kotlety - 13055 przepisów (strona:98/871)

Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 145

Jedno z tych dań, które z konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia(...)Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko rozbiłam tłuczkiem. Z obu stron oprószyłam solą, pieprzem i ostrą papryką. Z jednej strony posypałam przyprawą pomidorową. Dostałam telefon od męża, że nie będzie na obiedzie, więc zwinęłam kotlety w ruloniki i umieściłam w próżniowo zamykanym pojemniczku i wstawiłam do lodówki. Ze względu na brak możliwości przyrządzenia ich wcześniej, kotlety przeleżały w lodówce całą dobę

Kuchenne zapiski Edyty
Domowe i zdrowe kotlety na hamburgery 185

tych proporcji wyszło mi 5 grubaśnych kotletów, oczywiście to od nas zależy jakiej wielkości zrobimy kotlety, ja zjadłam jednego z bułką otrębową obficie posmarowaną domowym majonezem light , sałatą i plastrem pomidora  ;)  Idealnie będzie też smakować z jakąś bułką pełnoziarnistą, to już zależy od naszej inwencji ;) Składniki (5 dużych kotletów): 500g mięsa mielonego(...)jajko sól, pieprz, oregano, czerwona papryka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy blachę wykładamy papierem do pieczenia z mięsa formujemy na papierze za pomocą łyżki i noża kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut po 15 minutach przewracamy na drugą stronę, lekko zduszamy kotlety (co mnie zdziwiło w środku kotletów zebrało się trochę soku/wody

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Niedzielny klasyczny obiad Polaka 146

gości na obiad w przeciętnym polskim domu wiosną lub latem? Schabowy z kapustą to raczej jesienno-zimowe danie. Wiosną zamiast kapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje(...)opłukać, podzielić na kawałki "na jeden kęs" i osuszyć np. w wirówce do sałaty. Wymieszać śmietanę z cukrem.  Rozbełtać jajko w głębokim talerzu. Wysypać bułkę tartą na talerzyk. Kotlety obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Liście szałwii smażyć na chipsy na tej samej patelni co kotlety. Liście smażymy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z panierką amarantusowo-zaatarową 160

reszty i też trochę potłukę ;) Niedzielna tradycja zachowana ;) Z klasycznie polskiej panierki jednak zrezygnowałam, nie tylko dlatego, by urozmaicić zapach na klatce. Ponieważ puree do obiadu zaplanowałam z tahiną, kotlety postanowiłam też zrobić z dodatkiem sezamu, który znajduje się w mieszance zaatar. Składniki (na 4 kotlety): podwójna pierś kurczaka sól pieprz kozieradka 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 1,5 łyżeczki zaataru(...)jajko olej Pierś kurczaka podzielić na 4 części. Każdą rozbić tłuczkiem. Kotlety doprawić solą, pieprzem i kozieradką. Odstawić na ok. godzinę do przegryzienia smaków. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Na talerzyku wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone w sosie "3 sery" 232

się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące  i treściwe. Co do kotletów to z tego przepisu powstają najzwyklejsze w świecie kotlety mielone :) Bardzo szybciutko się je robi i smakują wybornie! (zwłaszcza z tym sosem serowym... bajka!) Składniki(...)KOTLETY MIELONE: 500 g. mięsa mielonego  1 jajko szczypta soli, świeżo mielony pieprz (więcej niż szczypta), czosnek (może być granulowany czy suszony, ale także można użyć w ząbku, świeżego) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody opcjonalnie cebulka zeszklona na patelni (tym razem jej nie dodałam... równie wspaniałe) do smażenia olej (używam mieszanki oleju rzepakowego, słonecznikowego oraz oliwy

Jedzeniomania
Poniedziałkowy "fit" - Kotlety mielone z kaszą pęczak 202

Takie kotlety najczęściej podaję na obiad tylko z surówką. Kaszę pęczak osobiście uwielbiam i w tej formie również mi smakuje. Kotlety z kaszy i mięsa z indyka są zdrowszą  alternatywą dla tradycyjnych mielonych czy obiadu typu ziemniaki i kotlet w panierce. Kotlety mielone z kaszą pęczak SKŁADNIKI: 100 g kaszy pęczak 300 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Kaszę odcedzamy i przekładamy na sitko do odcieknięcia. Ważne aby woda odciekła z kaszy, bo lepiej się będą kleić kotlety. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy kaszę.Całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Można również dodać swoje ulubione przyprawy do mielonego czy zioła. Mieszamy masę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 170

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się

Trzeci talerz
Kotlety jajeczne 321

odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania, przez obiad i deser, aż do kolacji. Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli(...)też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie

Pełny talerz
Kotlet teriyaki z ananasem 218

Kawałek pysznego kotleta z azjatycką przyprawą, zaserwowany z soczystm ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie sosu sojowego, czyli teriyaki. Ten oryginalny w smaku sos to mieszanina sosu sojowego z słodką sake-mirin oraz miodu lub cukru. Mięso w nim zamarynowane ma niepowtarzalny smak i orientalny charakter. Słodka spieczona skorupka(...)wspaniale wyostrza smak mięsa. Składniki: 2 kotlety wieprzowe a 150 g 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 ananasa 2 łyżki oleju kolendra lub zielona pietruszka Wykonanie: kotlety lekko rozbić, dobrze osuszyć. Ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie otoczyć w sosie teriyaki z obu stron. Odstawić na 20 minut, obracając je w międzyczasie kilkakrotnie skroić z ananasa skórę, przekroić na pół. Wyciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wegeburgery i Niebo w gębie 221

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula 5-6 pieczarek 1-2 łyżki zmielonego(...)misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk. 2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj.   3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają

Qlinarnie i Qlinarnie
Szparagowe kotleciki zapiekane w sosie 127

Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.  Do przygotowania 4 kotletów: 2 piersi z kurczaka 250 g szparag 4 plastry żółtego sera sól, pieprz,  przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku(...)beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki  1 szklanka mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić  (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć. Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos: Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić

Jadło i czytadło
Kotlet schabowy inaczej 164

Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja  Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych(...)Sposób przygotowania: Kotlety umyć, osuszyć i  rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z  1 pomarańczy.  Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę,  lekko rozgniecione płatki  i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie

Gosia gotuje
Kotlety schabowe z cebulą 216

schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia się(...)bułki. Zdejmujemy kotlety z patelni, a na nowym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Podlewamy ją troszkę wodą, tak by była miękka, ale się nie przypalała. Układamy na niej kotlety, możemy układać warstwami- kotlety i cebulka, kotlety i cebulka. Przykrywamy patelnią i dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu

Aga w kuchni
Domowy hamburger 160

czasu do czasu… Ostatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam(...)poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania