa chałwa z bakaliami 129

chałwa  Jej smak, przesycony sezamowym aromatem, sprawia że na powrót trafiamy w krainę dziecięcych baśni z tysiąca i jednej nocy. Sposób wykonania jest tak prosty, że kupując chałwę w sklepie ( najpierw postanowiłem przeczytać skład), nie wierzyłem  i przecierałem ( kilkukrotnie) oczy ze zdumienia. Z trzech składników i tylko trzech, jakie w moim (jak się okazało mylnym) przekonaniu, powinienem odnaleźć

Miód i pieprz
Polecane blogowanie - wrzesień 2015 143

informacje o tym, co dzieje się w Polsce i na świecie. Biznesownik był jednym z pierwszych blogów, które zaobserwowałam po stworzeniu daylicooking. Polecam go Wam, warto zaglądać do Andrzeja. Kraina Sosny Smacznie, pomysłowo, kolorowo, a przede wszystkim słodko :) Jeden z najsmaczniejszych blogów ze słodkościami. Sosna wymyśla czasem takie cuda, że aż chce się wyciągnąć rękę i podkraść odrobinkę ;) A przy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Liebster Blog 165

Studenckie kulinaria tortowo-kawowo-mrufkowo   Kuchnia Breni Świat smaku Wiem co zjem Smaki na talerzu    Ewusiowe smaki Mela gotuje i testuje Kuchniaslodkiej ksiegarni Kraina dobrej kuchni Moje pytania  1. Pierwsze danie ugotowane ? 2. Gotowanie czy sprzątanie ? 3. Ulubione danie mięsne ? 4. Kruche czy utarte ? 5. Kuchnia polska czy śródziemnomorska ?  6. Piwo czy wino ? 7. Ryż

Eli Gotowanie
Chleb ze słonecznikiem 166

miesiąca spotkało mnie wiele smutnych rzeczy i przygruntowy nastrój kompletnie odbierał mi chęć do robienia czegokolwiek. Niestety mały patron Przepysznika, Móżdżek, zasnął cichutko i pohasał do innych ogonków zamieszkujących krainę żółtego sera, groszku i oliwek. Schedę po nim przejąć musi brat, o wdzięcznym imieniu Pinki, rudy paskudnik uwielbiający podkradać chusteczki i wszystko co da się zjeść. Choć wszyscy nadal tęsknimy

Przepysznik - BLW i nie tylko