Dzisiaj mamy piąteczek, więc wrzucam przepis na kotlety bezmięsne z brokuła i kaszy jaglanej. Zdrowe i smaczne! W piątki zaczynam pracę godzinę wcześniej, więc zrobiłam kotlety, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan :-) Życzę miłego kucharzenia 😊 Składniki: brokuł 500 g, kasza jaglana(...)pół szklanki, woda 1,5 szklanki, koperek posiekany 3 łyżki, mąka pszenna 1,5 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie wodę. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie brokuła odcedzamy
kulinarne odsłony patiWieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, być otoczona wartwą tłuszczu, a wśrodku zawierać włókna (żyłki) tłuszczu, który podczas smażenia wytapia się, a temu właśnie schabowy zawdzięcza soczystość. Ponadto wieprzowinę moczy się przed smażeniem w mleku z dodatkiem cebuli.. . Składniki : 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól(...)pieprz smalec do smażenia Sposób przygotowania : Wieprzowinę pokroić na 4 grube kotlety schabowe. Każdy z nich rozbić dokładnie na dość duże kotlety; żyłki i włókna tłuszczu w środku kotletów ponacinać nożem, co zapobiegnie zwijaniu się mięsa podczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku z cebulą 2-3 godziny
KUCHNIA POLSKAKlasyk nad klasykami, kotlety mielone. Znacznie bardziej smakują mi z mizerią czy z buraczkami niż schabowy. Do tego ziemniaczki, najlepiej z koperkiem i mamy pyszny obiad! Do kotletów mielonych można dodać również ulubione warzywa jak cukinia, brokuły, kukurydza itp. Zamiast bułki tartej na panierkę można wykorzystać np. płatki owsiane, a kotlety, aby były bardziej fit, upiec w piekarniku. Ja jednak(...)preferuję ich podstawową wersję i taką właśnie dzisiaj Wam przedstawię. Kotlety mielone Składniki: 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1/4 cebuli 1 jajko 2 łyzki bułki tartej+ do panierowania sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy bułkę tartą. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy do smaku. Masę starannie wyrabiamy
Moja smaczna kuchniaDzisiaj podaję przepis na kotlety z kaszy gryczanej. Robiłam je po raz pierwszy w życiu i przyznam, że byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Doceniam walory żywieniowe kaszy gryczanej jednak ma ona specyficzny smak i po jakimś czasie, rodzinnie mieliśmy jej dość, nawet po przejściu na kaszę niepaloną... Kotlety z kaszy gryczanej zaskoczyły mnie ponieważ praktycznie w ogóle nie było czuć(...)smaku kaszy... A smak był bogaty i zachęcający do pałaszowania:-) Składniki - ok. 20 sporej wielkości kotletów 500 g kaszy gryczanej niepalonej, nieugotowanej 200 g sera feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól
Ze smakiem bez glutenuszklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, marchewka z groszkiem 1 opakowanie/w opisie piersi rozciąć na porcje, lekko je rozbić w woreczku foliowym na kotlety, ułożyć plasterki sera żółtego (użyłam holenderski), posypać przyprawami, zawinąć kotlety z nadzieniem, spiąć wykałaczką do panierki przygotować mąkę tortową, tartą bułkę, mleko 3,2%, panierka jest bez jajka, kotlety maczać w mleku(...)mące, w mleku, w tartej bułce na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec przykryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 7-10 minut mrożony groszek z marchewką wsypać do wody, gotować do miękkości, odlać wodę, dodać łyżkę masła, sól, wsypać łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać, ziemniaki ugotowane odlać z wody, wlać tłuszcz
W Mojej Kuchni LubięKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) oraz ulubionych sałatek. Kotleciki mielone z mozzarellą to troszkę inna, wzbogacona wersja klasycznych sznyc elków i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny obiad. Kotlety Mielone z Mozzarellą - Składniki(...)majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia ok. 2 00 g mini mozzarelli (lub zwykłej mozzarelli pokrojonej w dużą kostkę) Kotlety Mielone z Mozzarellą - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz
Słodka Stronaananasem, przykryte plasterkiem żółtego sera i zapieczone, królowały w niejednej karcie dań PRL-owskich restauracji. Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc(...)oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety na blachę do zapiekania, na każdym ułożyć plaster ananasa, przykryć serem i zapiec
