Kotlety mielone robię rzadko, głównie ze względu na wstręt, które budziły we mnie od dzieciństwa. Chodziło i o ich konsystencję, i o smak. Z czasem musiałam zastąpić w ich robieniu Mamę, więc doszło jeszcze dotykanie mięsa. W czasach liceum doszła jeszcze do tego ich nazwa internacka "szczury". Nie wiem, jak smakowały, bo zapach tak mnie odpychał, że koleżanki zjadały mój(...)się je robić. Dodaję do nich takie składniki, które odczarowują smak i niechciany zapach. Używam do nich wyłącznie zmielonego mięsa z drobiu - z indyka lub kurczaka. Składniki (na 9 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka) jajko pół puszki białej fasoli cebula pół papryki (u mnie żółta) 2 chili kopiasta łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki pieprzu czarnego sól
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso i cebulę mielimy(...)bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor. Smacznego
Smak mojego domuByło już wiele przepisów na kotlety z fasoli czy soczewicy. Dzisiaj mała odmiana, ale jakże wszystkim dobrze znana. Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i nie tylko :) Nie ma co się długo zastanawiać, tylko działać! Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem Przepis na 8 kotletów Potrzebujemy: 3/4 kubka kaszy jaglanej 1/4 czerwonej papryki 1/4 żółtej(...)migdały i płatki zbożowe. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego. 4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy je użyć jako obiadowe danie do ziemniaków bądź ryżu, ale może być także podstawą wegańskiego burgera. W obu wersjach sprawdza
Bananowe PoleJeśli znudziły Wam się już tradycyjne kotlety drobiowe w panierce zapraszam po nowy przepis. Soczyste mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, doprawione chrzanem i z delikatną orzechową nutką jest wyśmienite! Kotlety zaskakują smakiem! Ja podałam je z babeczkami (przepis wkrótce). Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól pieprz 1 porządna(...)mniejsze kawałki i rozbijamy jak zwykle, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy. Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego kotleta z jednej strony smarujemy masą chrzanową, panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, zaczynając od strony
Rozpustne gotowaniezrobić szybki obiad, mając w domu resztki z poprzednich dni? Zmieszać wszystko, zblendować i uformować kotlety. Takie kotleciki można zrobić z wielu rzeczy, a nas akurat wersja taka a nie inna, bo akurat to było w lodówce:) Ale śmiało można kombinować z różnymi składnikami i przyprawami. Wegańskie kotleciki Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół opakowania(...)kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz do smaku Przygotowanie
Bananowe PoleKotlet de volaille (nazywany “dewolajem“) to roztłuczona pierś z kurczaka zrolowana z masłem, panierowana i smażona na oleju. Choć nazwa sugeruje pochodzenie z kuchni francuskiej, kotlety de volaille na dobre zagościły w kuchni polskiej, a ich rodowodu należy raczej doszukiwać się w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyślono w Kijowie, a w Moskwie. ( źródło http://katalog-wiedzy.pl ) Składniki(...)wodzie na płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce. Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia. Smażyć kotlety
Tradycyjna Kuchniawielu kojarzące się tylko z fast foodem. Kojarzące, bo w tym wypadku to pojęcie jest mylące. Po pierwsze nie ma nic wspólnego z niezdrową żywnością – upiekłam bułki pełnoziarniste, usmażyłam kotlety siekane z łososia i dałam domowy majonez . Już po wstępie widać, że nie będzie to „na szybko”, ale warto przygotować najlepszy domowy fishburger. Składniki: - kotlety siekane z łososia(...)bułki pełnoziarniste (nowy przepis wkrótce) - majonez domowy - pomidory - sałata rzymska - szczypior - czerwona cebula Przygotowujemy kotlety siekane z łososia ( z podanego przepisu ), pieczemy bułki pełnoziarniste (przepis wkrótce, ale można też wykorzystać TEN , który już jest na blogu lub na pszenne bułki do hamburgerów ). Zrobienie majonezu zajmie nam najmniej czasu, gdy skorzystamy z TEGO przepisu. Warzywa myjemy. Pomidory i cebulę kroimy
