Kotlety z soczewicy, z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Mają bardzo dobrą konsystencję i nie rozpadają się w trakcie smażenia. 1 szklanka zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody + 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia(...)trzymać na patelni aż marchewka zmięknie. Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Z podanych składników wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju (z obu stron, do lekkiego zrumienienia). Po usmażeniu można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać
BullioCzasami dla odmiany lubię przyrządzić coś nie z mięsa , a że jakiś czas temu nie przygotowywałam kotletów z jajek to nabrałam ochoty właśnie na nie , doskonale się sprawdzają do podania jako danie obiadowe , do tego surówka ziemniaczki i obiad jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób ) 6 gotowanych na twardo jajek 1 duża cebula(...)bułki tartej , surowe jajka , i wszystkie nasze przyprawy , kiedy mamy dodane wszystkie składniki , wszystko dokładnie mieszamy tak aby składniki się połączyły . Kiedy nasze składniki mamy wymieszane , formujemy nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej i wykładamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju , smażymy nasze kotlety na złoty kolor, po usmażeniu naszych kotletów , są gotowe do podania
Mój Smakkotlety z leszcza Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni . Wiele osób szeroko rozwodzi się na smakiem norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której przyrządzenie co prawda wymaga odrobiny(...)czterech osób 1 kg filetów z leszcza 1 cebula pół bułki 1 łyżka masła szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki 2 jajka olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z wcześniej namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i odciśniętą bułką
Miód i pieprzKotlety mielone z indyka są o wiele delikatniejsze od tych klasycznych i z pewnością zasmakują amatorom białego mięsa. Kotleciki z indyka to świetny pomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku(...)łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą
Słodka StronaKotlety z cukinii Post z kotlecikami miał być zamieszczony wczoraj, ale inne obowiązki na to nie pozwoliły. Szybciutko nadrabiam zaległości i jeśli jeszcze takich kotletów nie jedliście musicie koniecznie spróbować. Kotlety z cukinii są bardzo smaczne, szczególnie jak cukinia jest jeszcze młoda. Kotlety można jeść na ciepło i zimno, jako dodatek do obiadu lub po prostu same. Mi smakują
Mój pomysł napartia zeszła dnia testowego, druga - tu już byłam mądrzejsza ;) - podzieliłam na pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej(...)ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi
CookYourselfSałatka ta jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Zostały mi wczorajsze kotlety drobiowe, więc postanowiłam wykorzystać je do sałatki. Wystarczy chwila i mamy pyszną sałatkę do obiadu :) Do sałatki wykorzystałam ogórki curry od Dagoma . Składniki: * 1 paczka mix sałat * pół puszki kukurydzy * 3 kotlety drobiowe * 7 ogórków curry * 7-8 rzodkiewek * 3 łyżki oliwy z oliwek * łyżeczka soku(...)cytryny * sól i pieprz do smaku * odrobina posiekanego koperku Wykonanie: Mix sałat opłukać wodą, dokładnie wysuszyć. Kotlety drobiowe pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórki curry w kostkę. W misce umieścić mix sałat, ogórki curry, kotlety drobiowe, rzodkiewki i odsączoną z wody kukurydzę, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać sosem sałaty
Zrób to smaczniepartia zeszła dnia testowego, druga - tu już byłam mądrzejsza ;) - podzieliłam na pół - jedna część do zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej(...)ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi
CookYourselfcurry Wykonanie ( mięsa ) Zmielone mięso wkładamy do miski , doprawiamy do smaku solą pieprzem i bardzo dobrze wyrabiamy ręką , jak mięso mamy wyrobione , formujemy nasze kotlety do hamburgerów . Kiedy mamy już wszystkie kotlety uformowane , kotlety smażymy na grillu bądź patelni grillowanej , po przygotowaniu kotletów , następnie podpiekamy nasze bułki , jak już mamy przygotowane nasze składniki aby przełożyć hamburgery
Mój SmakKotlety z soczewicy, z dodatkiem marchewki, cebuli i czosnku. Mają bardzo dobrą konsystencję i nie rozpadają się w trakcie smażenia. 1 szklanka zielonej soczewicy 1,5 szklanki wody + 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki olej do smażenia(...)trzymać na patelni aż marchewka zmięknie. Soczewicę oraz marchew z cebulą dokładnie zblendować. Dodać jajko, sól, pieprz i suszoną paprykę. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować ręką lekko rozpłaszczone kotlety. Z podanych składników wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju (z obu stron, do lekkiego zrumienienia). Po usmażeniu można posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać
BullioMięso drobiowe w kotletach mielonych bywa suche i mało wyraziste. Myślę że to jeden z powodów, dla których nie gości zbyt często w tej formie na polskich stołach. Jest jednak sposób na to, by kotlety z drobiu (u mnie akurat z indyka, choć może być również kurczak) były soczyste i pełne smaku. Zapewni to dodana do mięsa feta, pesto oraz(...)świeże zioła. Do kotletów nie dodajemy bułki tartej (jedynie w formie panierki), więc są bardzo delikatne i soczyste. Z tego samego powodu (brak bułki tartej) kotlety powinny być niewielkie. Łatwo wtedy je panierować i obracać na patelni. Składniki na 15 niewielkich kotlecików: 500 g mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła
Trzeci talerzśledzie po kaszubsku w pomidorach, ryby wędzone oraz coś na obiad. Jako, że z bałtyckimi dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone. Bardzo, ale to bardzo polecam!!! Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka(...)skóry. Namoczoną bułkę razem z rybą i uduszoną cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajko, sól, pieprz, koperek i dobrze wyrobić - najlepiej ręką. Masę formować jak mielone kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób, że jak jedna strona jest już zarumieniona, przewracam na drugą stronę
Posadzone i zjedzoneEkspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra jeden duży filet z piersi kurczaka olej do smażenia 1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia(...)kotletów w ten sposób zachowuje czysta deskę - polecam folie z ucinarką od firmy Gosia ) 2. Kiedy mamy już utłuczone kotlety, szykujemy ciasto. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej dość gęstej konsystencji. Maczamy w nim kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami
Gotowanie...to proste !Proste i ciekawe w smaku danie, które udowadnia, że kotlet nie musi być nudny. Łatwe przygotowanie zdecydowanie jest wielkim plusem :) Inspiracja pochodzi z książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji . Zapraszam! Pieczeń wieprzowa z marchewką Składniki: 5 porcji kotletów wieprzowych 5 plastrów sera żółtego 6 marchewek 1 średnia cebula 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu kucharek sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety delikatnie(...)cienkie plasterki. Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce oliwy lub margaryny. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem. Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety. Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa. Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera. Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku 170'C przez około 35 minut
Tagebuch po polskuZwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Wystarczy odrobina żurawiny i mamy odmienioną wersję schabowego lub innego kotleta w panierce. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka - takiego, które lubicie najbardziej. Przyprawy to również rzecz gustu. Polecam. 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa) papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz olej do smażenia Panierka(...)natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) Gotowe kotlety odsączyć z nadmiary tłuszczu (na ręczniku kuchennym). Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną. Ps. Dziękuję Monika za ten talerzyk i inne fajne gadżeciki
Di gotuje