królestwo garówMożna powiedzieć polska klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham! Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne. Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 cebula Mleko Sól i pieprz(...)małe cebule 3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Schab myję , kroję na 5 grubszych plastrów, rozbijam tłuczkiem do mięsa na kotlety, układam w misce, posypuję pokrojoną na piórka cebulą, zalewam mlekiem, tak aby kotlety były zanurzone. Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie kotlety osączam z mleka
Wanilia i KardamonRobiąc te odchudzone kotlety schabowe nie nastawiałam się na wielkie "wow". Chciałam zmniejszyć kaloryczność obiadu, kotlet z patelni zdecydowanie odpadłam , c hciałam zrobić go bez tłuszczu. Wyszło naprawdę super!:) Bardzo udana dietetyczna wersja kotleta schabowego. Najlepiej kupić w sklepie mięsnym kotlety już roztłuczone w maszynie (ważne by nie rozbijać ich zbyt cienko, wtedy będą suche i twarde), w domu ciężko(...)pieprzu 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 1. Schab rozbijamy za pomocą tłuczka. 2. W misce mieszamy ze sobą jogurt, jajko, musztardę i przyprawy. Do tak powstałej marynaty przekładamy kotlety, mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut. 3. Płatki kukurydziane przekładamy do foliowego worka i kruszymy za pomocą wałka. Kotlety obtaczamy w płatkach, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Szefowa kuchniJuż jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kotlety mielone wymieszane z podsmażoną cebulką oraz pieczarkami . Dzisiaj zachęcam do nieco innej wersji mielonych kotletów nadzianych farszem pieczarkowym. Poniższe kotlety idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym oraz ziemniakami lub ugotowaną komosą ryżową. Szczerze polecam :) Składniki na 4 porcje(8 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/3 szklanki przegotowanej(...)Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wlać wodę i wbić jajko. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić kotlety. Mocno spłaszczyć i na środek mięsa mielonego położyć (lekko "wbijając" w mięso) farsz pieczarkowy. Całość zawinąć i uformować kulkę. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej
UgotowaćTradycyjne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa i sera żółtego. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 2 plastry schabu 2 plastry ananasa z puszki 4 plasterki sera żółtego jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu ubić i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Piec(...)rozgrzanym oleju. Po przewróceni na drugą stronę położyć na kotlety plastry ananasa, a na nie ser żółty. Upiec kotlety z drugiej strony, po upieczeniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut (do momentu roztopienia sera). Krok po kroku: 1. Panierować kotlety 2. Na usmażoną
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki(...)mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSchabowe w innej wersji niż tradycyjne. Pod pierzynką z warzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce. 3 kotlety schabowe 1 papryka 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella 1/3 bakłażana 1 łyżka sosu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut(...)Bakłażana kroję w plastry 1 cm sola i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z bakłażana, posypuje pieprzem i smażę na oliwie. To samo robię z kotletami ale nie przesmażam ich za mocno będa jeszcze pieczone. Na kotlecie układam plaster bakłażana który smaruje sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę którą obrałam i pokroiłam w piórka
wesoła kuchniaTradycyjny schaboszczak zapiekany ze szpinakiem, a na wierzchu przepyszna, ciągnąca się mozzarella. Składniki 4 kotlety schabowe (po 200 g) 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 100 g serka naturalnego (typu almette) mąka 1 jako bułka tarta smalec do smażenia 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)szklimy na maśle, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Nadmiar płynu odparowujemy, szpinak mieszamy z serkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety lekko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na smalcu, z obu stron
R'n'G KitchenDzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)słodką i odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na grube plasterki. Po 30 minutach kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy i podsmażamy, aż będzie złota i lekko zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba, można do cebuli
Smak mojego domu