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlet de volaille to kotlet z piersi kurczaka nadziany masłem ziołowym, panierowany w mące, jajku i bułce tartej. Smażony jest w głębokim tłuszczu (dla osób dbających o linię, kotlety można najpierw podsmażyć do zrumienienia, a następnie dopiec w piekarniku tak jak ja to zrobiłam ). Mięso wychodzi(...)bardzo delikatne i soczyste w środku. Zachęcam zrobić takie kotlety przy najbliższej okazji Post Kotlety de volaille pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego Składniki na kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego dla 4 osób: pół kg mięsa mielonego (najlepiej drobiowego) 20 dkg kaszy jaglanej mały słoik (ok. 300g) pomidorów suszonych w zalewie 2 łyżki świeżego koperku 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej olej(...)jaglaną ( tak jak zwykłą kaszę). Do zimnej kaszy dodajemy: mięso mielone, pomidory pokrojone bardzo drobno odsączone z zalewy, kaper, jajka, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotlety i obtoczyć każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać
Anielskie SmakiKotlety gryczane powstały spontanicznie. Gotowałam sobie zupę buraczaną i zostały mi duże kawałki buraków i mięso z zupy. Po dodaniu kaszy, którą uwielbiam, powstało naprawdę smaczne, chrupiące danie. Kotlety gryczane Drukuj przepis Składniki 1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa(...)gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) listonic_name = "Kotlety gryczane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1,5 torebki kaszy gryczanej (akurat tyle miałam w pudełku ;)) 2 żeberka (ugotowane z zupy buraczanej) 1 burak (ugotowany z zupy buraczanej) 2 jajka sól pieprz przyprawa do gyrosa bułka tarta pestki słonecznika (sprażyć na patelni) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok
CoolinarniePLvotes) Bajeczne kotlety jajeczne, spróbujesz i już innych nie ugotujesz Kotlety jajeczne są od zawsze dość częstym gościem na piątkowym, polskim stole . Ale powiem Ci, że czasem warto naruszyć tę tradycję i zaserwować je niekoniecznie w postny dzień. Idealna przekąska na zimno na kanapki z majonezikiem I jeszcze lepsza propozycja na obiad na ciepło w towarzystwie surówki z marchewki(...)pieczarek. Wbij surowe jajko , dołóż majonez, musztardę, bułkę tarta, mleko, wyciśnięty praską czosnek, gałkę i sól, pieprz do smaku (czarny lub biały w zależności od upodobań )Z masy formuj kotlety , takiej wielkości jaka Ci najbardziej odpowiada. Smaż na klarowanym maśle lub na innym tłuszczu na złocisty kolorek. Serwuj z ziemniaczkami na gorąco lub na kanapkach z majonezem na zimno Zawsze
Ogrodnik w podróżykurczaka to bardzo chude i delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego w mojej kuchni sięgam po nie bardzo często. Z takiego mięsa można zrobić między innymi kotlety panierowane jak tradycyjne schabowe. Można też mięso pokroić na mniejsze kawałki i zrobić filety z kurczaka w cieście cebulowym . Do przygotowania ciasta cebulowego należy cebule pokroić na mniejsze kawałki(...)soli olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Filetów z kurczaka w cieście cebulowym: Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć białe błonki, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kotlety. Delikatnie rozbić tłuczkiem (niezbyt cienko). Oprószyć przyprawą do kurczaka, odstawić. Cebulę obrać, pokroić na większe kawałki. Przełożyć do blendera. Wbić jajka. Dodać obrany czosnek, mleko, sól i pieprz. Zblendować
Danka Pichcisól, pieprz, wędzona papryka – 5-6 patyczków do szaszłyków Przygotowanie : Patyczki namocz w wodzie przez kilka minut. Piekarnik rozgrzej do 180 o C. Piersi kurczaka podziel na cienkie kotlety – 2 lub 3, w zależności od wielkości i grubości mięsa. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, tak aby uzyskać możliwie foremne prostokąty. Na każdym rozbitym kotlecie ułóż plasterek lub dwa szynki(...)parmeńskiej. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj nożem, a następnie przełóż je na kotlety i rozsmaruj na całości. Każdy z kotletów zawijaj w rulon, tak jak widać na filmie poniżej i krój na 2-3 cm plastry. Każdy z elementów nadziewaj na patyczki do szaszłyków. Do każdego kotleta wykorzystasz 1 patyczek. Rób to delikatnie, aby ze środka nie wypadły dodatki. Gotowe
nietylkopasta.pldania z sezonowymi składnikami. Zobacz ponad 20 przepisów na obiad w listopadzie, w którym na stołach królują grzyby, kapusta, dynia, buraki oraz inne warzywa korzeniowe i cebulowe. Pierogi, potrawki, kotlety, krokiety i wiele więcej – zainspiruj się i przygotuj sprawdzone jesienne obiady, dzięki którym w Twojej kuchni nie będzie nudno. Poniżej znajdziesz 21 przepisów na pyszne obiady, które warto zrobić(...)bigos. Zobacz również pomysły na dania z pieczarkami – https://viagusto.pl/co-zrobic-z-pieczarek-ponad-20-przepisow/ PRZEPISY – OBIAD W LISTOPADZIE Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Przepis na kotlety jajeczne z pietruszką Kotlety jajeczne z dodatkiem korzenia pietruszki! To pyszna propozycja na bezmięsne kotleciki do obiadu, które przygotujesz w kilka chwil. Kotlety… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kurkami, oscypkiem
Via Gusto